Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 7D z obiektywem 70-200 2,8 IS problem z ostrością

robsku
19-10-2013, 16:49
Witam
Mam pytanie odnośnie problemu z ostrością w ww.body z obiektywem opisanym w temacie
przy robieniu zdjęc w trybie all servo prawie każde zdjęcie muszę "ostrzyć"w programie canona....
inna sprawa że zdjęcia w trybie auto(jakiś program)wychodzą ostre bez"ziaren"
Ustawiając takie same parametry w trybie manualnym nie dają takiej samej dobrej jakości zdjęć ...
Z góry dziękuje za odpowiedż

Ligo
19-10-2013, 17:13
Wrzuć ze dwa przykłady z exifami - tego dobrego i tego mniej.

maciek12ss
19-10-2013, 17:17
Jeśli się nie mylę to tryb auto właśnie automatycznie Ci je wyostrza. Jeśli korzystasz z trybów manualnych musisz sobie ustawić odpowiednie wyostrzenie zdjęcia w ustawieniach. tzw "style obrazów". Odnosi sie to tylko zdjęć robionych do jpg. Jeśli robisz w raw to praktycznie wszystko włącznie z ostrością robisz w wywoływarkach np Cr lub LR albo DPP.

robsku
19-10-2013, 19:41
LIGO chętnie bym wkleił ale na chwile obecna jest to nie możliwe z prostej przyczyny,jestem poza domem niestety :(
maciek12ss dziękuje za informację .
jak ktos ma jeszcze jakieś uwagi śmiało pisać :)

Kolekcjoner
19-10-2013, 20:00
Bez zdjęć ta dyskusja jest bezproduktywna.

Nozanu
19-10-2013, 21:49
Akurat w tym trybie (all servo) można robić zdjęcia nieostre i aparat nie czeka na potwierdzenie ostrości. Przejdź na "one shot" lub zachowuj kontrolę nad ciągłym przemieszczaniem się płaszczyzny ostrości.

robsku
20-10-2013, 08:44
nozanu ok ale robiąc zdjecia obiektów poruszających sie to raczej all servo...no chyba że sie mylę

robsku
23-10-2013, 10:56
może rozmywam temat ale mam jeszcze jedno pytanie....
Czy jeżeli zdjęcia w automacie wychodzą bardzo dobrze a w manualu już nie to wina ustawień nie samego aparatu i obiektywu ??
Wole sie upewnić czy to wina szkieł,body czy może błędnych ustawień...
z góry dzięki za odpowiedz

sebfoto
23-10-2013, 13:16
Bardzo dobrze wychodzą - tzn. Są ostre? Faktycznie bez zdjec i exifow to mozna wróźyć..

Bolek02
23-10-2013, 13:23
IHMO to nie wina szkła tylko ustawień w body. Zdarza mi się robić zdjęcia dokładnie takim zestawem i czasami w All Servo tak mam, tylko ja robię w RAW-ach.

robsku
23-10-2013, 14:50
Tak wychodzą ostre i nie ma problemu z ziarnistoscia( szumy) niestety jestem poza domem więc zdjęć nie wkleję :(

--- Kolejny post ---

Dodam że nie próbowałem robić innym ustawieniem niż All servo...