PDA

Zobacz pełną wersję : 18-135 problem z AF na ogniskowych powyżej 80

odyn
15-10-2013, 17:57
Witam

Mam problem z AF przy obiektywie EF-S 18-135. Wszystko działało ok do czasu aż zaczęło coś w tym obiektywie latać w środku. Po krótkich oględzinach okazało się że to śrubka, która wypadła. Śrubka była od metalowej części która jest przykręcona do wysuwanej części obiektywu, z drugiej strony współpracuje pierścieniem ogniskowej. Udało mi się rozebrać ten obiektyw (masakra jak ktoś to robi pierwszy raz) dokręcić brakującą śrubkę i złożyć całość.

Obiektyw niestety po mojej naprawie nie ostrzy na ogniskowych powyżej 75-80. Silnik kręci pierścieniem od lewa do prawa, im dłuższa ogniskowa tym te oscylacje większe. Podczas tego demontażu, mocno ucierpiały taśmy elastyczne. Czy to może być przyczyną, czy raczej uszkodziłem coś więcej?

centur
15-10-2013, 18:59
niestety nikt z nas nie jest wróżką ani Okiem Suarona aby widzieć na odległość lub przeniknąć wzrokiem plastik. Cokolwiek zostanie tu napisane to będą czysto-teoretyczne 'gdybania' fotografów a nie fachowe opinie serwisantów oparte o 'wizję lokalną' więc osobiście radzę nie tracić czasu tylko od razu wysłać szkiełko do serwisu...