Zobacz pełną wersję : Eos 1Ds MKIII vs 1Dx vs Nikon D3X - prośba o pomoc praktyków
marbudzyk
20-09-2013, 16:53
Witam,
mam pytanie do Koleżanek/Kolegów którzy używali/używają dwóch systemów - Canon/Nikon
Moja siostra chce zakupić bardzo dobry sprzęt i zapytała mnie który lepszy zakładając że budżet nie jest ograniczeniem. Interesuje ją lustrzanka z szybkim AF dająca jak najlepszą jakość obrazu.
Przeznaczenie - sejse w studio, zdjęcia na pokazach mody, oraz zdjęcia podróżnicze(ale raczej wyprawowe a nie turystopstryki) - duże powiększenia/wydruki (pow. 120x90cm). Ja osobiście poleciłem jej Eos 1 Ds MkIII + 35/1,4 + 50/1,2 + 85/1,2 + lampa 600EXRT - sam używam takiego zestawu i jestem zadowolony. ALE - nowy do kupienia jest tylko Eos 1Dx a ma 16Mpx vs 21 Mpx Eos 1DsMKIII (nowy trudno dostępny) vs Nikon D3X 24 Mpx.
Ja używam tylko Canona i Leica, z Nikonem nie mam ŻADNEGO doświadczenia. Dlatego pytanie do osób które używają tych dwóch systemów - czy warto kupić Eos 1DX vs Nikon D3X???
Zależy mi wyłącznie na opiniach praktyków, a nie na testach z sieci lub "coś słyszałem".
Dziękuję za pomoc, nie chce wykluczać dla niej systemu Nikona tylko dlatego że się nie znam na nim.
Jeśli było to gdzieś na forum to będe wdzięczny za wskazanie. Szukałem ale nie znalazłem.
Pozdrawiam. Marek
P.S.
Hasselblad odpada - ma być małoobrazkowiec :)
W grę wchodzi tylko sprzęt nowy
dodaj też taki temat na forum nikona, wtedy wysłuchasz opinii z obu stron :)
KrzysiekT
20-09-2013, 21:32
Przeznaczenie - sejse w studio, zdjęcia na pokazach mody, oraz zdjęcia podróżnicze(ale raczej wyprawowe a nie turystopstryki) - duże powiększenia/wydruki (pow. 120x90cm).
W takim przypadku moje skromne doświadczenie coś mi mówi, że D800 było by dobrą maszynką w tej kategorii.
chrislab
20-09-2013, 21:58
obiektywnie to 1Dx jest najlepszy
Proponowałbym D800 lub 5D3
Poniższy zestaw
...35/1,4 + 50/1,2 + 85/1,2 + lampa 600EXRT...
jest, MZ, mało uniwersalny na podróż/wyprawę. Ale to tylko dla moich potrzeb ;)
Janusz_K
21-09-2013, 11:24
Wybaczcie lamerski wpis, ale nie rozumiem, dlaczego niektóre tematy zakłada się w dziale "dla początkujących".
A nie sądzisz, że miejscem na tak wydumany (staram się być delikatny) problem jest właśnie dział dla początkujących, a jeszcze lepiej offtop? :cool:
poszukiwacz2006
21-09-2013, 11:43
Lamerska odpowiedź - a bogaty hobbysta mający fundusze na najdroższy sprzęt, może nie do końca znający się na fotografii, to gdzie ma pytać?
Dlaczego panuje powszechne przekonanie, że jak ktoś kupuje sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy PLN to od razu musi być profesjonalistą i znać się na wszystkim? Kto bogatemu amatorowi zabroni?
A odnośnie pytania autora, stałki na podróże wyprawowe chyba nie za bardzo. Do studia szybki af, nie jest priorytetem. Pozostaje moda, choć tam chyba jest trochę wolniej niż w sporcie. Przy wyborze pomiędzy systemami ( bo o tym tu mowa) trudno będzie doradzić.
PZ
marbudzyk Jesli nikon to czemu d3x a nie D4 ? Do tego n24-70 oraz 70-200vrII i jest wszystko co potrzeba!
Poszukiwacz2006 - IMHO bogaty hobbysta (podkreślam hobbysta) wie zazwyczaj więcej o sprzęcie od przeciętnego profesjonalisty, a profesjonalistom można być fotografując hobbystycznie. :D
cohontes
21-09-2013, 12:09
marbudzyk Jesli nikon to czemu d3x a nie D4 ? Do tego n24-70 oraz 70-200vrII i jest wszystko co potrzeba!
Patrząc na temat wydaje mi się, że słowo klucz to topowa puszka + jak najwięcej mpx.
Dlatego taki D800 o dziwo nie był wymieniony przez autora.
marbudzyk
21-09-2013, 14:04
A nie sądzisz, że miejscem na tak wydumany (staram się być delikatny) problem jest właśnie dział dla początkujących, a jeszcze lepiej offtop? :cool:
Dlaczego wydumany? Na razie to Ty robisz offtop - masz coś więcej KONKRETNEGO do powiedzenia NA TEMAT mojego pytania? Czy tak sobie tylko lubisz popisać?
Chyba wyraźnie skierowałem pytanie? Powtórze - interesują mnie wyłacznie opinie PRAKTYKÓW którzy pracują tymi dwoma systemami.
--- Kolejny post ---
Dzięki za odpowiedź. :)
D3X - ponieważ ma więcej Mpix niż w D4 (docelowo mają być duże wydruki z plików)
Zoomy raczej odpadają - siostra jest przyzwyczajona do stałoogniskowców. :)
Pozdrawiam. Marek
Będzie dalszy offtop, ale skoro pytasz to odpowiem :D
Bardzo zaawansowany fotograf - Twoja Siostra (wnioskuję to po tematach, które Ona fotografuje) pyta Brata, równie zaawansowanego fotografa, użytkownika topowego sprzętu i razem wpadają na to, żeby założyć pytanie na ten temat na forum w dziale dla początkujących :D Genialne!
A czym dotychczas Siostra uprawiała swoją fotografię ? :cool:
A pierwszym postem odpowiadałem koledze, który pytał dlaczego w dziale dla początkujących.
pożycz jej swój sprzęt i niech zobaczy czy jej się spodoba
marbudzyk
21-09-2013, 14:44
Będzie dalszy offtop, ale skoro pytasz to odpowiem :D
Bardzo zaawansowany fotograf - Twoja Siostra (wnioskuję to po tematach, które Ona fotografuje) pyta Brata, równie zaawansowanego fotografa, użytkownika topowego sprzętu i razem wpadają na to, żeby założyć pytanie na ten temat na forum w dziale dla początkujących :D Genialne!
A czym dotychczas Siostra uprawiała swoją fotografię ? :cool:
A pierwszym postem odpowiadałem koledze, który pytał dlaczego w dziale dla początkujących.
Czy masz coś konkretnego do powiedzenia poza tymi bzdurami które wypisujesz?
Chyba wyraźnie napisałem że interesują mnie opinie praktyków używających obydwu systemów.
Jak dotąd nie napisałeś nic na temat. Odnosze wrażenie że albo Ci sie nudzi albo nabijasz sobie ilość postów...
--- Kolejny post ---
pożycz jej swój sprzęt i niech zobaczy czy jej się spodoba
Pożyczyłem - pasuje jej, ale jest jeszcze Nikon - i dlatego pytam o opinie ludzi którzy robią tymi dwoma systemami. Ja Nikona kompletnie nie znam.
Siostra dotychczas robiła M6, ale chce jakąś lustrzanę z AF.
Voyager70
21-09-2013, 15:26
Czy masz coś konkretnego do powiedzenia poza tymi bzdurami które wypisujesz?
....
Jak dotąd nie napisałeś nic na temat. Odnosze wrażenie że albo Ci sie nudzi albo nabijasz sobie ilość postów...
--- Kolejny post ---
.
Hej, spokojnie, bez bicia piany. Faktycznie temat o tak zaawansowanym sprzęcie może dziwić w dziale dla początkujących, stąd reakcje - przecież tylko zaskoczenie, a nie jakieś strrraszne złośliwości. I skoro piszesz na ogólnym forum, to wszyscy użytkownicy mogą Ci odpowiedzieć - i chwała im za to, że im się chce poświęcać czas na Twoją sprawę.
A wracając do meritum - studio, moda i wyprawy - IMO to troszkę się gryzie, głównie gabarytowo. Topowy Canon to 1DX, ale na wyprawy chyba za wielki/za ciężki - moim zdaniem. Chyba niewiele mu ustąpi 5D mk III, a jest poręczniejszy i to chyba byłby kompromis. Rozdzielczość też ma, jak na mały obrazek, ok. Jeśli obiektywy stałoogniskowe, przy nieograniczonym budżecie patrzcie na jasne eLki - długości wg uznania. O Nikonach tylko czytałem, ale i tego niewiele, więc się nie wypowiem :).
Więcej luzu i satysfakcjonujących wyborów! :)
Janusz_K
22-09-2013, 16:12
to ja się wytłumaczę.
po pierwsze, to ja myślałem, że takie pytania to raczej w dziale Sprzęt i akcesoria fotograficzne, w poddziale Canon dSLR.
Po drugie, to ja nigdy nie spotkałem osoby, fotografującej akurat podobnym zestawem. Owszem, sam dokupiłem sobie Lumixa GH2 (inny system obiektywów), w sytuacje gdzie nie wypada pokazać się z lustrzanką, ale żeby do 1ds dokupywać d3x? Znowu nie rozumiem po co. Żeby dwa komplety szkieł na przykład gromadzić? No powiedzcie mi, gdzie poza sklepem, czy firmami prowadzącymi testy taki zestaw spotkam i w jakim celu taki zestaw (zamiast np. dwóch canonów, jeden niech będzie choćby 1D drugi 1Ds, czy 5D) mógłby być zakupiony. Lamerskie pytanie, ale przecież to dział "dla początkujących".
No chyba, że gimnazjalista udzieli odpowiedzi gimnazjaliście, że on jeszcze ma Sony Alfa 77 i Pentaxa 645, to potrafi najlepiej doradzić. Aha, na stronach www ma te aparaty.
marbudzyk
28-09-2013, 10:39
ale żeby do 1ds dokupywać d3x? Znowu nie rozumiem po co. Żeby dwa komplety szkieł na przykład gromadzić?
Janusz - przeczytaj uważnie to co napisałem - cyt.:"Ja Nikona kompletnie nie znam. Siostra dotychczas robiła M6, ale chce jakąś lustrzanę z AF" \\
NIe chodzi o DOKUPOWANIE D3X do Eos 1 tylko o kuno od początku systemu Canon lub Nikon.
Chodziło mi o to żeby nie wykluczać Nikona z jej wyboru przez moją niewiedzę na temat tego systemu (Nikona) - dlatego zapytałem ludzi który fotografowali tymi DWOMA systemami.
Dziękuje wszystkim za poświęcony czas - wybór już dokonany :)
Pozdrawiam. Marek