Zobacz pełną wersję : 1dmk3 - jakie szkła do reporterki "zza rogu"
iNTERGARAGE
19-10-2013, 09:19
Witajcie, stoję przed problemem doboru szkieł do reporterki "zza rogu". Moja puszka to ani nie FF ani nie APS-C. Przelicznik to tylko 1.3 bo to APS-H.
Praca w dzień jak i w nocy. Niemniej na początek nie chciałbym wydawać pierdzilionów złotówek na to. Dobrze by było gdyby te szkła dało się założyć też do 5dmk1 i wykorzystać do repo ślubnego.
W planie jest C 70-200/2.8L bez IS, akurat w tej pracy nie potrzebuję super ostrości i jak fotka będzie poruszona to nic się nie stanie. Byle tylko facjatę dało się rozpoznać. A po dopięciu do FF to i cos na ślubie da się zrobić.
Nie za bardzo wiem co to jest reporterka z za rogu ale taka wielka biała rura jakim jest 70-200 2.8 jest trochę mało dyskretna.
Może po prostu EF200L2.8 albo 135L - są czarne i bardziej dyskretne
A jakie szkła masz teraz?
pewnie chodzi o paparazzi? nie znam się, ale 70-200 chyba będzie ok, ale ja bym celował jednak w wersję z ISem. kolor to nie problem - można obiektyw np. okleić czarną taśmą
iNTERGARAGE
19-10-2013, 13:06
Nie za bardzo wiem co to jest reporterka z za rogu ale taka wielka biała rura jakim jest 70-200 2.8 jest trochę mało dyskretna.
Może po prostu EF200L2.8 albo 135L - są czarne i bardziej dyskretne
A jakie szkła masz teraz?
Reporterka "zza rogu" to sprzęt dla detektywa. Co do koloru nie ma to znaczenia bo jeśli to bedzie biała rura to mozna kupić pokrowiec maskujacy taki jak uzywaja w przyrodzie. Niemniej mozliwość zoomowania bedzie przydatna więc stałki raczej odpadają.
Aktualnie 85/1.8 i 17-40/4 L
Reporterka "zza rogu" to sprzęt dla detektywa.
A to do takich zastosowań nie lepiej 100-400L???
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jako detektyw wolałbym pobawić się jakąś fajną pukawką ;)
A to do takich zastosowań nie lepiej 100-400L???
Jak przeczytałem o tym ze to detektywistyczne to też chciałem powiedzieć - dłuższa rura i zoom typu pompka - zdecydowanie szybsze rozwiązanie.
maciek12ss
19-10-2013, 15:09
Ja bym podpatrzył u malanowskiego :D żart :) A tak poważnie to szukał bym czegoś co ma długim końcu jednak 400mm jak koledzy wyżej radzą. Sam mam na cropie 300 i nie jest to jakiś super zoom w moim odczuciu jeśli chozi o zbliżenie. Nie wiem z jakiej odległości będziesz chciał robić te tajniackie zdjęcia ale na pewno czasami nie obędzie się bez 400mm . Więc te 200 na cropie 1.3 może być krótko..
pewne chodzi o detektywa "matrymonialnego", więc pukawka zbędna
chyba, że "flinta" Sony
Jeszcze są zabójcze instrumenty jak EF 35-350L USM i nowszy ze stabilizacją EF28-300 L IS USM
Dobre tam gdzie nie ma czasu na zmienianie obiektywów.
iNTERGARAGE
19-10-2013, 15:39
Glock 17 może być? Takowy posiadam.
1D3 świetnie "strzela" serią, więc to jak pukawka :)
Sam mam 70-200 z 1D3 i powiem Ci, że 200 mm na końcu to nie jest wcale tak daleko. Przy fotografowaniu piłki nożnej często brakuje, więc w zdjęciach "z ukrycia" także może brakować. 100-400 o ile nie ogranicza Cię bardzo budżet powinno być ok :)
przemo-lukas
25-10-2013, 13:19
iNTERGARAGE widzisz, Ty chcesz kupić odpowiednik w słoikach Twojego glocka, a koledzy do takiej roboty wyciągają desert eagle. ;)
Mnie tak fantazja poniosła i pomyślałem jak siedzisz w samochodzie z uchyloną szybą jest zmrok i potrzeba użycia 400mm. Jakoś tak średnio to widzę. Ale skoro na jakości nie zależy to i pewnie wysokie ISO nie straszne. ;0
Nie lepiej bezlusterkowego nikona plus adapter? crop tej matrycy ładnie wszystko wydłuży, a jak trzeba to ma burst bodajże 40 klatek w raw :P do tego ciamcianga 650-1300 i zbierasz ludzi z sąsiedniego bloku :D
przemo-lukas
25-10-2013, 14:40
maviozo nie będę rozwijał swojej myśli, ale dużo lepszym rozwiązaniem było by kupienie szkła z pierwszego postu i "cropowanie" kadru. ;) A i szkło zacne w plecaku będzie.
Zapomnieli koledzy o nowej Sigmie 120-300 S. Z cropem to się robi już całkiem długo a jak zabraknie to w kieszeń można jeszcze włożyć TC 1.4.
poszukiwacz2006
25-10-2013, 16:42
Ja bym jednak jako priorytet potraktował światło, więc szkła najjaśniejsze z możliwych, tu niestety ( dla autora wątku ) będą stałki, i w miarę nowe body, z wysokim używalnym iso. Jak zdjęcie będzie poruszone to twarz chyba będzie nierozpoznawalna, zwłaszcza jak jest ciemno i daleko.
przemo-lukas
25-10-2013, 17:00
Flores tylko że jest, jak by tu powiedzieć, droższy. ;)
Przemasl1985
25-10-2013, 18:52
kup 200/2.8 i ewentualnie telekonwerter 1.4 lub 2. Szybkość tego szkła jest porażająca, a z 1,4x niewiele na obrazku stracisz- tyle co nic.
Zapomnieli koledzy o nowej Sigmie 120-300 S. Z cropem to się robi już całkiem długo a jak zabraknie to w kieszeń można jeszcze włożyć TC 1.4.
Ta sigma nie jest czasem tylko pod APSC? A tutaj to niestety ASP-H :(
Ta sigma nie jest czasem tylko pod APSC? A tutaj to niestety ASP-H :(
Sigmy 120-300 mm f/2.8 APO EX DG mają mocowania pod FF.
iNTERGARAGE
26-10-2013, 12:50
iNTERGARAGE widzisz, Ty chcesz kupić odpowiednik w słoikach Twojego glocka,j a koledzy do takiej roboty wyciągają desert eagle. ;)
Doskonale Cie rozumiem jednak G17 to bron typu kombat a nie armata, to nie dziki zachód. Wyobraź sobie bieganie z taka armata po miescie, nie mowiac o wejsciu do jakiegokolwiek lokalu.
Sigmy 120-300 mm f/2.8 APO EX DG mają mocowania pod FF.
Już też sprawdziłem :) Pomyliłem z innym modelem :)