Zobacz pełną wersję : 70d + ?
zdecydowałam się przejsć z 450d na 70d
mam obecnie:
18-55mm stary kit
50 mm f1,8
10-22mm USM
+Speedlite 550EX
*jakiś jeszcze stary zoom Tamrona do 200mm pozostałości po analogowym canonie - ale chodzi jak czołg, jakoś nie znajduję dla niego zastosowania
i pozostaje dylemat czy brać samo body czy z kitem 18-135 IS STM
czy może na razie samo body i odkładac (bardzo dlugo w moim przypadku) na jakiegoś lepszego spacerzooma?
przeznaczenie amatorskie: foto-video rodzinno-imprezowo-wakacyjnie, dziecięco-portretowo, wnętrza do portfolio firmy stolarskiej, czasem rajdy samochodowe
ceny przykładowe z FJ
Canon 70D + 18-135mm STM - 5333,00
Canon 70D body - 4248,00
wychodzi 1085 za obiektyw w pakiecie
a za sam obiektyw 1300-1400 trzeba dać
i tak btw jak patrzę na ceny uzywanych 450d to chyba zostawię jako drugie body
mz wybierasz kiepski moment na kupno 70d ('podatek' od nowości, niesprawdzony, mz teraz jest najlepszy moment na kupno 60d) a co do szkieł to sam powinieneś wiedzieć bo nie napisałeś co głównie fotografujsz więc jak mamy Ci doradzić ?...
Strasznie drogi ten aparat... Ja bym już raczej kupił 60D albo używkę 7D i rozejrzał się za jakimś fajnym jasnym zoomem.
Polecam 60d z kitem 18-55 is II lub 18-55 is stm(poczytaj recenzje o nim na photozone.de..zdziwisz się), a do tego np 70-200 f4-nada się i do portretów i rajdów-to co chciałeś. Do wnętrza użyjesz od biedy kita, który wcale nie jest taki zły jak go malują, a w połączeniu z dobrą rozdzielczością 60d zadowoli amatora na pewno.
w tej cenie nawet 5d mkII kupisz zamiast 70d :p
mz wybierasz kiepski moment na kupno 70d ('podatek' od nowości, niesprawdzony, mz teraz jest najlepszy moment na kupno 60d) a co do szkieł to sam powinieneś wiedzieć bo nie napisałeś co głównie fotografujsz więc jak mamy Ci doradzić ?...
z pierwszą częścia się zgodzę, widzę jak po 50-100zł leci cena co jakiś czas, ale i tak czekam aż pojawi się w saturnie (tam mam sprawdzone tax free -23%) więc zakup będzie koło świąt lub po nowym roku, co nie przeszkadza już zacząć się zastanawiać nad resztą części :) zwykle długo mi zajmuje podjęcie decyzji ;)
opisałam co fotografuję, napisane w kolejności co najczęściej :)
Strasznie drogi ten aparat... Ja bym już raczej kupił 60D albo używkę 7D i rozejrzał się za jakimś fajnym jasnym zoomem.
jak sie zastanawialam nad 60D to wszędzie był "pojazd" po tym modelu i żebym wzięła 50d... a najlepiej to nikona 7100 i wywalić lampe i obiektywy i kompletować się od nowa, a jak czytam opinie o nikonie to znów tam jakieś niedoróbki, kolory itp... od zawsze mam canony i lezą mi lepiej w łapie :)
Polecam 60d z kitem 18-55 is II lub 18-55 is stm(poczytaj recenzje o nim na photozone.de..zdziwisz się), a do tego np 70-200 f4-nada się i do portretów i rajdów-to co chciałeś. Do wnętrza użyjesz od biedy kita, który wcale nie jest taki zły jak go malują, a w połączeniu z dobrą rozdzielczością 60d zadowoli amatora na pewno.
poczytam, dzięki :) a do wnętrz kupiłam 10-22 i jestem zadowolona
w tej cenie nawet 5d mkII kupisz zamiast 70d :p
ale uzywany, a to niechętnie, pozatym pelna klatka kusi ale kupie body i co dalej, niestety budżetu na nowe szkła nie mam i nie będe miała raczej nigdy :(
i "błędnie działający autofokus"? (spis wad na optycznie.pl) nie, dziękuję :)
18-135 jest dosyć uniwersalny, myslałam o nim w celu wakacyjnym lub bieganie za dzieciakiem na spacerku
ostatnio ze stałką się zmachałam przy 2 latku ;)
dlaczego się uparłam na 70d? sprawny autofocus w trybie filmowania, bo czasem bym chciała być po drugiej stronie aparatu :) i nie wiem czy bym umiała coś zdziałać sama na MF
(przypominam, że wideo do celów dokumentalno-rodzinnych, na artystyczne produkcje nie będe miała raczej czasu)
nie chcę kamerki bo nie chcę tachać wszędzie i aparatu i kamery
do tego pragnę uchylnego ekranika bo odczuwam jego brak w 450d
mam mozliwość -23% to lepiej kupić w sklepie niz używki
wyszło mi, że potrzebuję 70d tylko nie wiem czy na pewno potrzebuję 18-135
ale do filmów chyba musi byc coś STM?
skuteczny AF przy filmowaniu to fikcja, nawet z STM w 70d a u canonierów juz tradycją jest że przy nowej puszce wszytscy po niej jeżdzą jak po burej suce a potem okazuje się ze to całkiem fajne body...
podążanie focusa i stm działa słabo, jakaś szybsza akcja czy coś i się gubi, co chwile szuka ostrości :p obejrzyj kilka filmów na YT jak to działa :>
nagrywanie lustrzanką = manual :p
za 5tyś możesz złożyć ciekawy zestawik i po odliczeniu VAT to Ci starczy na 60d i 2 całkiem porządne obiektywy :>
np 60d + dwa tamrony 17-50 i 70-300 jak się obawiasz tamronów to nawet Twoja propozycja czyli 18-135 stm i wystarczy CI jeszcze na tele canona 55-250 albo tego tamrona 70-300 vs usd :p
sprocket73
09-10-2013, 14:43
o filmowaniu nie wiem nic,
ale do zdjęć "wakacyjnych" polecam Canona 15-85
70D to moim zdaniem najlepszy wybór, trochę stanieje i będzie idealny, nie każdemu FF niezbędne, a 60D pod każdym względem gorsze, choć teraz już "kultowe" ;)
Kwapiszon
09-10-2013, 15:29
jak patrzę na ceny uzywanych 450d to chyba zostawię jako drugie body
Sprzedaj cały ten szmelc. Zostaw 70D i 10-22. Dokup do tego Ef-s 17-55/2.8 IS USM i będziesz zadowolony. Kup raz a porządnie. Tez bawiłem się w protezy i z perspektywy lat widzę, że to strata czasu i pieniędzy. Gdybym 17-55/2.8 kupił kilka lat wcześniej, to bym był od dawna w pełni zadowolony, a i parę złotych by zostało w kieszeni. Tanio w rozliczeniu znaczy źle i dorogo.
Stałem przed takim wyborem i jednak postawiłem na 60d.
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
obejrzyj kilka filmów na YT jak to działa :>
ogladałam i wg mojego amatorskiego zdania jest całkiem nieźle np to porównanie AF z markIII Canon 70D Camera Review (vs 7D, 5D Mark III, 5D Mark II): Video Recording, Dual Pixel CMOS AF - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=NjR2OztuXtA)