Zobacz pełną wersję : 7D z obiektywem 70-200 2,8 IS problem z ostrością
Witam
Mam pytanie odnośnie problemu z ostrością w ww.body z obiektywem opisanym w temacie
przy robieniu zdjęc w trybie all servo prawie każde zdjęcie muszę "ostrzyć"w programie canona....
inna sprawa że zdjęcia w trybie auto(jakiś program)wychodzą ostre bez"ziaren"
Ustawiając takie same parametry w trybie manualnym nie dają takiej samej dobrej jakości zdjęć ...
Z góry dziękuje za odpowiedż
Wrzuć ze dwa przykłady z exifami - tego dobrego i tego mniej.
maciek12ss
19-10-2013, 17:17
Jeśli się nie mylę to tryb auto właśnie automatycznie Ci je wyostrza. Jeśli korzystasz z trybów manualnych musisz sobie ustawić odpowiednie wyostrzenie zdjęcia w ustawieniach. tzw "style obrazów". Odnosi sie to tylko zdjęć robionych do jpg. Jeśli robisz w raw to praktycznie wszystko włącznie z ostrością robisz w wywoływarkach np Cr lub LR albo DPP.
LIGO chętnie bym wkleił ale na chwile obecna jest to nie możliwe z prostej przyczyny,jestem poza domem niestety :(
maciek12ss dziękuje za informację .
jak ktos ma jeszcze jakieś uwagi śmiało pisać :)
Kolekcjoner
19-10-2013, 20:00
Bez zdjęć ta dyskusja jest bezproduktywna.
Akurat w tym trybie (all servo) można robić zdjęcia nieostre i aparat nie czeka na potwierdzenie ostrości. Przejdź na "one shot" lub zachowuj kontrolę nad ciągłym przemieszczaniem się płaszczyzny ostrości.
nozanu ok ale robiąc zdjecia obiektów poruszających sie to raczej all servo...no chyba że sie mylę
może rozmywam temat ale mam jeszcze jedno pytanie....
Czy jeżeli zdjęcia w automacie wychodzą bardzo dobrze a w manualu już nie to wina ustawień nie samego aparatu i obiektywu ??
Wole sie upewnić czy to wina szkieł,body czy może błędnych ustawień...
z góry dzięki za odpowiedz
Bardzo dobrze wychodzą - tzn. Są ostre? Faktycznie bez zdjec i exifow to mozna wróźyć..
IHMO to nie wina szkła tylko ustawień w body. Zdarza mi się robić zdjęcia dokładnie takim zestawem i czasami w All Servo tak mam, tylko ja robię w RAW-ach.
Tak wychodzą ostre i nie ma problemu z ziarnistoscia( szumy) niestety jestem poza domem więc zdjęć nie wkleję :(
--- Kolejny post ---
Dodam że nie próbowałem robić innym ustawieniem niż All servo...