Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : metz 58 AF2 i speedlite 430EX

Kosci
08-10-2013, 11:09
Witam,
Mam zestaw jak w temacie. Metz zapięty na stopkę w 5dII ustawiony w tryb master, 430ex jako slave. Obie lampy ustawione na ten sam kanał, przestawiam grupy, kombinuje i za nic w świecie 430 nie chce błysnąć. Co więcej jak wyłącze błysk w metzie (lampa główna i dolny palnik też) to głowny palnik mimo to błyska i nie jest to przedbłysk bo jest widoczny na zjdęciu.
Ponadto co zauważyłem to wciskając w Metzie przycisk błysku próbnego nic się nie dzieje (tylko w trybie master). Ma ktoś może podobny zestaw lub problem? Zastanawiam się czy to nie wina Metza. Niedługo będę miał drugą lampę Canona z trybem master więc będę mógł sprawdzić czy problem nie leży w 430.

maczekg
19-11-2013, 10:59
Mam 58AF1. Próbowałem działać z 430 albo 480 (lampa znajomego, nie pamiętam modelu). Działało super.
Po wciśnięciu testu na mecu (lampa w remote master, na korpusie) błyska tylko dolny palnik, mimo, że jego błysk jest wyłączony.
A co do błyskania głównego palnika - poczytaj jeszcze raz dokładnie i ze zrozumieniem opisy działania remotów w canonie. Tak, błyska główny palnik mastera, nawet jeśli ten ma nie brać udziału w oświetleniu, bo w ten sposób przekazuje parametry do slave'a. Błysk, który widzisz na zdjęciu to też sygnał dla remota, że właśnie teraz ma błysnąć. To nie łączność radiowa, tylko świetlna właśnie, takie stukanie morsem reflektorami na okrętach.
Sprawdź, czy odbiornik w slave "widzi" palnik metza w jakiś sposób. Nie wiem, gdzie on jest w 4xx canona, w metzu 58 af1 jest z boku pod główką lampy. Dobrze jest mu zapewnić dobrą widzialność.

--- Kolejny post ---

Się opisałem, a to trup sprzed miesiąca. Purystów przepraszam.