Zobacz pełną wersję : Canon 40vs 70Dvs7Dvs 1D Mark III
Mam canon 40D i chce zmienić sprzęt na coś innego.
Robie zdjęcia na pokazach lotniczych oraz sport- czyli potrzebuje sprawnego AF oraz w miarę użytecznych wysokich wartości ISO.
Zastanawiam się nad 70d 7d oraz 1D Mark III.
Dwa pierwsze modele są w podobnej cenie ale na allegro można znaleźć "średnio zajechany" model używany.
90% zdjęć będzie robione za pomocą 100-400mm L.
Może ktoś na forum testował 70D na jakiś pokazach lotniczych i ma jakieś wrażenia/przemyślenia?
Sam używam 1D3, ale niedługo, a dokładnie w przyszłym tygodniu wyląduje na giełdzie, ponieważ już czekam na kuriera z 5D3.
Nie używałem ani 7D, ani 70D. Nie wiem natomiast czemu tak dużo osób zastanawia się nad kupnem 70D :-)
Mogę wypowiedzieć się na temat 1D3, z racji tego, że chwilę go w rękach miałem. Zalety:
+ system af i ilość punktów af
+ jakość wykonania
+ szybostrzelność
+ współpraca z teleobiektywami
+ ergonomia / wbudowany grip
Wady:
- słaby wyświetlacz, ale idzie się przyzwyczaić
- waga (dla mnie to nie jest wada, ale dla wielu na pewno będzie uciążliwe)
Też miałem dylemat przy zakupie 1D3 i jedną z opcji był właśnie 7D. Wybrałem 1D3 i nie żałowałem :)
"Nie używałem ani 7D, ani 70D. Nie wiem natomiast czemu tak dużo osób zastanawia się nad kupnem 70D :-)"
Jeśli chodzi o mnie to posiadając 40D nie widziałem sensu kupować 50D(pomimo miana kultowego sprzętu ;)) a tym bardziej 60D( który powoli zaczyna się robić kultowy ;) ) 70 zainteresowała mnie ze wzgłedu na swoj AF( podobno tak dobry jak 7d) duzą iloscia pol Focus-a oraz możliwością zaznaczenia aktywnych stref AF( ktoś już korzystał z tego przy sporcie/ spotingu?). Dlatego chce porady czy warto kupic nowke 70D/7D czy moze 1D3 - bo sa w podobnych cenach...jak narazie pelna klatka mnie nie interesuje.
Co do wagi w tym korpusie to nierobi na mnie wrazenia- canon 40d(+grip) +100-400L tez swoje wazy :)
Skoro nie przeraża Cię waga i jesteś przyzwyczajony do wyświetlacza w 40D, to ja brałbym na Twoim miejscu 1D3 :-)
Kolekcjoner
27-10-2013, 22:41
Też tak uważam. Jeśli nie jest problemem targanie takiego klamota to to ma same zalety.
liquidsound
28-10-2013, 21:24
Dla mnie dylemat bez sensu. Tylko i wyłącznie 1D3...
Dla mnie dylemat bez sensu. Tylko i wyłącznie 1D3...
Ooo, to, to to!! 1D3 8-)
A jak z wartosciami ISO?
Sprawdzi się podczas koncertu/ciemnej hali?
(chodzi mi o 1D3)
Sam oceń:
ISO 2500 (dość jasna hala)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/23361883/photos/Festiwal%20siatk%C3%B3wki-%20open%201/9X7P2109.jpg
ISO 6400 (H) - hala ciemnica
https://dl.dropboxusercontent.com/u/23361883/photos/canon-board/9X7P1718.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/23361883/photos/canon-board/9X7P1796.jpg
Gdybyś potrzebował więcej sampli - pisz PW - podeślę :)
Wady:
- słaby wyświetlacz, ale idzie się przyzwyczaić
Też miałem dylemat przy zakupie 1D3 i jedną z opcji był właśnie 7D. Wybrałem 1D3 i nie żałowałem :)
A co z tym wyswietlaczem?
Az taka porazka jak w 40D?
Kolekcjoner
31-10-2013, 21:34
A co z tym wyswietlaczem?
Az taka porazka jak w 40D?
Wiele lepiej nie jest.
Przemasl1985
31-10-2013, 21:58
Używałem/używam obu aparatów. Wydaję się ze wyświetlaczu 1d lepszy- ostrzejszy obraz ma. Nie wiem dlaczego tak jest skoro parametry te same, jednak poprawa jest.
Nie powiem, że wyświetlacz jest super, bo nie jest. To jedna z wad i nie ma co tego ukrywać. Natomiast to doskonały sposób na to, by zwracać większą uwagę na histogram. AF w 1D3 nie zawodzi. Choć na ekranie zdjęcia wydają się nieostre w rzeczywistości są trafione i nie ma do nich zastrzeżeń. Sam przy pierwszym kontakcie doznałem szoku. Testując aparat podczas meczów piłki nożnej na hali byłem załamany wynikami podglądanymi na ekranie i usunąłem znaczną część zdjęć od razu. Jakie było moje zdziwienie, kiedy po przeglądnięciu zdjęć na monitorze okazało się, że 90% jest idealnie trafionych.
Jest sposób na poprawienie nieco jakości obrazu. Wystarczy w stylach obrazu dla plików JPG przesunąć pasek ostrości na maksa w prawo. Wyświetlane zdjęcia w podglądzie będą wtedy w lepszej jakości. Fotografując w RAW'ach nie będzie miało to żadnego wpływu na nasze fotografie.
Kiedy przyszedł do mnie 5D3 i zobaczyłem zdjęcie na jego wyświetlaczu nie mogłem napatrzyć się na jakość podglądu, w związku z przyzwyczajeniami z 1D3.
Podsumowując, wyświetlacz jest wadą, ale pozostałe parametry niwelują tę niedoskonałość.
Jest sposób na poprawienie nieco jakości obrazu. Wystarczy w stylach obrazu dla plików JPG przesunąć pasek ostrości na maksa w prawo. Wyświetlane zdjęcia w podglądzie będą wtedy w lepszej jakości. Fotografując w RAW'ach nie będzie miało to żadnego wpływu na nasze fotografie.
To jest stary patent i stosuję go od bardzo dawna (w 30D i w 40D). Pewnie dlatego nie rozumiem o co chodzi z tym narzekaniem na wyświetlacze... :-)
Kolekcjoner
01-11-2013, 15:40
Po pierwsze wcale nie jest tak super - dalej kolory są do d....
Po drugie jpg-i są po czymś takim praktycznie do śmieci, a w sytuacji jak zdjęcia są potrzebne natychmiast chrzanienie się z rawami jest bez sensu.
Dla mnie to tylko proteza niestety.
Po pierwsze wcale nie jest tak super - dalej kolory są do d....
To akurat dla mnie nowość. AFAIR u mnie z nimi było wszystko w porząku (AFAIR, bo od dłuższego czasu używam profilu CineStyle, a wiadomo co on robi z kolorami).
Po drugie jpg-i są po czymś takim praktycznie do śmieci, a w sytuacji jak zdjęcia są potrzebne natychmiast chrzanienie się z rawami jest bez sensu.
Dla mnie to tylko proteza niestety.
Nikt nie twierdził, że jest to rozwiązanie jednoznaczne z wymianą LCD na lepszy :-)
Ja i tak robię wyłącznie rawy, więc mnie tam rybka.
Kolekcjoner
01-11-2013, 16:53
To akurat dla mnie nowość. AFAIR u mnie z nimi było wszystko w porząku ....
A magentowo - rybio zielony zafarb w 40D Ci nie przeszkadza :lol:?
A jak do tego mk3 jaki konwerter polecacie?
I mam pytanie do tego korpusu chcialbym dokupic rybie oko zastanawiam sie na sayangie 8mm- bedzie posować? Czy szukac innego obiektywu?
A magentowo - rybio zielony zafarb w 40D Ci nie przeszkadza :lol:?
Niczego takiego nie stwierdziłem...
Kolekcjoner
02-11-2013, 16:42
Bo masz pewnie jakąś specjalną edycję ;).
b8533737
02-11-2013, 20:11
Nie powiem, że wyświetlacz jest super, bo nie jest. To jedna z wad i nie ma co tego ukrywać. Natomiast to doskonały sposób na to, by zwracać większą uwagę na histogram. AF w 1D3 nie zawodzi. Choć na ekranie zdjęcia wydają się nieostre w rzeczywistości są trafione i nie ma do nich zastrzeżeń.
Czy to body ma taki wyświetlacz jak 5d m1 ?
Bo też za pierwszym razem, wydawało mi się, że wszystkie fotki są nieostre...
Teraz jakoś to ogarnąłem, ale niesmak pozostał ;)
Nawet 450d ma lepszy :lol:
Bo masz pewnie jakąś specjalną edycję ;).
Aż specjalnie sprawdziłem - obraz na ekranie LCD wydaje się być odrobinę chłodniejszy, ale takiego zafarbu jak opisujesz nie widzę...
Kolekcjoner
03-11-2013, 00:42
Może ja mam specjalną edycję i mój znajomy też ;).
Przegladajac oferty na allegro znalazlem w podoebnej cenie CANON EOS 1 Ds Mark II i mam pytanie: czy warto chodzi mi o porównanie z 1D Mark III - ktos porównywał te dwa modele pod względem szybkości pracowania AF?
I czy warto pakowac sie w aparat który ma juz 9 lat?
I czy warto pakowac sie w aparat który ma juz 9 lat?
Pytanie: Ile jeszcze będą części zamienne do tego aparatu?
Pytanie: Ile jeszcze będą części zamienne do tego aparatu?
Według aukcji sprzęt ma 12 ms gwarancji producenta + gwarancja na migawake.
Czyli według mnie jeśli sprzęt padnie w okresie gwarancji to producent/ serwis będzie się martwił naprawa.
A jak z iso i z AF?
III jest starym sprzętem, II już tym bardziej. Nie kupowałbym mkII, tylko mkIII - szkoda byłoby się rozczarować, a różnica w cenie nie jest aż tak duża. Zwłaszcza, że mkII ciężko trafić niestyranego pracą.
ja bym bral 7d... po za seria (8 a 10 kl/s przynajmniej dla mnie jakas przpascia nie bylo) i ergonomia wg mnie nie warto doplacac tych obecnie nawet 2tys do 1dynki
I jeszcze jeden model mi chodzi po glowie- Canon 6D roznica juz niewielka.
Wiem ze to FF ale dizeki temu zyskuje dobre wysokie iso.
Tylko pytanie jak z tym AF? bede korzystał z centralnego i jak on sie sprawuje?
Sprawdzał ktos go pod katem pokazy sportowe/ pokazy lotnicze?
Widzę, że co raz to inna wizja, inna koncepcja i sam nie możesz się zdecydować na nic konkretnego :)
Widzę, że co raz to inna wizja, inna koncepcja i sam nie możesz się zdecydować na nic konkretnego :)
Kase mam-ale wiesz jak to jest. Jak narazi 1D mark III na allegro nie ma- a jak sie pokazują sztuki to z dużym przebiegiem i adnotacja "sprzęt ożywano tylko wyłącznie amatorsko"... w tej cenie +/- mogę mieć coś nowego....
Znajomy doradza żebym kupił lustrzankę z możliwościowa filmowania ale z tego co czytam na tutaj na forum to opinie są dość mieszane.... Najlepiej bym kupił 1d mark IV w cenie za około 6 tyś ale jak zarazie takiej oferty brak :(
rozumiem, też przez to przechodziłem. A jaki to jest dla Ciebie duży przebieg 1D3, przy założeniu, że producent gwarantuje 300 tys klapnięć?
rozumiem, też przez to przechodziłem. A jaki to jest dla Ciebie duży przebieg 1D3, przy założeniu, że producent gwarantuje 300 tys klapnięć?
ostatnio widziałem 270 tys. klapnięć.
Jeśli do tego dojdzie ze jak się jest na jakimś airschow to robi się zdjęcia seria (o statyce nie mowie) to trochę tych "klapnięć" się trzaska np. na ostatnim Radomiu byłem 5 dni(+ wizyta w 23blot) to przywiozłem 50 giga zdjęć-może wydaje się to duża ilością ale z tego co rozmawiałem z ludźmi stojącymi na ul skaryszewskiej to podawali podobne ilości.
A co do Canon 6d to tez jestem ciekaw jak on sobie radzi w takich warunkach bo iso uzytkowe jest dosc wysokie(do ciemnych hal sportowych się przyda) dożo słyszałem o tym centralnym punkcie który podobno jest dobry ( ale czy do zdjęć sportu i do pokazów- proszę o jakąś opinie ludzi co go testowali razem z obiektywem 100-400mm)-95% robie i tak celująć środkowym punktem.
winiarro
06-11-2013, 10:34
Zdajesz sobie sprawę z różnicy w przeliczniku ogniskowej? Według mnie pod płotem można tym spokojnie oblecieć, ale na pokazy ja nadal bym wolał szybkiego cropa (nawet starsze 40D/50D). Zapytaj forumowego Bangi. Używa w tym celu 6D ze 100-400 (w Ostravie taki zestaw miał, a w Radomiu Tamiego 70-300 VC, którego wymienił ze względu na mały zasięg).
Wiem ze spoor trace dlatego sie zastanawiam nad innym korpusem(a jesli matryca ma 20 megapixeli to tez i moge wicej wyciac z obrazka- czy tylko jest jakis sens?)
A jak działa AF centralny w trybie Al servo?
ostatnio widziałem 270 tys. klapnięć.
Jeśli do tego dojdzie ze jak się jest na jakimś airschow to robi się zdjęcia seria (o statyce nie mowie) to trochę tych "klapnięć" się trzaska np. na ostatnim Radomiu byłem 5 dni(+ wizyta w 23blot) to przywiozłem 50 giga zdjęć-może wydaje się to duża ilością ale z tego co rozmawiałem z ludźmi stojącymi na ul skaryszewskiej to podawali podobne ilości.
270 tys klapnięć to faktycznie strasznie dużo. Bałbym się kupić takie body. Taki urok aparatów, które wykorzystywane są do sportów itp jedziesz serią i z jednego wypadu przynosisz tysiąc zdjęć albo i lepiej.
270 tys klapnięć to faktycznie strasznie dużo. Bałbym się kupić takie body. Taki urok aparatów, które wykorzystywane są do sportów itp jedziesz serią i z jednego wypadu przynosisz tysiąc zdjęć albo i lepiej.
Ale obok brzmi dumnie napis "sprzęt używany tylko i wyłącznie amatorsko" :)
ale jak narazie na allegro cisza....
Albo "posiada drobne otarcia i ślady normalnego użytkowania", a widać odklejone gumy i odpryski, jak po piaskowaniu :D Takich kwiatków jest sporo, trzeba uważać, czytać i pytać, a i tak nie ma się nigdy pewności :)