Zobacz pełną wersję : Jakie urządzenie wskazujące do Lightrooma ?? obsługa suwaków
Do te pory używałem myszki Logitecha ale jest to dla mnie urządzenie mało precyzyjne do obsługi suwaków.. Zastanawiam się nad zakupem innego urządzenia typu tablet graficzny lub pad które zwiększą precyzyjność oraz dodadzą płynności w obsłudze.. ps. Jak radzicie sobie z tą kwestia w programach typu Photoshop / Lightroom ?? Z góry dziękuje za porady i opinie..
strideer
13-09-2013, 12:54
Mi tabletem średnio się pracuje w LR. Za to w PS tylko tablet.
Może mysz masz mało precyzyjną? Mi myszką wygodnie się pracuje.
Gdy przesuwam suwak ekspozycji w LR myszką następuje skok o 0,12 natomiast scrollem o 0,10.. też tak macie ?? interesuje mnie regulacja z dokładnością do 0,01
Tablet piórkowy kupuje się z myślą o korektach lokalnych ("pędzlowanie"). Do suwaków wystarczy myszka.
WYSTARCZY, bo tablet też się nadaje:)
Ogólnie jeśli robisz korekty lokalne to tablet wprowadzi nową jakość do twojej obróbki. Jeśli głównie globalne to nie ma sensu zawracać sobie głowy i lepiej zostać przy myszce. Jeśli potrzebujesz precyzji przy wartościach liczbowych możesz też wykorzystać strzałki na klawiaturze.
W razie jakbyś chciał kupować tablet to tylko wacom. Wystarczy bamboo pen rozmiar A6. Nawet używany za ok. 100-120zł.
cohontes
13-09-2013, 20:17
Proponuję :)
http://www.youtube.com/watch?v=EzDEDWNSfh0
zmień myszke na lepszą i sprawdź też jej czułość w panelu sterowania
Fotopstryczek
15-09-2013, 04:44
Gdy przesuwam suwak ekspozycji w LR myszką następuje skok o 0,12 natomiast scrollem o 0,10.. też tak macie ?? interesuje mnie regulacja z dokładnością do 0,01
u mnie w ACR ekspozycja myszką chodzi mi co 0,05EV
Najbardziej precyzyjne jest wpisanie z klawiatury konkretnej wartości. Nie używam LR, to nie wiem czy tak w nim jest, ale we wszystkich znanych mi programach można wpisać wartość z największą dokładnością przewidzianą przez autora programu. Często to stosuję.
Używałem przez jakiś czas tabletów - Wacoma też - i wróciłem do myszy, bo one nie są dokładne. Doszedłem do takich samych wniosków jak
(...) Ogólnie jeśli robisz korekty lokalne to tablet wprowadzi nową jakość do twojej obróbki. Jeśli głównie globalne to nie ma sensu zawracać sobie głowy i lepiej zostać przy myszce. (...)