PDA

Zobacz pełną wersję : 70d

PMP
06-10-2013, 18:03
Witajcie, kilka dni temu kupiłem 70D. Wydaje mi się, że zdjęcia są nieostre. Wcześniej miałem 50D z tymi samymi obiektywami i chyba było lepiej. W związku z tym mam pytanie, czy jest tu ktoś z Bydgoszczy, kto ma 70 D i byłby tak dobry żeby porównać z jego body? Bardzo proszę o wiadomość na PW.

salas
06-10-2013, 18:29
foty pokaz, moze trzeba regulacje zrobic :>

PMP
06-10-2013, 19:14
Proszę oto zdjęcia:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img35/6863/8m3u.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img21/4792/o5ot.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img5/6736/moyv.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img843/3781/8wcs.jpg)

Nie wiem czy przykłady są reprezentatywne, ale mogę powiedzieć, że na starym aparacie wychodziło to znacznie lepiej. Podobnie wygląda to z obiektywem C100/2.8L - kiedyś żyleta, na 70D słabo. Jestem załamany.

KNC
06-10-2013, 19:36
szkoda że to miniaturki. Może trzeba zwiększyć wyostrzanie bo zmniejszając do tych samych wielkości co przedtem zmniejszasz mocniej, wiec moze trzeba by mocniej wyostrzyc. Na pierwszych ciezko cos powiedziec, na tych warzywkach wydaje sie byc bardzo plytka GO. Na ostatnim ewidentnie mydło.

PMP
06-10-2013, 20:00
szkoda że to miniaturki. Nie rozumiem? U mnie widzę to jako normalne zdjęcia. Zmniejszyłem je zgodnie z wymogami forum do 1024 na dłuższym boku. Na warzywach jest rzeczywiści mała GO, ale ostrość ustawiana była na cebulę, a tymczasem ostrości można szukać na pietruszce a i tam bez szału :(

igor58
06-10-2013, 20:21
najgorzej z Sigmą, wygląda tak, jak by af nie trafił;mam ten obiektyw, trzeba parę razy potwierdzić ostrość
nie wiadomo też, jakie masz ustawienia w body
C50 na 1.8 nie jest szczeg. ostrym szkłem
próbuj, próbuj...

flankerp
06-10-2013, 20:24
Ten obiekty niestety szalu nie ma przy 1.8. Poza tym moze zmieniac ostrosc. Ja swoj ustawiam na 2 w gore. Poza tym krajobraz na 2.8 nigdy nie bedzie ostry. Proponowal bym zrobic testy na kartce pomiarowej...

Bangi
06-10-2013, 20:27
... i na innym szkle oraz większej GO.

--- Kolejny post ---

... i na innym szkle oraz większej GO.

PMP
06-10-2013, 20:36
Gdybym wcześniej nie używał tych obiektywów z 50D to pewnie by mi się to tak mocno nie rzuciło w oczy. Czy możecie mi podpowiedzieć jak sprawdzić samo body czy nie jest jakoś uszkodzone?

nie wiadomo też, jakie masz ustawienia w body Jakie ustawienia masz na myśli?

salas
06-10-2013, 20:47
style obrazów czy masz np wyostrzanie ustawione na 0 czy na jakąś wyższą wartość :p

PMP
06-10-2013, 20:57
style obrazów czy masz np wyostrzanie ustawione na 0 czy na jakąś wyższą wartość kiedy ostrość zostawiam na 0 to jest porażka. Na zdjęciach, które załączyłem ostrość była na 5, poza drzewami gdzie była na 3.

PMP
06-10-2013, 21:11
style obrazów czy masz np wyostrzanie ustawione na 0 czy na jakąś wyższą wartość kiedy ostrość zostawiam na 0 to jest porażka. Na zdjęciach, które załączyłem ostrość była na 5, poza drzewami gdzie była na 3.

igor58
06-10-2013, 21:20
już na wartości 1 (ostrość) powinno być ok

jakich punktów af używasz?
ustaw środkowy, przymknij trochę przysłonę, jak robisz ze statywu, wyłącz stabilizację (Sigma), wykonuj po kilka zdjęć jednego obiektu
mz to problem af, ale głowy nie dam

ketras
06-10-2013, 22:37
By wykluczyć problemy z AF, najlepiej pobierz focus chart do af testu, i zrób zdjęcia za pomocą środkowego punktu af przez wizjer oraz live view. Wykluczymy BF/FF pod warunkiem, że nie dokonywałeś mikroregulacji. Najlepiej ostrość na 0 i +5, zdjęcia wrzuć na serwer typu photobucket o pełnej rozdzielczości nie wyostrzane podając linki.

PMP
06-10-2013, 22:45
jakich punktów af używasz? używałem różnych punktów, ale głównie centralnego lub strefy centralnej - w tym drugim przypadku IMO jest gorzej.

By wykluczyć problemy z AF, najlepiej pobierz focus chart do af testu, i zrób zdjęcia za pomocą środkowego punktu af przez wizjer oraz live view. Wykluczymy BF/FF pod warunkiem, że nie dokonywałeś mikroregulacji. Najlepiej ostrość na 0 i +5, zdjęcia wrzuć na serwer typu photobucket o pełnej rozdzielczości nie wyostrzane podając linki. zrobię dodatkowe testy jutro, ale nie bardzo wiem jak użyć tablicę focus chart. Czy można na tym forum zostawiać linki do zewnętrznych serwisów? Dziękuję za wszelką pomoc.

ketras
07-10-2013, 00:21
Jeffrey Friedl's Blog ť Jeffrey’s Autofocus Test Chart (http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart) = masz instrukcję :)

PMP
07-10-2013, 06:07
Ketras - dzięki za instrukcję. Dzisiaj się tym zajmę - o ile po pracy będzie jeszcze dzienne światło.

lokowaty
07-10-2013, 14:46
Spokojnie bez nerwów...Bo na razie te fotki co wrzuciłeś jakieś chaotyczne są...Jedno ma opis canon 500, drugie canon 50 a żadne canon 70...o co caman?
Zrób test porządnie, np na bateriach w rządku, ustaw f/2.2 i porządnie opisz jakie zdjęcie jest z jakiego aparatu...

PMP
07-10-2013, 15:15
Jedno ma opis canon 500, drugie canon 50 a żadne canon 70 to obiektyw - w obu przypadkach 50/1.8 II, 500 przez pomyłkę. Dzisiaj postaram się zrobić zdjęcia na tablicy testowej i prześlę je.

Mike7
07-10-2013, 16:28
Ja, jeżeli byłaby możliwość zwrotu wymieniłbym puszkę, a nie bawił się w testy. Sprzęt nowy ma działać dobrze od razu po zakupie ;)

rostek andrzej
07-10-2013, 18:50
Zwłaszcza, że jeśli kupowałeś przez internet, to masz dwa tygodnie na odesłanie sprzętu bez żadnych konsekwencji. Później jak coś będzie nie tak, to już tylko serwis.

PMP
07-10-2013, 19:09
Zwłaszcza, że jeśli kupowałeś przez internet, to masz dwa tygodnie na odesłanie sprzętu bez żadnych konsekwencji. Później jak coś będzie nie tak, to już tylko serwis. Niestety zakupiłem w sklepie stacjonarnym, w którym usłyszałem "tylko serwis" - mógł pan sprawdzić. No fakt - mogłem - ale bez karty, a na wyświetlaczu wszystko wygląda idealnie. Pozostają mi więc testy i ew. serwis.

centur
07-10-2013, 19:18
rety co za czasów dożyliśmy, obiektyw ten dobry musisz wybierać zawsze z kilku egzemplarzy które jakiś ćwok z kontroli jakości dopuścił do sprzedaży, teraz to samo z body...

krzyssp
07-10-2013, 19:57
rety co za czasów dożyliśmy, obiektyw ten dobry musisz wybierać zawsze z kilku egzemplarzy które jakiś ćwok z kontroli jakości dopuścił do sprzedaży, teraz to samo z body...
Nie musisz, Leica ma dobrą kontrolę jakości :)

kulek855
07-10-2013, 20:41
Na optyczne.pl w teście sample z tej lustrzanki są ostre. Możesz przyrównać do swoich:
Test Canon EOS 70D - Zdjęcia przykładowe - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/242.10-Test_aparatu-Canon_EOS_70D_Zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)

PMP
08-10-2013, 00:40
Poniżej link do zdjęć testowych w pełnej rozdzielczości (robiłem raw-y z których zrobiłem jpg - nie zmieniałem nic poza balansem bieli).
Zdjęcia zrobione dwoma obiektywami canona 100/2.8L, 50/1.8II przy różnych przysłonach. Na każdym zdjęciu jest opis.
Wszystkie zrobione ze statywu, tablica pod kątem 45stopni, stabilizacja off, wyostrzanie 0.

Co o tym myślicie?

AF Test Photos by PMP2013 | Photobucket (http://s970.photobucket.com/user/PMP2013/library/AF%20test)

Fotopstryczek
08-10-2013, 02:51
Wrzucając foty na F32 ISO6400 marnujesz swój i nasz czas ;)
50 1.8 II to takie szkło które lubi nie trafić.

Jak już testować, to podniesione lustro, wyzwalacz radiowy/wężyk spustowy ISO 100.
Ten test nie gwarantuje 100% poprawnego sprawdzenia sprzętu. Kartka jest pod kątem do aparatu, czerń nie jest czarna, ma jakieś paski może ogłupiać układ AF.

Na twoim miejscu wyszedł bym na zewnątrz ze statywem znalazł coś płaskiego kontrastowego może jakiś banner, jedna fota "przez wizjer" druga na LV. Efekty zawsze będą się od siebie różnić, problem tylko w tym na ile. Jeśli różnica jest bardzo duża, kalibrujesz do efektu jak na LV. Psikus jest wtedy jak nie ma powtarzalności, skalibrujesz a aparat i tak trafi tam gdzie chce :p

Bangi
08-10-2013, 08:02
Zwłaszcza, że jeśli kupowałeś przez internet, to masz dwa tygodnie na odesłanie sprzętu bez żadnych konsekwencji. Później jak coś będzie nie tak, to już tylko serwis.

Gwoli ścisłości jest 10 dni na odstapienie od umowy, a nie dwa tygodnie...

A wracając do sedna... po przejrzeniu fot myślę, że jest... normalnie.
Tak jak radzą powyżej Koledzy, nie rób testów z f powyżej 11, bo dyfrakcja zaczyna szaleć i to też pogorsza jakość.
Do tego czy zawsze robisz foty używając wyostrzania w puszce na 0??? Bo ja np. robię przy jakiejś tam swoich ustawieniach i przez pryzmat tych wartości patrzę, bo na wyostrzaniu ustawionym na 0 to i moja każda pucha, którą miałem była mydlana..., a każdą też się bawiłem w takie testy.
Weź aparat, idź na pole jak będzie słońce, zrób kilka fot, np. ceglastej ściany, płotu z siatki, samochód (np. tablica rejestracyjna), czegoś kontrastowego i kolorowego, ustaw jakieś tam wyostrzanie w body, np. 3, chociaż ja wolę 6, do tego ustaw sobie jeszcze w stylach kontrast +1, nasycenie +1 i pokaż foty raz jeszcze.
Na wrażenie ostrości zdjęcia wpływa wiele czynników, nie tylko samo ustawienie wyostrzania.
I na koniec jeszcze jedno pytanie – czy zawsze oglądasz zdjęcia na 100% podglądu? ;)

MC_
08-10-2013, 08:04

Mimo, że nie ma to znaczenia w tej sprawie, to uprzejmie proszę, abyś nie opowiadał bzdur.

--- Kolejny post ---

Mimo, że nie ma to znaczenia w tej sprawie, to uprzejmie proszę, abyś nie opowiadał bzdur.

PMP
08-10-2013, 08:35
Wrzucając foty na F32 ISO6400 marnujesz swój i nasz czas Fotopstryczku dziękuję za twój czas, który dla mnie marnujesz ;)
Wiem, że te zdjęcia nie były najszczęśliwsze, ale w ciągu dnia w dni pracy nie łapię się na światło dzienne o tej porze roku, a chciałem uzyskać opinie jak najszybciej. Wydaje mi się, że coś jednak można z nich wywnioskować. Ja mam mieszane odczucia bo na tych samych szkłach na poprzednim aparacie 50D moim zdaniem zdjęcia wyglądały lepiej.

Do tego czy zawsze robisz foty używając wyostrzania w puszce na 0???
Nigdy nie robię na 0, ale ktoś wcześniej w tym wątku poprosił mnie abym do testu takie właśnie wrzucił.

PMP
08-10-2013, 08:37
Wrzucając foty na F32 ISO6400 marnujesz swój i nasz czas Fotopstryczku dziękuję za twój czas, który dla mnie marnujesz ;)
Wiem, że te zdjęcia nie były najszczęśliwsze, ale w ciągu dnia w dni pracy nie łapię się na światło dzienne o tej porze roku, a chciałem uzyskać opinie jak najszybciej. Wydaje mi się, że coś jednak można z nich wywnioskować. Ja mam mieszane odczucia bo na tych samych szkłach na poprzednim aparacie 50D moim zdaniem zdjęcia wyglądały lepiej.

Do tego czy zawsze robisz foty używając wyostrzania w puszce na 0???
Nigdy nie robię na 0, ale ktoś wcześniej w tym wątku poprosił mnie abym do testu takie właśnie wrzucił.

rostek andrzej
08-10-2013, 18:27

--- Kolejny post ---

Faktycznie, nie ma to znaczenia w tej sprawie, więc się nadto nie denerwuj;)
Nie 2 tyg, a 10 dni, ale nie będę się kłócił.
Zwrot towaru z e-sklepu - nie wszyscy znają szczegóły - Biznes, Finanse i Prawo (http://di.com.pl/news/32074,0,Zwrot_towaru_z_e-sklepu_-_nie_wszyscy_znaja_szczegoly.html)

lokowaty
08-10-2013, 23:24
PMP czy Ty masz jakieś pojęcie o fotografii? Wiesz co to jest GO (Głębia Ostrości)? Dzięki niej możesz przetestować AF w swoim aparacie, tym bardziej że posiadasz szkło w którym taką GO można bardzo dobrze wykorzystać. Przymknij obiektyw do f/2, bo na f/1.8 może być mydło z powodu jakości tego obiektywu, ale to już inna historia...Możesz użyć flasha, czyli Tryb A t:1/60, f/2 ustaw coś w rządku i wyślij nam w końcu te zdjęcia...

PMP
09-10-2013, 08:32
wyślij nam w końcu te zdjęcia Te zdjęcia już wysłałem - możesz zerknąć kilka postów wyżej. Dzięki za rozwinięcie skrótu GO mistrzu.

GKM
26-10-2013, 15:42
Hallo!
Jestem tu nowy (Canon Board) dlatego na poczatku pozdrawiam wszystkich.
Posiadam 450D i chce zmienic na 70D.
Doczytalem sie, ze ten apart ma problemy z ostroscia z objektywami swiatloczulymi (np. 1.8).
Znalazlem bardzo dobre porownanie z 7D:

bluetopas - Magic of Photos (http://www.bluetopas.com/Fotograf/fotograf-test_70D.html)

Przepuscie to przez tlumacza (bo jest po niemiecku) i bedzie wszystko jasne. Canon musi w 70D jak najpredzej zmienic soft bo inaczej klapa.

Ja na pewno troche odczekam (moze cos sie zmieni)

Przepraszam za pisownie (mieszkam w Niemczech)

Pozdro

GKM

@PMP : mam nadzieje ze pomoglem.

PMP
11-11-2013, 10:14
Minęło trochę czasu i niestety nadal uważam, że coś jest nie tak jak powinno z ostrością. Najchętniej oddałbym aparat do przetestowania komuś doświadczonemu zanim odeślę do serwisu. Z resztą nie wiem czy serwis pomoże jeśli to faktycznie wina softu - jak myślicie jest to możliwe? Jest dokładnie tak jak jest to opisane w teście podlinkowanym przez GKM - w wizjerze/na ekranie wszystko ok, a na zdjęciu już nie.

GKM
13-11-2013, 20:11
Hallo PMP!

Dwa dni temu kupiłem 70D. Naprawdę super aparat. Przesiadłem się z 450D. Na razie mam 18-55 STM i 55-250 IS i jakość zdjęć jest OK. 18-135 STM jest w drodze, a za tydzien będę testował objektyw kolegi 50 1,8.
Zobaczymy jak to wyjdzie. Na razie jest super. Próbowałeś AF-Justage?

Pozdro.

P.S. Polecam ten test (po nim kupiłem 70D) Niestety trzeba go przetłumaczyć (w razie niejasności pytaj - pomogę w tłumaczeniu)

Canon EOS 70D - Der Test! - Traumflieger.de (http://www.traumflieger.de/reports/Kamera-Tests/Canon-EOS-70D-Der-Test::542.html?XTCsid=b9e0cbfd442e729af1ec44396cab 4164)

salas
13-11-2013, 20:37
mogę zapytać po co Ci 18-135 mając 18-55 i 55-250 ?

--- Kolejny post ---

mogę zapytać po co Ci 18-135 mając 18-55 i 55-250 ?

Adam71
13-11-2013, 21:39
To ja dołożę do ognia - po co kupować puszkę za 4000 zł i jakieś szkła kitowe co w komplecie dają obrazek na poziomie dobrego kompakta za 2000 zł.
Rozumiem żeby mieć jedno szkiełko "uniwersalne" z STM do filmowania ale cały taki zestaw - szkoda kasy. Minimum to 40mm STM .
Ja bym wolał kupić puszkę za 1500 zł ( np 50d) a reszte kasy wydać na porządne jedno czy dwa szkła do tego .

GKM
13-11-2013, 22:04
Wyjaśniam.

W450D popsuł mi się 18-55 IS. 450-tke daje mojej córce w prezencie (dlatego też dostanie 18-55 STM do tego) Ja dla siebie kupuje 18-135 STM bo robie zdjęcia przeważnie w zakresie 24 do 100.
Obiektyw 55-250 IS zostawie sobie na wszelki wypadek. Nie jestem profesjonalistą, ale wydaje mi się, że 18-135 STM nie jest taki zły (na moje potrzeby wystrczy). A tag wogóle to ten aparat bez objektywu STM traci pewną część swoich walorów - a ja chcę też z nich korzystać.

Pozdro

adam1004a
13-11-2013, 22:54
czy te fotki z 70d z tego linku są aktualne? bluetopas - Magic of Photos (http://www.bluetopas.com/Fotograf/fotograf-test_70D.html) czy faktycznie 70d ma tak kiepski obraz? mam jasne szkła i to co zobaczyłem trochę mnie przeraziło

salas
13-11-2013, 23:17
na f/1.4 pstrykać obiekty oddalone o kilkadziesiąt czy kilkaset metrów to trochę przesada lol

GKM
13-11-2013, 23:21
Do adam 1004a

Na niemieckich forach dywagują na ten temat i czekają na odpowiedź od Canona. Dużo ludzi mówi, że to jakaś pewna partia produkcyjna 70D jest trochę "skopana".
Ja na razie nie mogę tego zaprzeczyć ani potwierdzić. (najwcześniej po testach za ok. tydzień będę wiedział więcej - może)

RobertON
14-11-2013, 00:36
czy te fotki z 70d z tego linku są aktualne? bluetopas - Magic of Photos (http://www.bluetopas.com/Fotograf/fotograf-test_70D.html) czy faktycznie 70d ma tak kiepski obraz? mam jasne szkła i to co zobaczyłem trochę mnie przeraziło

Różne obiektywy Canon i Tokina, a różnice widoczne bez cropowania w tym teście.

Może faktycznie soft jest niedopracowany i wypuścili w pośpiechu taka lipę.

Fotopstryczek
14-11-2013, 02:52
Jeśli dobrze zrozumiałem poprzez google translate, to chodzi tam o powtarzalność AF w 70D. Nie winił bym tutaj softu, chyba canon nie dodaje funkcji random, która odpowiada za losowość AF, im tańszy aparat tym większy wpływ funkcji na działanie? :mrgreen:
Moim zdaniem problemy z powtarzalnością to coś (mirrorbox) z torem optycznym do układu AF.

RobertON
14-11-2013, 11:14
Zaczyna być z nowościami foto jak z samochodami.

Nowych lepiej nie kupować od razu, poczekać chwilę, aż "choroby wieku dziecięcego" będą rozpoznane i wyleczone.

Coraz częściej "księgowi" ograniczają inżynierów i odbija się to na jakości produktów.

jotes25
14-11-2013, 11:17
Nie mam jakichkolwiek problemów z AF w 70d. Mam nawet wrażenie, że działa ciut lepiej niż w 7d.

RobertON
14-11-2013, 11:33
Może się sprawdza teoria egzemplarza.

Axel Lange (ten od testów bluetopas - Magic of Photos ) jednak skarży się na forach, że wymienił cztery sztuki, a to już nie jeden egzemplarz i dalej ma problem z AF (może jakaś wadliwa seria).

jotes25
14-11-2013, 12:11
Jakoś fotki kawałka złomu leżącego w krzakach nie przekonują mnie jako dowody...

wojciech794
15-11-2013, 18:39
Znalazłem filmik na yt w którym fotograf porównuje 70D vs7D vs 5DMIII , bardzo szczególowy wstęp , a od 14:50 minuty porównanie zdjęć . Wszystko w LR, bardzo fajnie pokazane . Być może większość z Was widziała ten film, a jak ktoś nie widział to polecam, zwłaszcza autorowi postu. 70D vs 7D vs 5D Mark III: Canon Wildlife & Sports Camera Review - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Jqc5jwR0uuw)

zdebik
21-11-2013, 10:31
Mimo, że nie ma to znaczenia w teïj sprawie, to uprzejmie proszę, abyś nie opowiadał bzdur.

--- Kolejny post ---

Dokladnie, ja swoje 5d oddalem po 20 dniach i nikt mi problemow nie robil. Najlepiej sprzet kupowac w duzych sieciach handlowych, bo tacy niedzielni sprzedawcy nie znaja prawa i tak sie to konczy.

Choroby wieku dzieciecego tez prawda. Zawsze lepiej poczekac te kika miesiecy.

GKM
22-11-2013, 22:06
Na niemieckim forum DSLR gostek miał kłopoty z ostrością w 70D i oddał aparat i obiektyw do servisu Canona.
Kamera wróciła z serwisu i gostek pisze, że teraz śmiga bez problemu (wszystko ostre).
Co zrobił Canon serwis?
Odpowiedzieli mu tak:
nastawienie sensora - 2h
nastawienie AF w obiektywie - 1/2h

Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to brzmi, że Canon ma pewne odchyły w produkcji.

Ja przetestowałem dzisiaj moją 70D (kolega udostępnił parę obiektywów):
18-135 IS STM 3.5-5.6
18-55 IS STM 3.5-5.6
55-250 IS 4 - 5.6
50 1.8
300 L 2.8

Prawie wszystkie obiektywy dały super ostre zdjęcia.
Lekką nieostrość dał tylko obiektyw 50 1.8 , ale to była nieostrość minimalna i była taka sama na LV jak i na AF.

Uważam, że mogę się uważać za szczęściarza i stwierdzić, że kupiłem super aparat. :-)

Pozdro

RobertON
22-11-2013, 22:22
Czytałem o kłopotach gostka na niemieckim forum. Zmieniał aparaty, ale jak fabryka zrobiła to ma już dobry sprzęt.

Pewnie można jednak przyjąć, że nastawianie sensora i nastawianie AF, to jakaś tajemnicza "choroba wieku dziecięcego".

PMP
23-11-2013, 15:36
Nie mam jakichkolwiek problemów z AF w 70d. Mam nawet wrażenie, że działa ciut lepiej niż w 7d. jotes25 możesz wrzucić jakieś zdjęcia?

Kolekcjoner
23-11-2013, 19:01
Ciekawe bo ten AF to sprawdzona konstrukcja więc nie powinno być problemów.

jotes25
23-11-2013, 20:03
Mało ostatnio fotografuję (pogoda!). Na liczniku 70d mam nadal ok. 300 fotek. Ale postaram się przejrzeć i coś wrzucić, jak nie dziś, to jutro.