Zobacz pełną wersję : Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 vs. Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8 pod 7d
moonwalk
20-09-2013, 10:26
Muszę zapytać bo nie mogę sobie poradzić z dylematem.
Pod canona 7d obiektywy :
Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 lub
Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8
głównie do fotografii wnętrz, krajobrazu, i sporadycznie do reportażu.
Zależy mi na jakości i ciekawych efektach. Mam dylemat bo sigma będzie bez filtra i jest dość ciemna, tokina ma za to fajne światełko ale zakres...
Z drugiej strony wnętrza przy 8-16 może być problem z kadrowaniem, mówią że mam się nie wygłupiać i brać sigmę, ale też słyszę że sigma jak wpadnie dobra to będzie ok, ale co trzecia jest schrzaniona, ale ta 8....i tak mam w kółko... :|
Nie wiem sama....pomocy:)
hmmm kup Sigma.
albo nie, Tokine ;)
Wysłane z HTC One
najlepiej podpiąć w sklepie i postrzelać
ja brałbym Sigmę
poczytaj o Tokinie na Optyczne.pl - testy aparatów, testy obiektywów, testy lornetek, inne testy, aparaty cyfrowe, obiektywy, lornetki, artykuły, nowości, aktualności, opinie, komentarze, poradniki, rankingi - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl)
moonwalk
20-09-2013, 10:52
hmmm kup Sigma.
albo nie, Tokine ;)
Wysłane z HTC One
Oj niedobry jesteś dla starych znajomych :P
--- Kolejny post ---
najlepiej podpiąć w sklepie i postrzelać
ja brałbym Sigmę
poczytaj o Tokinie na Optyczne.pl - testy aparatów, testy obiektywów, testy lornetek, inne testy, aparaty cyfrowe, obiektywy, lornetki, artykuły, nowości, aktualności, opinie, komentarze, poradniki, rankingi - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl)
Podpinałam i dalej mam problem....jeszcze poczytam,może coś mnie oświeci.
sam stalem przed takim wyborem i kupilem 8-16, w tym zakresie swiatlo nie gralo dla mnie kluczowej roli a to 8mm jednak robi swoje ;]
sam stalem przed takim wyborem i kupilem 8-16, w tym zakresie swiatlo nie gralo dla mnie kluczowej roli a to 8mm jednak robi swoje ;]
I jakie wrażenia?
moonwalk
20-09-2013, 12:21
weź canon 10-22
niestety canon odpadł na początku :)
--- Kolejny post ---
i jak jakosciowo?
masz zdjecia? pod 7d czy inne body?
Jak chcesz Sigmę, to do wnętrz raczej 10-20/ 3,5 albo Tokinę 11-16/2,8. Inaczej będzie za ciemno we wnętrzach. Poza tym 8mm to już strasznie krzywi.
strideer
20-09-2013, 14:43
Jak chcesz Sigmę, to do wnętrz raczej 10-20/ 3,5 albo Tokinę 11-16/2,8. Inaczej będzie za ciemno we wnętrzach. Poza tym 8mm to już strasznie krzywi.
Możesz rozwinąć fragment o "za ciemno we wnętrzach"?
tak wgl to co to znaczy - zależy mi na ciekawych efektach?
jeśli foto wnętrz, to rozumiem, że statyw, więc światło zupełnie nie gra roli. brałbym sigme 8-16, tylko pamiętaj, że nie podepniesz pod nią polarka. no i 8mm to nie 10, trzeba się naumieć posługiwać takim zakresem...
Jakie obiektywy już masz :?:
niestety canon odpadł na początku
Dlaczego :?:
Podpinałam i dalej mam problem....jeszcze poczytam,może coś mnie oświeci.
Jakie masz wrażenia po tym podpinaniu :?:
To czemu zamieniłeś na jaśniejsze 18mm :?: :)
moonwalk
20-09-2013, 15:34
tak wgl to co to znaczy - zależy mi na ciekawych efektach?
jeśli foto wnętrz, to rozumiem, że statyw, więc światło zupełnie nie gra roli. brałbym sigme 8-16, tylko pamiętaj, że nie podepniesz pod nią polarka. no i 8mm to nie 10, trzeba się naumieć posługiwać takim zakresem...
haha wiedziałam że się znajdzie taki co się doczepi do tego " ciekawych efektów" XD
wygrałeś banana
a tak na poważnie to kupa szmalu i nie chce żałować później.
niczym nie zrobie takich krajobrazów jak 8
a statyw to musowo.
--- Kolejny post ---
Jakie obiektywy już masz :?:
Dlaczego :?:
Jakie masz wrażenia po tym podpinaniu :?:
To czemu zamieniłeś na jaśniejsze 18mm :?: :)
nie mam szerokiego , mam od 18 wzwyż,
canon odpadł ze wzgledu na swiatlo i zakres,
wrażenia... na początku było fajnie, później wspomniałam ostatnie podpięcie i tak jakoś się smutno zrobiło że może to jednak nie to...podumowując chce światło tokiny i zakres sigmy :) za 3 tysie XD
Wrazenia bardzo pozytywne, szklo jest ostre, 8mm az tak bardzo nie krzywi zeby nie dalo sie tego latwo wyprostowac... a ze ciemne? co ci da jasniejsze szklo w pewnie dosc ciemnych pomieszczeniach? bez statywu i tak nie ma co podchodzic wiec swiatlo nie gra roli, ja go uzywalem tez do ''kotleta'' ale bardziej z braku laku bo zostalem tlyko z ta sigma + 120-300... :P a sprzedalem bo potrzebowalem czegos bardziej uniwersalnego, do wszystkiego, a szczerze mowiac to szklo u mnie wiecej przelezalo na polce niz bylo uzywane, to nie bylo szklo dla mnie o tak powiem ;] ale bylo bardzo fajne
statyw to musowo.
Oczywista oczywistość.
canon odpadł ze wzgledu na swiatlo i zakres,
Światło ma nie najgorsze, ale i nie najlepsze, a zakres ogniskowych IMO najlepszy=najbardziej uniwersalny/8mm to dla mnie ekstremum nad którym w praktyce trudno zapanować/, najlepsze ma też IMO kolorki :)
wrażenia... na początku było fajnie, później wspomniałam ostatnie podpięcie i tak jakoś się smutno zrobiło że może to jednak nie to...podumowując chce światło tokiny i zakres sigmy :) za 3 tysie XD
Podepnij jeszcze raz canona :mrgreen:
wygrałeś banana
śmieszne. tak czy siak nadal nie wytłumaczyłeś czego oczekujesz...
moonwalk
22-09-2013, 20:21
pOm przepraszam :)
Ale to naprawde dla mnie dylemat i nie mało pieniążków.
Słuchajcie wezme sigme, jest droższa więc będe mogla sprzedac i kupic w razie " w " tokinke.
mam obiektyw 18-135 wiec niewielka różnica do tokiny.
A 8-16 sigmy robi wrażenie.
Mam nadzieję że nie będę załowała a chłop mnie z domu nie wygna bo on stawia na tokine :P
Jutro ide do sigmy...
Napisze co i jak i podrzuce foty.
Jak ktoś wie dlaczego mam jej absolutnie nie brać to niech szybko pisze!
:)
poza tym nie widziałam jesze nigdzie takiego wątku i może komuś się przyda...
Większej bzdury nie słyszałem - stawiasz statyw i nagle nastaje wszechobecna jasność :)
--- Kolejny post ---
Możesz rozwinąć fragment o "za ciemno we wnętrzach"?
Co tu niby rozwijać? To oczywiste, że wnętrza budowli są sporo ciemniejsze niż otoczenie na zewnątrz.
Swego czasu fotografowałem sporo wnętrz pałacowych itp. To zazwyczaj ogromne ciemnawe pomieszczenia ze światłem u sufitu wysoko nad głowami.
Często w takich pomieszczeniach wiszą obrazy i nie można używać lampy :(
moonwalk
22-09-2013, 21:12
pare słówek i foty o sigmie 8-16 pod 7d
Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 EX DC (vs Sigma 12-24 on FF) [JuzaPhoto] (http://www.juzaphoto.com/article.php?l=en&article=31)
moonwalk
22-09-2013, 23:44
DxOMark - Compare lenses (http://www.dxomark.com/index.php/Lenses/Compare-Camera-Lenses/Compare-lenses/(lens1)/487/(lens2)/475/(lens3)/374/(brand1)/Tokina/(camera1)/619/(brand2)/Canon/(camera2)/619/(brand3)/Sigma/(camera3)/619)
W takim razie pozostaje życzyć zadowolenia z wybranego sprzętu i samych udanych kadrów :)