Zobacz pełną wersję : Z hf na ff?
Witam. Od pewnego czasu zajmuję się fotografią amatorsko, ale teraz nadszedł czas żeby zająć się nią zawodowo. Jestem posiadaczem 600d od ok 1,5 roku, ale kusi mnie niezmiernie, żeby się z nim rozstać i kupić używkę C 1dmkII (za około 2400zł można już takiego nabyć na alledrogo). I tu rodzi się moje pytanie czy warto ? Przebieg mojego 600d to 28k zdjęć, a modeli 1dmkII, które brałem pod uwagę kupna maja przebieg 80k, jednak wiem, że dla serii 1d to generalnie mały przebieg. Opcja filmowania nie jest mi potrzebna. Rozważam dwie możliwości:
1.Dalsze inwestowanie w obiektywy (zakup 40mm 2.8stm, 8mm 3.5 fish + lampa)
lub
2.Sprzedaż 600d i kupno 1dmk2.
Proszę o wasze opinie na ten temat ;) Pozdrawiam.
jellyeater
14-10-2013, 13:58
Co chcesz robić zawodowo?
Jak będziesz chciał zawodowo - to raczej przydadzą Ci się dwie puszki... Te obiektywy to jakiś dziwny zestaw...a jaką szklarnię masz już do 600d ? Przemyśl najpierw swój biznes, a potem zastanów się nad potrzebnym sprzętem.
Jak będziesz chciał zawodowo - to raczej przydadzą Ci się dwie puszki... Te obiektywy to jakiś dziwny zestaw...a jaką szklarnię masz już do 600d ? Przemyśl najpierw swój biznes, a potem zastanów się nad potrzebnym sprzętem.
Dlaczego dziwny ? Potrzebuję jakiejś jasnej stałki, a 50 1.8 to plastikowy badziew. 40 2.8 ma b.dobre testy jeśli chodzi o af i trochę więcej zmieści się w kadrze. Na 1.4 mnie na razie nie stać. Teraz mam do body podpiętą 17-85 usm i 50 tkę zenita, ale tylko na tzw. "spacery".
Co ma takiego że chciałbys ją miec? "1" w nazwie? bo nie widze w jej specyfikacji nic kuszącego... Mam nadzieję w niedalekiej przyszłości zajmować się fotografią sportową, za czym idzie szybkostrzelność, a szybkość migawki na poziomie 3.5 kl/s mnie nie zadowala ;)
flankerp
20-10-2013, 15:03
...1D M II to nie jest FF tylko APS-H, ze tak wtrace (w nawiazaniu do tytulu)
Jak chcesz FF to szukaj 1 Ds.
Jedynka ma zdecyowanie bardziej profesjonalny "feeling", ale trzeba się zastanowić, czy na prawdę będzie Ci potrzebna, czy to może tylko chęć zmiany na coś innego? Tak wywnioskowałem z tego co piszesz. W takim wypadku, może większą frajdą byłby jakiś prawdziwy FF, jedynka nie jest do końca pełną klatką.
Czego Ci brakuje w aparacie który masz aktualnie?