PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie Kenko vs Delta

jczernia
15-10-2013, 13:56
Witam
Zastanawiam się nad pierścieniami, z tego co się udało mi zorientować to wybór jest w zasadzie Delta (plastik) a Kenko (metal). Różnica w cenie jest spora ~300 vs ~900, sprzęt raczej dla zabawy amatorskiej więc wielkich inwestycji nie chciałbym ponosić, z drugiej strony kupienie byle czego byle tanio może okazać sie bezsensownym wyrzuceniem pieniędzy. Nie mam doświadczenia z fotografią makro, może ktoś podzielić się opinią? A może do testów w ogóle jakiś no name z allegro?
Pozdr
jacek

johan
15-10-2013, 15:14
Do czego chcesz to podpinać?

jotes25
15-10-2013, 16:51
Kenko są jak najbardziej do polecenia.
Delta są też w wersji z metalowym bagnetem. Ale nawet ta wersja nie jest doskonała, duże luzy na bagnecie powodują np. rozłączanie komunikacji z korpusem. Ja używam ich pojedynczo, więc taki problem likwiduję jednym ruchem ręki. Ale przy podłączonym komplecie może to być bardzo kłopotliwe.

jczernia
15-10-2013, 18:45
Mam D60 i Tamron AF 18-270mm, w sumie dokladajac kolejne ~500 do Kenko zaczynaja sie cale obiektywy.

hansu44
15-10-2013, 19:54
Niedawno nabyłem właśnie zestaw Kenko i z czystym sumieniem mogę polecić. Wykonanie pierwsza klasa, żadnych luzów. Fakt, cena znacznie wyższa, jednak pierścienie pasują do każdego obiektywu z bagnetem systemowym i myślę, że warto raz porządnie zainwestować.