Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Studio] Sprzęt do fotografii produktowej

akustycznie
06-10-2013, 12:12
Witam. Jestem posiadaczem Canona EOS 600D z kitowym obiektywem 18-55 IS II. Sam zmontowałem stół bezcieniowy ze złączek i rurek PCV oraz płyty HIPS opal 2 mm. Do całości dokupiłem lampy studyjne światła ciągłego - 3 x 125 W (odpowiednik 600 W) - 2 lampy do oświetlenia produktu, jedna do oświetlenia tła od spodu. Całość daje w miarę zadowalające efekty, jednak szukam czegoś bardziej profesjonalnego. Zastanawiam się nad zakupem lamp błyskowych. I teraz pytanie brzmi jakie lampy kupić :) Lepiej zainwestować w lampy studyjne, czy w lampy z gorącą stopką oraz statywy reporterskie? Na Alledrogo znalazłem lampy błyskowe studyjne o mocy 200 Ws, czy taka lampa bez problemu będzie w stanie prześwietlić tło? Bo akurat przy świetle stałym mam z tym problem. Proszę o propozycje :) Budżet 1200-1500 zł.

Kuba1
06-10-2013, 16:55
Proponuję zakup książki o świetle, z której dowiesz się, że już dysponujesz o jedną lampą za dużo, aby osiągnąć zamierzony efekt białego tła.
Wskazówka - zanim zaczniesz wydawać pieniądze na kolejny sprzęt, włącz tylko żarówkę od tła i zacznij od ustawienia w aparacie parametrów naświetlania takich, żeby tło wyszło takie jak chciałeś i już ich nie zmieniaj. Potem odpowiednio doświetl obiekt światłem głównym. Na koniec dodaj światło wypełniające. Jak skończysz, będziesz wiedział czy i na co ewentualnie wydać kolejne pieniądze. Na książkę na pewno.

Wiem że namiot - niczego to nie zmienia w powyższym.

Kuba1
06-10-2013, 17:02
W przypadku światła błyskowego w fotografii produktowej, czeka na ciebie pewna pułapka - nie idź w to na razie, dopóki nie będzie dla Ciebie oczywiste to, o czym mówię.

wiktor2323
06-10-2013, 18:58
Panowie dobrze prawią, światło błyskowe jest trudniejsze do opanowania- a jeśli nie jesteś zadowolony ze swoich zdjeć mając 3 lampy to prawdopodobnie nawalającym czynnikiem jest fotograf :) Poczytaj o oświetleniu, kup białą piankę modelarską jako blendy, kalkę techniczną do rozpraszania światła i działaj!

Kuba1
06-10-2013, 21:29
No właśnie, nie wiem skąd mi się wziął namiot, skoro autor napisał o stole bezcieniowym. Dobrze, tym łatwiej będzie ciekawie oświetlić fotografowane przedmioty. 3 lampy - ho ho ;)

akustycznie
07-10-2013, 15:43
Czy w takim wypadku możecie Panowie polecić jakąś dobrą lekturę o oświetleniu produktu do fotografii katalogowej? ;)

człekoupiór
07-10-2013, 15:58
"Fotografia Produktowa" od Galaktyki ;)

Kuba1
11-10-2013, 17:08
"Fotografia Produktowa" od Galaktyki ;)Z całym szacunkiem, ale nie kupuj tej książki teraz - nie nauczysz się z niej oświetlania. Kup sobie książkę "Światło w fotografii magia i nauka" - to jest książka-podręcznik o zasadach oświetlania fotografowanych obiektów. Nie ma na rynku lepszego elementarza.