Zobacz pełną wersję : NOWY ZESTAW 4500-4800zł
Sprzedałem wszystko co miałem w dobrych cenach i mam możliwość kupna sprzętu na FV stąd cena do wydania 4500-4800zł
Zostawilem grip od 600d który podobno ma pasować do 650/700d stąd decyzja o zakupie jednego z tych body. Oprócz tego zostały mi statywy, monopod, jakieś filtry, wężyk spustowy i inne pierdółki.
Liczę, że body 650d wyrwę z kitem albo bez w okolicach 2400zł (więcej nie dam, bo kilka miechów wstecz były nawet taniej niż teraz :? ) nie odrzucam innych opcji, myślałem nawet o zmianie systemu, ale trochę się tego obawiam :p
Obiektywy coś średniego, ale lepszego niż kit 18-55 is, takie żeby zapełnić cały zakres ( od 17/18 do 250/300mm )
Tutaj się zastanawiam albo:
Tamron 17-50 plus tamron 70-300 vc usd i to by było koniec cena około 2600zł
albo druga opcja byłaby taka, ze stary canon 17-85 + nalesnik 40mm f/2.8 + tamron 70-300 vc usd ( 500/600zł + 800zł nalesnik + 1300zł tamron) z tym że na canona 17-85 raczej nie będzie FV
albo jeszcze tak: 17-85 + canon 55-250 is + 50 f/1.4 albo 85mm f/1.8
Ciężko zdecydować, chętnie wysłucham jakichś sugestii i opinii na ten temat.
chyba że wrócić do 600d :x chociaż bardzo bym nie chciał :( chociażby dla 9pkt krzyżowych w 650/700d ale wtedy bym mógł kupić
tamrony 17-50, 70-300 i do tego naleśniczka :(
Grip faktycznie pasuje, ale czy to jest dobry powód, to już sam musisz zdecydować . Dla mnie nie, bo nowy kosztuje 169zł czyli niewiele.
Jak chcesz mieć lepszy sprzęt niż miałeś, to raczej skieruj się w stronę 60D. To jednak lepsza ergonomia i trochę wyższa półka :) Szkła mogą być identyczne, bo to nadal aps-c.
braknie na szkła, bo 60d najtaniej znalazłbym za 2600zł samo body a przy zakupie 650d kit w zestawie poszedłby prosto pod młotek i ze 200zł by się zwróciło :(
może poczekam, aż 60d trochę poleci w dół :<
Widziałem gdzieś na aukcji nowy za 2300zł, a to niewiele więcej niż 650D. Kto szuka, ten znajdzie a różnica w obsłudze bezcenna :)
Mam Canona 650D i nie narzekam, ale chyba będę przechodził na 70D - 1000€.
Tamron 17-50 f/2,8 VC daje radę, ale Sigma 17-50 f/2,8 HSM (w podobnej cenie) pewnie będzie szybsza.
Jeżeli Tamron 70-300 to tylko VC USD - szału nie ma, ale stabilizacja OK - w tej cenie nic lepszego nie kupisz.
michael_key
17-09-2013, 20:01
Jak chcesz mieć lepszy sprzęt niż miałeś, to raczej skieruj się w stronę 60D. To jednak lepsza ergonomia i trochę wyższa półka :) Szkła mogą być identyczne, bo to nadal aps-c.
Bardzo słuszna sugestia. Na Twoim miejscu salas rozważyłbym na początek właśnie 60D w połączeniu z Sigmą 17-50 2.8
Za pozostałą kwotę pokombinujesz coś z tele.
tkosiada
17-09-2013, 20:15
zadzwoń tu, może sie uda 60D za 2600 Lustrzanka Canon EOS 60D body (http://www.fotoaparaciki.pl/index.php?products=product&prod_id=3633)
można sie dogadać
Nie znajdziesz taniej. 2499zł - dziewczyna wygrałą z obiektywem 18-200 w konkursie: NOWY Canon EOS 60D Body OKAZJA!!! (3556024166) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/nowy-canon-eos-60d-body-okazja-i3556024166.html)
Cena dotyczy samego body.
interesuje mnie tylko nowy sprzęt i na FV :p nic takiego nie wchodzi w grę :) dlatego mówię, że za 2600zł powinienem znaleźć a taniej raczej wątpię :o
co do sigmy a tamrona różnica cenowa spora a w obrazku raczej wielkiej różnicy nie zauważę także to jeszcze do przemyślenia :p
interesuje mnie tylko nowy sprzęt i na FV :p nic takiego nie wchodzi w grę :) dlatego mówię, że za 2600zł powinienem znaleźć a taniej raczej wątpię :o
co do sigmy a tamrona różnica cenowa spora a w obrazku raczej wielkiej różnicy nie zauważę także to jeszcze do przemyślenia :p
Z Twoich wypowiedzi wynika, że wiesz dokładnie co chcesz kupić. Skoro tak, to dalsze porady nie mają sensu. W dodatku nie napisałeś do czego ma służyć ten zestaw :(
michael_key
18-09-2013, 08:36
W takim razie po zakupach pozostaje życzyć udanych kadrów.
Z Twoich wypowiedzi wynika, że wiesz dokładnie co chcesz kupić. Skoro tak, to dalsze porady nie mają sensu. W dodatku nie napisałeś do czego ma służyć ten zestaw :(
zmieniłem zdanie co do body, a co do sigmy nie zmienię bo braknie kasy, a przejrzałem sporo tematów tamron vs sigma :> i zdania są podzielone.
Sam michael_key w 2010roku radził komuś żeby brać tamrona ;) że stabilizacji nie potrzebuję a finansowo i tak mi braknie na oba tamrony to muszę szukać porady i innego rozwiązania..
Zestaw będzie służył do wszyskiego i niczego dlatego powiedziałem o zapełnieniu ogniskowej.
Głównie to widoczki plus zwierzaki a czasem portrety. Większość pstrykam ze statywu albo monopodu.
Myśłałem jeszcze o zmianie tamiego 70-300 na 40mm f/2.8 + canon 55-250is ale chyba to tele od canona dostaje mocno od tamrona?
Póki co dziękuję wszystkim za odpowiedzi, dzisiaj już będę dzwonił po sklepach foto z propozycją 2600zł za 60d
jeśli ktoś by chciał wiedzieć to póki co zamówiłem 60d + naleśnik na fotozakupy.pl urwałem troszkę z ceny i kartę pamięci :) miła obsługa i się dogadałem.
Teraz jeszcze zamawiam na dniach tamrona 17-50 bez stabilizacji, a tele idzie w odstawkę aż nie odłożę lepszej kasy :p
Skoro masz 40kę to pomyśl nad c10-22 zamiast tamrona.
jeśli ktoś by chciał wiedzieć to póki co zamówiłem 60d + naleśnik na fotozakupy.pl urwałem troszkę z ceny i kartę pamięci :) miła obsługa i się dogadałem.
Teraz jeszcze zamawiam na dniach tamrona 17-50 bez stabilizacji, a tele idzie w odstawkę aż nie odłożę lepszej kasy :p
No i taka decyzja ma sens. Przecież sprzęt się gromadzi latami, a nie kupuje jednego dnia :)
Nigdy nie wiesz czego będziesz potrzebował za jakiś czas i to w sumie czyni to zajęcie ciekawym.
A nie myslales o 5d mk1¿ Roznica w obrazku kosmiczna ....
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
od dawna myślałem, ale znaleźć zadbaną sztukę z małym przebiegiem i w dobrej cenie graniczy z cudem :p no i jest to staryyyy sprzęt więc jakieś awarie czy coś mogą się trafić :p a na mkII mnie nie stać :o jestem też na tyle początkujący, że 60d naprawdę mi wystarczy na parę lat użytkowania :p a wtedy 5d mkII będzie może już w zasięgu :)
A nie myslales o 5d mk1¿ Roznica w obrazku kosmiczna ....
Może jakieś przykłady tej kosmicznej różnicy zobaczymy ?
jellyeater
21-09-2013, 18:36
jestem też na tyle początkujący, że 60d naprawdę mi wystarczy na parę lat użytkowania, a wtedy 5d mkII będzie może już w zasięgu
Za parę lat:
no i jest to staryyyy sprzęt więc jakieś awarie czy coś mogą się trafić
CZEPIASZ SIĘ
mk II jest ciągle w sprzedaży i cena za używkę nie jest jakaś wygórowana, więc za parę lat będzie się dało trafić dobrą sztukę w dobrej cenie :}
Ostatnio na allegro byly 4 sztuki ponizej 20 tys. Klatek w cenie ponizej 3000 zl
Ostatnio na allegro byly 4 sztuki ponizej 20 tys. Klatek w cenie ponizej 3000 zl
no i kupiłbym samo body, które ma prawie 10lat :> a tak to za 2600zł mam nowe 60d z naleśnikiem na pełnej gwarancji :)
10 letnie body ktore obrazkiem bije 60d na glowe
homesicalien
21-09-2013, 22:49
Gdyby nie te wszystkie czynniki ryzyka związane z zakupem używki (już dość starej w dodatku), podejrzewam że bardzo wielu Canonierów miałoby w torbie 5Dc. W dobrym i średnim świetle obrazek z niego rzeczywiście da się lubić jak z mało jakiego cyfrowego sprzętu. Słyszałem niejednokrotnie o fotografach, którzy pod koniec dostępności 5D nakupowali ich po 5 albo więcej. Tę matrycę powinni kiedyś wrócić na rynek w innym opakowaniu, tak jak wróciła RVP. Rozmarzyłem się.
10 letnie body ktore obrazkiem bije 60d na glowe
No to pokaż mi i wszystkim innym jak to 5d biję na głowę 60d :) (zedytowane, żeby nie było bo to nie Twoje słowa) :}
Gdyby nie te wszystkie czynniki ryzyka związane z zakupem używki (już dość starej w dodatku), podejrzewam że bardzo wielu Canonierów miałoby w torbie 5Dc. W dobrym i średnim świetle obrazek z niego rzeczywiście da się lubić jak z mało jakiego cyfrowego sprzętu. Słyszałem niejednokrotnie o fotografach, którzy pod koniec dostępności 5D nakupowali ich po 5 albo więcej. Tę matrycę powinni kiedyś wrócić na rynek w innym opakowaniu, tak jak wróciła RVP. Rozmarzyłem się.
i to jest idealna odpowiedź na temat 5d classic :)
Nie napisalem ze gowniane 60d ....
to akurat najmniej istotna część wpisu, udowodnij to co piszesz dla mnie i dla wszystkich zainteresowanych :)
jellyeater
22-09-2013, 06:35
Tę matrycę powinni kiedyś wrócić na rynek w innym opakowaniu, tak jak wróciła RVP. Rozmarzyłem się.
Jakby poprawili mikrosoczewki... :)