PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Speedlite 430 EX II problem

kaizer
02-10-2013, 22:52
Witam forumowiczów to mój pierwszy post jeżeli powtarzam temat z góry przepraszam ale grunt pali mi się pod nogami potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
Zakupiłem używaną lampę jak w temacie. Spięta z 6D+ L24-105. Zacząłem sprawdzać czy wszystko działa i wystąpił następujący problem.
Przy zmianie ogniskowych za 1 razem lampa przestawia się prawidłowo 24-50-105 następnie gdy wracam zmiana na 50 lampa pozostaje na 105 więc łapię ostrość na nowej ogniskowej lampa przestawia się na 50 następnie zmiana na 24 lampa przestawia się i tak w kółko.
Reasumując nie zawsze lampa przestawia się ze zmianą ogniskowej pozostając na starej ale podczas łapania ostrości na nowej ogniskowej przestawia się prawidłowo czy to jest normalne zachowanie lampy czy coś jest nie tak ? Mam prawo zwrotu towaru ale muszę to zgłosić w ciągu 3 dni i nie wiem co robić.
Dodam że to moja pierwsza lampa zewnętrzna.

Ustawienia tryb ETTL,
zoom AUTO,
tryb pracy M

Ligo
02-10-2013, 23:05
Dziwaczne zachowanie. Może być jakiś problem z przenoszeniem informacji.
Czy sprawdzałeś czystość styków na obiektywie, jak i na lampie?

kaizer
02-10-2013, 23:09
tak przecierane przed 1 spięciem. Po wystąpieniu problemu parę razy odpinane czyszczenie spinanie i sprawdzanie i nadal problem występuję najgorsze że nie wiem czego wina nowej puszki czy używanej lampy.

Ligo
02-10-2013, 23:16
Trudno powiedzieć. Ale masz te 3 dni, więc trochę czasu na podpięcie lampy do innej puszki i vice versa.

kaizer
02-10-2013, 23:28
chyba nie pozostaje mi nic innego ;/

adawro
03-10-2013, 10:30
Chyba wiem czego nie wiesz. Lampa przestawia się tylko wtedy kiedy aparat jest aktywny.
Nie każde kręcenie zoomem w obiektywie zmienia ustawienie w lampie.
Jak po minucie - dwóch nie dotykania aparat przejdzie w Stand-By to lampa się nie przesunie.
Jak nacisnąłeś spust aby ustawić ostrość to wtedy aparat się uaktywnił i zaktualizował ustawienie lampy.

Jeśli podczas zdjęcia lampa ustawi się na właściwy zoom to wszystko dobrze.

Rozumiem że wiesz też, że lampa dobiera taki zoom aby pokrył cały kadr albo większy
np obiektyw będzie w połowie między 35 a 50 to lampa i tak będzie na 35

kaizer
03-10-2013, 10:46
masz rację doczytałem się tego samego wychodzi to w trybie najlepiej AV dopóki aparat zbiera parametry na kręcenie ogniskową reaguje lampa ale trwa to kilkanaście sekund po tym czasie jeżeli nie nacisnę migawki przestaje zbierać puszka parametry a i lampa nie reaguje wtedy na kręcenie zoomem
ale dzięki też za pomoc sprawa rozwikłana