Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CP-E2 i 580EX

Lenin
09-03-2006, 16:08
Czy Compact Battery Pack CP-E2 podejmie współpracę ze Speedlite 580EX i podwyższy ilość błysków?
Wiem, że istnieje coś takiego jak CP-E3, pytam jednak o CP-E2 :-)

Jac
10-03-2006, 10:50
zgodnie z tym co podaje Canon u siebie na stronie (http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=SNAModelSuppliesAct&fcategoryid=805&modelid=10514) CP-E2 jest na liscie akcesoriow do 580 wiec podejmie wspolprace, a co do drugiej czesci pytania to tylko sie domyslam ze tak

hekselman
10-03-2006, 14:44
Co rozumiesz przez: podwyższy ilość błysków? Uzyskasz więcej błysków z tej samej ilości baterii niż gdybyś je wkładał po kolei do samej lampy.I szybciej.
i - ciut już zdurniałem: na podanym wyżej linku do produktów Canona jest foto CP-E2 jakiego...w życiu nie widziałem!Nawet w Googlach!Więc - tak naprawdę to ja już nie wiem czego dotyczy pytanie-moja odpowiedź na pewno nie dotyczy tego czegos z linku do "oficjalnych.... itd".Ktoś coś wie więcej?
Sam sobie musiałem odpowiedzieć: E3 jest obsługiwany systemem "szybkopacków" bateryjnych więc pewnie na zdjęciu "orignal parts" jest tenże szybkopack bo urządzenia wyglądają ogólnie tak samo.

Lenin
10-03-2006, 20:00
zgodnie z tym co podaje Canon u siebie na stronie (http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=SNAModelSuppliesAct&fcategoryid=805&modelid=10514) CP-E2 jest na liscie akcesoriow do 580 wiec podejmie wspolprace, a co do drugiej czesci pytania to tylko sie domyslam ze takDzięki, ale to chyba nie ten sam produkt...

Co rozumiesz przez: podwyższy ilość błysków? Uzyskasz więcej błysków z tej samej ilości baterii niż gdybyś je wkładał po kolei do samej lampy.I szybciej.Właśnie o to chodzi :-) Więcej i szybciej.

i - ciut już zdurniałem: na podanym wyżej linku do produktów Canona jest foto CP-E2 jakiego...w życiu nie widziałem!Nawet w Googlach!Więc - tak naprawdę to ja już nie wiem czego dotyczy pytanie-moja odpowiedź na pewno nie dotyczy tego czegos z linku do "oficjalnych.... itd".Ktoś coś wie więcej?
Sam sobie musiałem odpowiedzieć: E3 jest obsługiwany systemem "szybkopacków" bateryjnych więc pewnie na zdjęciu "orignal parts" jest tenże szybkopack bo urządzenia wyglądają ogólnie tak samo.
CP-E2 to przecież taka płaska skrzyneczka z diodą oraz sprężynkowym kablem, podobna do CP-E3, tyle, że na 6 baterii. Z tego, co widziałem w Necie, to "szybkopack" to swego rodzaju rusztowanie na zwykłe AA. To coś na zdjęciu wygląda jak dwukrotnie przedłużony akumulator BG-511/512.
Ja dysponuję czymś takim:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://geizhals.at/img/pix/53120.jpg)

hekselman
10-03-2006, 20:34
Mięsie wydaje ze to jest to - wg mnie (opieram się na metodzie dedukcji!) to CP-E3 rózni się własnie możliwością zamiasta wkładania 6 bateryjek - baterypacka - może i szybkopacka faszerowanego R6? - albo jakimś zestawem 2xBP511? - bo samo E3 wygląda tak samo, działa tak samo a....kosztuje więcej!Jakoś mało o tym znalazłem w necie - chodzi o róznicę między mod 2 a 3.
Ja mam E2- lampa zap....aż miło!I - jak gdzieś pisałem: więcej błysków z tej samejilości baterii :-)

Lenin
11-03-2006, 01:51
Ja mam E2- lampa zap....aż miło!
Ha, a ja właśnie nie widzę znaczącej różnicy, aczkolwiek testy w toku. Może miałem niedoładowane akumulaotry, albo dobrane po prostu złe. Możesz mi napisać, jakich używasz?
Czy w lampie muszą być takie same jak w CP-E2?

hekselman
12-03-2006, 03:41
Nie używam akumulatorków - baterie w zestawach "made for IKEA" - alkaliczne pakowane po 10 szt - zestaw do lampy i zasilacza.Układy błyskowe nie kochają niższych napięć a akumulatorki to z reguły 1,2 V a nie 1,5 jak baterie.

Lenin
12-03-2006, 12:47
Fakt, wszystkie komplety moich akumulatorków mają 1,2V. Bokiem wychodzi spanie na fizyce.

Hipek
12-03-2006, 23:50
Do ładowania jest potrzebny prąd, a nie napięcie, które zresztą spada na bateriach i to szybko (dlatego 1,5V), a 1,2V z dużą pojemnością starcza na dłużej

Lenin
13-03-2006, 00:05
a 1,2V z dużą pojemnością starcza na dłużej
U mnie gości: 2300 (w lampie) i 2500 (w cp-e2).

KuchateK
13-03-2006, 04:05
Nowe lampy sa tak projektowane ze lepiej sobie radza z akumulatorami jak bateriami.

Hipek
14-03-2006, 02:03
U mnie gości: 2300 (w lampie) i 2500 (w cp-e2).
A ja mam 2x4po2500 w lampie (i torbie) i jeszcze nie płakałem:rolleyes: