Zobacz pełną wersję : 100D - czy warto?
Michał Cz.
10-10-2013, 15:53
Witam,
Mam krótkie pytanie - czy ktoś z Was miał już doczynienia z 100D? W ofercie jednego ze sklepów jest w cenie 2289PLN z kitem 18-55. Docelowo (w przyszłości) dokupię używane EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS oraz stałke 50mm 1.8.
Noszę się z zamiarem jego kupna. Od razu mówię, że potrzebuję nowe body (po prostu jest to warunek konieczny ;) )
Co możecie powiedzieć o tym aparacie? Do tej pory jeździłem na S3IS, ale ostatnio pojawił się sponsor (bez skojarzeń, proszę! ;) ) co dołoży połowę, więc mogę się spokojnie rozglądnąć na jakimś przyzwoitym "lustrem" ;)
P.S Jeden ze sprzedawców usiłował mi wcisnąć Sony A58, że niby tańsze szkła, AF w body a nie w szkle itd. i że w ogóle dla mnie to najlepszy wybór...
Pytam się Was jako EKSPERTÓW :D
Pozdrawiam,
Michał Cz.
Lepiej kupić 600D + 18-55 IS ;)
Lepiej kupić 600D + 18-55 IS ;)
podbijam, a do tego 600d z kitem kosztuje koło 1700zł :p warto warto :p albo dołóż do 650d (2400/2500zł z kitem) :p 650d i 9pkt AF, dotykowy ekranik, trochę bajerów dołożonych :p
AF w body a nie w szkle
Tego nie rozumiem... po chwilowym zastanowieniu domyślam się że chodzi Ci (lub mu, sprzedawcy, jeżeli to jego błąd/niewiedza) o stabilizację? :)
Tego nie rozumiem... po chwilowym zastanowieniu domyślam się że chodzi Ci (lub mu, sprzedawcy, jeżeli to jego błąd/niewiedza) o stabilizację? :)
Też mi się wydaje, że stabilizacja ;)
Podobnie jak przedmówcy sprzed paru postów uważam, że 100D nie jest najlepszą opcją. Wchodzi w grę TYLKO gdy mały rozmiar ma kluczowe znaczenie. W innym wypadku lepiej o wiele kupić 600D czy 650D czy 700D (o ile to ostatnie już staniało a 650D staje się trudno dostępne).
AF w body a nie w szkle Tego nie rozumiem... po chwilowym zastanowieniu domyślam się że chodzi Ci (lub mu, sprzedawcy, jeżeli to jego błąd/niewiedza) o stabilizację? :)
Raczej nie o stabilizację tylko o umiejscowienie silnika AF. Sony ma silnik w korpusie i śrubokręt.
I dodatkowo coraz więcej szkieł z własnym silnikiem.
Co ważne, śrubokręt czasami potrafi być dużo szybszy niż jakieś USM, HSM czy SSM.
Co ważne, śrubokręt czasami potrafi być dużo szybszy niż jakieś USM, HSM czy SSM.
Przykład - Pentax K-5 ;)
Tu się nie wypowiem, bo nawet w rękach nie miałem i tego systemu praktycznie nie znam. Co innego Sony.
no i fajna kwestia zakupu starszych szkieł, które są sporo tańsze niż nowe :p a jakościowo trzymają poziom :p
Michał Cz.
11-10-2013, 10:03
Tak, zgadza się - chodziło mi o stabilizację :)
podbijam, a do tego 600d z kitem kosztuje koło 1700zł :p warto warto :p albo dołóż do 650d (2400/2500zł z kitem) :p 650d i 9pkt AF, dotykowy ekranik, trochę bajerów dołożonych :p
ale 100D też ma dotykowy ekran oraz 9pkt AF ;)
Poza tym jak wspomniałem - ważny jest dla mnie tryb "idiot proof" - czyli, że jak kompletny laik weźmie aparat do ręki to zrobi nim dobre (czyt. ostre) zdjęcie bez większej fatygi (Ci zo mają zamiar odpowiedzieć, żebym kupił za 200pln "pstrykacza" niech sobie darują tą uszczypliwość).
Z tego co czytałem na stronie Canona to ten model aparatu jest właśnie dedykowany jako startowy dla osób, które niekoniecznie muszą być docelowo zawodowcami...
w sumie na korzyść 100D przemawia DIGIC V... a na 650D - odchylany, rotacyjny ekran (przy stałym w 100D)...
z kolei 600D to DIGIC IV... a czy w sumie te wszystkie body to nie dzieci z "jednej matki"? Czy nie rozchodzi się tu o jakość szkieł, ich dostępność oraz cenę oraz o bajer typu AF Micro Adjustment (co się przydaje przy rozklechotanych używanych szkłach...)
maciek12ss
11-10-2013, 10:12
Weź 600 albo 650. Po co Ci taka mała szkarada.. Zapniesz do niego jakieś tele i nie będziesz mógł go utrzymać. Idioto robiące zdjęcia ma kaZdy ustawiasz na zielony kwadracik i pstryk. 650 lepszy af tylko to by mnie skusiło bardziej niż 600. Uchylany ekran też w brew pozorom bardzo się przydaje. Nawet jak chowasz aparat do torby odwracasz i już są mniejsze szanse na uszkodzenie. nie mowa o komforcie zdjęć z perspektywy ptaka czy żaby . Ja bym te 100d odpuścił.
miałem na myśli 9pkt KRZYŻOWYCH :p w 100d jest 1pkt krzyżowy i jest to punkt centralny :p (innymi słowy tak jak wyżej kolega napisał - 650d = lepszy AF niż w 100d i 600d)
procesor digic IV czy V i tak te aparaty chodzą płynnie, menu śmiga beż żadnych zacięć :)
600d 650d 700d są bardzo intuicyjne i łatwe w obsłudze :p a uchylny ekran to wspaniała rzecz :p odkąd miałem pierwszy raz w 600d tak teraz sobie nie wyobrażałem przy zmianie nie mieć ruchomego ekraniku.
Mikroregulacji AF nie ma w żadnym z tych modeli canona które podałeś :p dopiero w 70d ale to za drogie :> ewentualnie stara używka 50d też posiada a w 60d NIESTETY WYRZUCILI :X
A mi się to 100D strasznie podoba. To druga dobra puszka ( po 6D ) jaką Canon wypuścił w ostatnich latach. Reszta to raczej odgrzewane kotlety . Od czasów 7D nic w segmencie amatorskim się nie dzieje ciekawego. Jak ktoś szuka coś małego to dla niego super . Jak coś większego to i tak sięgnie po XXD raczej .
^^^ Może i tak ale powinna kosztować mniej niż 600D czy 650D. Wtedy byłby sens.
Kolekcjoner
11-10-2013, 20:57
^^^ Może i tak ale powinna kosztować mniej niż 600D czy 650D. Wtedy byłby sens.
Gdyby miał konkurencję i się kiepsko sprzedawał to powinien ale z plot wynika że Canon nieźle się wstrzelił w potrzeby i są kraje gdzie sprzedaje się toto bardzo dobrze. Pewnie trzeba trochę poczekać i stanieje :).
jacek_73
12-10-2013, 22:02
Gdyby miał konkurencję...
Alfiok 33 jest konkurencją.
idź do sklepu i pomacaj, zobacz co ci lepiej w ręku leży;)
pan.kolega
12-10-2013, 23:31
Nie znaleziono takiego produktu w ofercie Sony.
Może 58.
maciek12ss
12-10-2013, 23:59
hmm może nie w tym temacie ale zapytam albo upewnię się po prostu . Znajomy chce mieć aparat za tydzień rodzi mu się córka . Chce miec ładne zdjęcia . I chce miec lustro bo myśli przyszłościowo mieszka na mazurach...- widoczki zachodzące słońce nad jeziorem... itd dziecko nie długo. Poradziłem mu 600d plus kit plus 50 1,8 za jakieś 2200 w sklepie . Wacha się miedzy 650d plus kit. Albo nikoś 3100 za nie wiem ile .. . Doradzić mu kompakt ? nie mam chyba sumienia powiedziałem mu że kupując 650 nie zyska na obrazku nic, w to miejsce niech kupi 50 1,8 i przy wczesnych listopadowo grudniowych wieczorach zrobi fajne zdjęcia bez lampy. Bo 650 z kitem będzie musiał błyskać maleństw po oczkach... Ludzie mam mało czasu nie chcę kolegi wyprowadzić w pole podpowiedzcie co byście wybrali co byście doradzili....
Nie, ale jest alfa 37
Albo 3000.
Kolekcjoner
13-10-2013, 14:54
Widocznie marną.
miałem na myśli 9pkt KRZYŻOWYCH :p w 100d jest 1pkt krzyżowy i jest to punkt centralny :p (innymi słowy tak jak wyżej kolega napisał - 650d = lepszy AF niż w 100d i 600d)
procesor digic IV czy V i tak te aparaty chodzą płynnie, menu śmiga beż żadnych zacięć :)
600d 650d 700d są bardzo intuicyjne i łatwe w obsłudze :p a uchylny ekran to wspaniała rzecz :p odkąd miałem pierwszy raz w 600d tak teraz sobie nie wyobrażałem przy zmianie nie mieć ruchomego ekraniku.
Mikroregulacji AF nie ma w żadnym z tych modeli canona które podałeś :p dopiero w 70d ale to za drogie :> ewentualnie stara używka 50d też posiada a w 60d NIESTETY WYRZUCILI :X
mistrzu :)
w tym wypadku ewolucja procesora nie została wymuszona dodatkową zakładką w menu.
Procesor obrabia obraz (zdjęcie, film). To co puszka wypluwa to współpraca szkła, matrycy i procesora. Lepiej jest mieć nowszy.
to pokaż różnice w zdjęciach i filmach z 650d z digic IV i 100d z digic V
Kolego, 650D ma Digic V :)
Kolekcjoner
14-10-2013, 21:08
650d z digic IV
Ciężko by było ale może jakiś zdolny majsterklepka by dał rady ;).
lekka wtopa ale to nawet lepiej bo 650d jest w bardzo podobnej cenie do 100d :p
Film na yt z porównaniem widziałem i różnice żeby zobaczyć to już się trzeba czepiać :p ( tu mowa o 600d i 650d )
Michał Cz.
15-10-2013, 13:19
Ok, czyli sprawa powoli się klaruje... Wspominacie o 650D - jego minimalna cena to 2600pln więc szału nie ma... no i jego dostępność pozostawia wiele do życzenia (z części sklepów został wycofany!)
Odnośnie 100D - dzisiaj pojawiła się oferta w jednym z sieciowców za 2190pln ze szkłem 18 - 55 mm IS STM
W tym samym sklepie jest również 600D za 1799pln! ze szkłem 18 - 55 mm DC III
Panowie i Panie - dlaczego jest taka różnica w cenie (skoro to prawie to samo - 100D jest na digic5 a 600D na digic4)?
i co co chodzi z tymi szkłami? przeglądałem oferty w różnych sklepach i niby ten sam obiektyw 18-55 a ceny tak rozstrzelone? Co oznaczają te magiczne akronimy w oznaczeniu obiektywu? (i nie chodzi mi tu o 18-55 :P )
P.S aparatu będzie też używać kobieta, dla której jego waga jest dość istotnym parametrem - ona nie potrzebuje pancernej obudowy, a takiej, od której "nie odpadnie jej ręka" ;)
P.S "już prawie jestem w ogródku i witam się z gąską" ;)
oznaczenie DC odpuść :p
Szukaj z IS ( IS = stabilizacja )
lub STM to jeszcze nowszy mechanizm i najlepszy z tych 18-55
Pisałeś, że i tak chcesz kupić 50mm i coś bardziej uniwersalnego niż 18-55 i dlatego dochodzi jeszcze opcja zakupu samego body.
Wtedy 650d jest w cenie 2300zł :>
Michał Cz.
15-10-2013, 14:26
oznaczenie DC odpuść :p
Szukaj z IS ( IS = stabilizacja )
lub STM to jeszcze nowszy mechanizm i najlepszy z tych 18-55
No i o to własnie mi chodziło ;) teraz już mniej więcej "czuję" o co chodzi z tymi akronimami. Zresztą z marketingiem się nie wygra - zawsze będą "czarować" użytkownika, byle tylko ten oddał im swoje pieniądze ;)
Dzisiaj się wybieram "pomacać" oba egzemplarze i porozmawiać ze sprzedawcą ;)
Zdam relację "co i jak" :)