Zobacz pełną wersję : [Ketras] Krajobraz - ocena kolorów
Witam, przesyłam zdjęcie z wakacji. Sęk w tym, że po wydrukowaniu go w 5 labach foto każde ma inny kolor nieba. Zdaję sobie sprawę z różnic ze względu na papier, chemię labu. Chciałbym się dowiedzieć co Wy sądzicie o kolorystyce. Miło by było jakby ktoś kto ma dobrze skalibrowany "pro" :p monitor poinformował mnie jak tu wypada kolorystyka.
Niebo wpada w odcienie niebieskości, zieleni,czy fioletu?
Bułgaria 1
https://canon-board.info/imgimported/2013/09/WakacjewBu1420gariilipiecsierpie14402013-2.jpg
źródło (http://i624.photobucket.com/albums/tt323/ketras/WakacjewBu1420gariilipiec-sierpie14402013165z516Copy_zps600501cc.jpg)
Nie mam monitora "pro", ale słaby też nie jest ;)
Niebo na samej górze niebieskie, a potem przechodzi w filet.
Poza tym wychodzą jakieś artefakty, ale to pewnie przez kmpresję.
Widzę, że fota z Nessebaru ;0
Zdjęcie na szybko zmienione w fotosizerze. Pewnie stąd artefakty. A kontrast/jasność to jak wypada?
Tak to Nessebar, byłem z znajomymi i moją drugą połówką w tym roku w Rawdzie, także o żabi skok. Stara część miasta piękna :)
Jasność git, niebieski trochę za bardzo nasycony.
Chmury po prawej i cała linia nieba na styku horyzontu zalatuje fioletem.
Zieleni na niebie niet.
--- Kolejny post ---
Jasność git, niebieski trochę za bardzo nasycony.
Chmury po prawej i cała linia nieba na styku horyzontu zalatuje fioletem.
Zieleni na niebie niet.
Dzięki Panowie za info, póki co jest pewna zgodność z moim obrazem. Zbliżały się godziny zachodu stąd dziwny fioletowy zafarb wyszedł.
W jednym labie zdjęcie otrzymałem w odcieniach zieleni a niebo wyszło szaro-fioletowo-zielone stąd moje obawy o kolorystykę.
homesicalien
17-09-2013, 17:53
Na amatorskim ekranie ips mam bdb kolory poniżej linii horyzontu, niebo ciut zbyt niebieskie, ale to kwestia interpretacji, nie razi to. Fioletowy wydaje się dość naturalny w tamtym miejscu, jedynie bardziej rzuca się w oczy z powodu ogólnie zwiększonego nasycenia. Chciałbym mieć takie problemy z kolorami ;)
cohontes
17-09-2013, 18:42
Gora troche zbyt nasycona :) ale fiolet jak najbardziej naturalny
Sent from my iPad using Tapatalk
Rawda... plażowałem tam ;)
Jechał Pan do Rawdy z biurem podróży? :)