Zobacz pełną wersję : Ile kosztuje wymiana płyty głównej Canon EOS 1000 D
ZakochanyPoUszy
14-10-2013, 19:21
Witam, jestem posiadaczem od dwóch tygodni EOS'a 1000 D, najpierw (jakiś tydzień po zakupie) pojawił mi się błąd: Error99, po wielu próbach zidentyfikowania problemu, doszedłem do tego, że to wina karty SD- być może był na niej jakiś wirus- kartę sformatowałem i wszystko hulało, lecz jakieś 3-4 dni później wyświetlacz w moim Canonie nie chciał się włączyć. Dzisiaj byłem u jednej z firm która zajmuje się naprawami lustrzanek cyfrowych, powiedzieli mi, że to wina płyty głównej i cała naprawa będzie oscylować w granicach 650 zł. Macie może jakieś "tańsze" serwisy, lub być może sami potraficie wymienić taką płytę? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
PS. jest to moja pierwsza lustrzanka, kupiłem ją używaną, ponieważ nie chciałem wydawać od razu 3-4 tys na sprzęt, gdyż nie wiedziałem, że robienie zdjęć mi się tak spodoba. Wiem, że EOS 1000 D to już przeżytek, ale lepszy rydz niż nic.. :cry:
Blastboy
15-10-2013, 00:23
Ja bym na twoim miejscu sprawdził czy ta awaria nie jest spowodowana wcześniejszymi uszkodzeniami, a jeżeli tak to próbował zwrócić przedmiot sprzedawcy jako niezgodny z opisem. Jeżeli nie to możesz dowiedzieć się, który moduł jest uszkodzony i zamówić go samemu z ebay.com i potem zlecić tylko wymianę w serwisie co powinno być tańsze niż zlecanie całej naprawy serwisowi.
ZakochanyPoUszy
15-10-2013, 08:43
Hmm.. dobrze, ale w jaki sposób mógłbym się dowiedzieć który moduł uległ uszkodzeniu? W firmie do której go zaniosłem w celu zdiagnozowania usterki powiedzieli, że oni się nie podejmują napraw i w 99% to płyta główna. Szczerze, to wątpię aby oni potrafili mi powiedzieć który z modułów uszkodził się. Wymiana płyty w lustrzankach to naprawdę aż taka skomplikowana sprawa..? :?
IMHO tylko dodatkowa wycena CSI może być tutaj jeszcze pomocna, robią to za darmo (tzn. po kosztach przesyłki, jeżeli nie jesteś z wa-wy).
wg mnie może to nie być cała płyta uszkodzona, a jedynie np. bezpiecznik w bloku zasilania - dość częsty przypadek - tyle tylko, że wymiana bezpiecznika za 10 gr może kosztować ponad 100 zł. :?
ale zapytać CSI warto.
napisz do użytkownika o nicku "NAPRAWIACZ" może pomoże :)
lukasbdg
18-10-2013, 23:34
Jeśli potwierdzą Ci że to płyta to kupuj na allegro i możesz się zgłosić do mnie ;)
Płyta główna Canon EOS 1000D Rebel XS (3578541839) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/plyta-glowna-canon-eos-1000d-rebel-xs-i3578541839.html)
Kupowałem już u tego użytkownika i wszystko było oki :)
Dogadamy się i na pewno skóry z Ciebie nie zedrę ;)
Pozdrawiam Łukasz
--- Kolejny post ---
tutaj dla przykładu https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1185185_539888316066663_371370910_n.jpg canonik 550d ;)
i nigdy juz nie kupuj używek?