Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zewnętrzna lampa błyskowa do Canon 550 D

Amarylis
23-09-2013, 18:54
Witam,

zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy zakupie lampy zewnętrznej do Canona 550D.

Ja jestem w tym temacie kompletnym laikiem robiącym zdjęcia opcją "auto" :oops: jednak mąż tematem się interesuje i lubi pstrykać fotki - bardzo fajne aczkolwiek zupełnie amatorskie.
Od jakiegoś czasu wspomina o tym, że przydałaby mu się taka zewnętrzna lampa błyskowa, np by robić zdjęcia w pomieszczeniach, portrety, zdjęcia pozowane... stąd pomysł na prezent.
Przekopałam internet i większość materiałów jakie znalazłam to opinie o konkretnych modelach ale bez porównania z innymi albo teksty przeznaczone dla profesjonalistów, z których niewiele rozumiem: TTL, HSS - pogubiłam się w tym wszystkim :confused:
W punkcie foto... - obawiam się, że wcisną mi to, co akurat mają na stanie więc będę więc wdzięczna z podsunięcie konkretnych propozycji.
Widziałam, że wiele dobrego napisano o Canon 430EX ale czy warto na użytek amatorski wydawać aż taką sumkę? Gdzieś jako tańszy odpowiednik tego modelu pojawiła się lampa Nissin 622. Czy rzeczywiście jej parametry są porównywalne?

Wymagania:
- lampa kompatybilna z Canonem 550D
- jeśli używane obiektywy mają znaczenie, mogę w domu poszukać ich oznaczeń
- z tego co się orientuję mąż chciał taką z możliwością zdalnego wyzwalania + oczywiście możliwość umieszczenia na aparacie jednak z tego co wyczytałam, model 550D takiej opcji nie ma a dodatkowe nadajniki są albo drogie albo badziewne
- cena - najlepiej do 500zł (czyli jeśli za 300zł można kupić sprzęt zadowalającej jakości - super, jeśli trzeba wyłożyć 600zł - też przeżyję...)

Nie wiem jakie jeszcze informacje są potrzebne, w razie potrzeby, uzupełnię je.

Prezent zamierzam kupić w punkcie, gdzie istnieje możliwość zwrotu/wymiany towaru na inny w razie gdyby wybrany model nie podpasował.
I tu też chętnie przyjmę wszelkie sugestie gdzie warto a gdzie nie, bo sporo złego naczytałam się np. o Fotojokerze a byłam przekonana, że właśnie tam warto pójść.

Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam.

r_m
24-09-2013, 05:00
Np. Yongnuo YN565 EX
Tylko ze zdalnym wyzwalaniem jest kłopot, a ten kłopot można rozwiązać mając zbędne 150-400zł :D
Rozwiązanie nazywa się "wyzwalacz radiowy", nadajnik zakłada się na aparat, a lampę na odbiornik.
Te tańsze służą tylko do tego, aby lampa błysnęła, ale wtedy fotograf sam musi ustawić jak mocno lampa ma błysnąć.
Te droższe umożliwiają pełne działanie lampy, tak jakby była założona na aparacie.
Aha, na początek można zamiast radia użyć kabla - hasło dla google "Kabel synchro E-TTL CANON" (3m do domu powinien wystarczyć), nie jest wygodne, ale trochę taniej niż to droższe radiowe.