Zobacz pełną wersję : proszę o pomoc w proporcjach zdjeć
Przyklad :
Zrobiłem zdjęcie w pionie ( canon 600d ) w adobe bridge ma wielkosc 23,87MB, przenosze je do adobe i na dole na pasku widnie informacja że zdjecie ma 43,5MB . O co chodzi z tymi MB.
Przyklad :
Zrobiłem zdjęcie w pionie ( canon 600d ) w adobe bridge ma wielkosc 23,87MB, przenosze je do adobe i na dole na pasku widnie informacja że zdjecie ma 43,5MB . O co chodzi z tymi MB.
Chyba czegoś w twoim tekście zabrakło :?
Oznacza ze zdjecie w formacie adobe (psd) ma 45.5MB, bridge otwiera "cr2"
gdzie twki błą przy zdjeciach pionowych i poziomych
pionowe zdjęcia dla formatu 10x15 ( 1772x2658 ) po zapisie do jpg ( dotyczy adobe ) posiadaja wage od 2,8MB do ok 4,0MB - wysyłąjąc taką odbitke np. do fotoempik program informuje mnie ze zdjesie w dobrej jakości , natomiast zdjecie wykonane poziomo format 10x15 ( 1772x1181 ) posiadaja wage 1,18MB do 2,0MB. i program informuje ze to są zdjęcia w sredniej jakosci . Dodam że zdjęcia sa zminiane automatycznie przez tz.sekwencje wsadowe . Czy bład jest w tz. sekwencji przy ustawieniach zdjec do formatu 10x15
jak przyjrzysz się liczbom, które napisałeś powyżej to zobaczysz, że dłuższy bok w tych dwóch różnych przypadkach (pionowym i poziomym) ma inną długość... Teraz przemnóż sobie długości boków z pierwszego przypadku i to samo zrób w drugim i porównaj sobie ilość pikseli jaką otrzymasz. Stąd właśnie między innymi bierze się różnica w rozmiarze (MB) Twoich plików i stąd jeden plik rozpoznawany jest jako dobra a drugi średnia jakość.
Aby pliki miały ten sam rozmiar w pionie i poziomie i jednocześnie były rozpoznawane jako pliki w tej samej jakości w przypadku gdy pierwszy plik w pionowej orientacji ma rozmiar 1772x2658, w orientacji poziomej powinien mieć wymiary 2658x1772. Ot i cała tajemnica. Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo :)
Czyli wykonujac automatyzacje w Adobe musze wykonac ja osobno dla zdjec pionowych i osobno dla zdjec poziomych . Czy dobrze rozumien ?
Jeszcze jedno pytanie .
Czemu w adobe zdjecie przygotowane w formacie 10x15 ( 1205x1795 ) ma wage ok 6,2MB , a jak dokonam zapisu do plik jpeg ma wage 1,35MB ???
maciek12ss
16-09-2013, 20:57
Czyli wykonujac automatyzacje w Adobe musze wykonac ja osobno dla zdjec pionowych i osobno dla zdjec poziomych . Czy dobrze rozumien ?
Jeszcze jedno pytanie .
Czemu w adobe zdjecie przygotowane w formacie 10x15 ( 1205x1795 ) ma wage ok 6,2MB , a jak dokonam zapisu do plik jpeg ma wage 1,35MB ???
Nie musisz wystarczy że wpiszesz wysokość np 2000px i szerokość 2000px automat w ps sam dobierze Ci długość drugiego boku tak aby proporcje były zachowane. Chyba rozumiem jaki bład popełniłeś. Wpisałeś w polu wysokość żądaną wysokość i w polu długość też odpowiednią. Z tym że właśnie w automacie jest tam do wpisania długość dłuższego boku - pionowego i poziomego . Krótszy bok program oblicza sam . NIe wiem czy mnie zrozumiałeś niestety nie mam talentu dydaktycznego .
Tak jak kolega wyżej wspomniał wystarczy, że długość i szerokość w automacie ustawisz taką samą. Wtedy program automatycznie dopasowuje jeden z boków do długości np 2000 a drugi skaluje odpowiednio zachowując proporcję zdjęcia.
Dzieję się tak ponieważ to na czym pracujesz w Photoshopie (nazywanie go Adobe jest co najmniej niepoprawne, Adobe to firma, która w swoim dorobku ma kilkanaście programów, pisząc tylko Adobe nikt nie ma pojęcia w jakim programie pracujesz na tym pliku. Ja też zgaduję, że jest to Photoshop) to dane które w formacie programu tyle zajmują. Format pliku .JPEG to format skompresowany. Tak jak pakowanie w *.ZIPie czy *.RARze (w ogromnym uproszczeniu).
Żeby się nie rozpisywać proponuję poczytać troszkę o rozszerzeniach plików graficznych i co one oznaczają.
.jpg (http://pl.wikipedia.org/wiki/JPEG) v .psd (http://pl.wikipedia.org/wiki/Photoshop_Document)