Zobacz pełną wersję : Odzyskanie plików z karty pamięci CF
Proste pytanie i liczę na prostą odpowiedź.. Czy da się odzyskać pliki (RAW) z karty CF Sandisk które został sformatowane i nadpisane nowymi ?? TAK lub NIE.. jeśli TAK to w jaki sposób, czym ??
Zbyszko666
15-10-2013, 22:47
jest program do tego celu RescuePRO
Jeśli karta została nadpisana do pełna nowymi to nie.
Jeśli tylko częściowo to istnieje szansa odzyskania niektórych plików, głównie tych które były w dalszych (nienadpisanych) obszarach karty.
Spróbuj ściągnąć darmowy Hiren BootCD 15.2 - taki niezbędnik każdego administratora systemów komputerowych.
z tego pakietu KONIECZNIE zrób programem DataRescue DD obraz pamięci karty i go dodatkowo skopiuj/spakuj zipem itd dla bezpieczeństwa
Kolejne prace wykonuj tylko na kopii obrazu (oczywiście jeśli kolejne programy na to pozwalają)
Zacznij od kolejnego z listy RECOVERY TOOLS np : DiskDigger 0.8.3.176
Jak nie pomaga to następny itd.
bywa , że trzeba spróbować opcji Deep search albo deeper analyze
PS Czy ten RescuePRO jest płatny?
Polecam "recuva". Mnie udalo sie odzyskac pliki po sformatowaniu karty i ponownym zrobieniu kikkudziesieciu zdjec.
Polecam "recuva". Mnie udalo sie odzyskac pliki po sformatowaniu karty i ponownym zrobieniu kikkudziesieciu zdjec.
Ten program też jest w pakiecie Hiren BootCD.
Ma trochę mniejsze możliwości ale świetnie się nadaje dla niedoświadczonych.
Jeszcze raz przypomnę tylko aby najpierw zrzucić obraz karty na i inny nośnik.
Pliki samemu da się odzyskać np. Rescue Pro o ile nie zostały nadpisane innymi :(
Reasumując po sformatowaniu TAK, po nadpisaniu NIE.
tomphoto
16-10-2013, 19:17
Po nadpisaniu również, R-Studio, kilk (http://www.r-studio.com/)
Swego czasu przetestowałem kilkanaście programów do odzyskiwania danych.
Ten bezbłędnie odczytywał rawy jako rawy, oraz inne formaty poprawnie.P rogram zaawansowany jednak dość intuicyjny. Nadpisanie plików nie stanowi dla niego problemu. Spróbuj pewnie da radę.
Nadpisanie plików nie stanowi dla niego problemu.
O ile w przypadku dysków magnetycznych to co nieco da się odczytać po nadpisaniu ale tylko w warunkach laboratoryjnych z użyciem np. zmodyfikowanych głowic
a tak uzyskane dane są częściowo przekłamane i nadają się praktycznie tylko w sprawach śledczych.
W przypadku kiedy obszar pamięci flash zostanie zapisany to ZTCW nie da się odzyskać.
Czy R-studio ma wersję bezpłatną dla użytkownika domowego?
Po nadpisaniu również, R-Studio, kilk (http://www.r-studio.com/)
Swego czasu przetestowałem kilkanaście programów do odzyskiwania danych.
Ten bezbłędnie odczytywał rawy jako rawy, oraz inne formaty poprawnie.P rogram zaawansowany jednak dość intuicyjny. Nadpisanie plików nie stanowi dla niego problemu. Spróbuj pewnie da radę.
Chętnie bym to zobaczył, ale to wbrew logice. Jak niby można odzyskać dane po nadpisaniu skoro nie tylko TOC zostało usunięte ale również treść zastąpiona ? IMHO nie da się.
tomphoto
16-10-2013, 20:05
Chętnie bym to zobaczył, ale to wbrew logice. Jak niby można odzyskać dane po nadpisaniu skoro nie tylko TOC zostało usunięte ale również treść zastąpiona ? IMHO nie da się.
Nie będę wdawał się w dyskusje, polecam sprawdzić.
Bolek jak sprawdzisz daj znać jak poszło :D
Nie mam co sprawdzać, bo robiłem to wielokrotnie pracując w tej branży kilka lat temu i wiem to z praktyki :(
Jest jeszcze jedna kwestia.
Nośniki CF mają wbudowany kontroler, który może co jakiś czas zmieniać mapowanie banków wewnętrznej fizycznej struktury aby przedłużyć żywotność pamięci oraz zwiększyć szybkość działania.
Może to spowodować sytuację, że fizyczny obszar zajęty przez stare pliki po kolejnych formatowaniach może pojawić się w pod innymi adresami logicznymi
a wtedy pliki które były kiedyś na początku wcale nie muszą być zamazane w pierwszej kolejności i będą do uratowania.Można wtedy ulec wrażeniu, że zamazane pliki da się odzyskać.
Oczywiście pliki które znajdowały sie na granicy tych banków najprawdopodobniej będą uszkodzone, chyba że są sposoby do stwierdzenia jakie były poprzednio mapowania struktur.
Jednak w przypadku wypełnienia nowymi plikami do pełna nic już nie pomoże.
ZTCW karty SD kiedyś nie miały takiego kontrolera aby było taniej i by zmniejszyć rozmiar , teraz być może nowsze generacje już mają.
Właśnie piszemy o takiej sytuacji, że karta została ponownie zapełniona zdjęciami czyli nadpisana w 100%. Kontroler w tej sytuacji nic tu nie zmienia, bo odzyskać się nie da tego, czego już na tej karcie nie ma.
Kolekcjoner
17-10-2013, 20:20
Oczywiście że nic nie pomoże to nie dysk magnetyczny gdzie zostają jakieś powidoki.