PDA

Zobacz pełną wersję : sterowanie lampą z pozycji aparatu

bennett
12-09-2013, 17:21
Witam.Proszę o pomoc. Niedawno zakupiłem C60d i postanowiłem zakupić do niego jakąś lampe. Wybrałem YN560-III i jestem z niej naprawde zadowolony. Problem polega na tym że gdy ściągnę ją z sanek aparat nie ,,widzi,, tej lampy. Mogę ja wyzwolić jedynie lampą wbudowaną. Kiedy wchodzę w nastawy lampy zewnętrznej w aparacie pokazuje się taki komunikat ,,nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy.

jezyor
12-09-2013, 17:44
a jak już ją z tych sanek ściągniesz, to łączysz kabelkiem?

bennett
12-09-2013, 18:03
No właśnie że nie łącze bo wydawało mi się że 60 d ma wbudowany wyzwalacz radiowy i można to
używać bez okablowania:p

tkosiada
12-09-2013, 18:57
jesli sie nie mylę to działa to tak samo jak CLS w nikonie
czyli lampa w aparacie wyzwala lampy zew poprzez błysk i już
sama też daje światło i aby ograniczyć je i otrzymać tylko boczne światło, czyli takie bardziej kreatywne używałem sobie przystawke nikona sg-3ir
NIKON SG-3IR FILTR - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-sg-3ir-filtr.html)
zasłania błysk na wprost, ale pozwala rozejść się po bokach co wystarcza do wyzwolenia lampy lub kilku
szybkie i fajna zabawa
stąd nazwa: wyzwalanie bezprzewodowe

--- Kolejny post ---

i przykłady
https://www.google.com/search?q=wallpapers&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-vExUun3LaGN7QaIwYHABg&ved=0CDsQsAQ&biw=1600&bih=785&dpr=1#q=Nikon+SG-3IR&tbm=isch

krzyssp
12-09-2013, 19:12
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że 60D da się ustawić bez żadnych gadżetów tak, żeby uruchamiał on lampy zewnętrzne ale nie brał udziału w naświetlaniu.

maciek12ss
12-09-2013, 19:25
też się nad tym zastanawiałem w 600D póki co nie znalazłem rozwiązania bo zawsze błyska ta wbudowana. Nie wiem czy nie pomoże ustawienie te bardziej zaawansowane. bo jest opcja "łatwe" i jakieś inne. Ale nie mam teraz czasu sprawdzić dokładnie.

cobalt
12-09-2013, 20:32
Ręce i nogi opadają.
Bez transmitera nie wyzwolisz jej radiowo. Musisz dokupić RF-602 lub 603.
Bezprzewodowo wyzwolisz ją tylko poprzez Wireless, a konkretnie na podczerwień.

bennett
12-09-2013, 21:09
Dzięki cobalt. Rzeczywiście przed chwilą doczytalem o transmiterze. Zauważyłem również, że lampka wspomagajaca af się nie zapala. Czy muszę to ustawić w body,czy może w lampie ?

cobalt
13-09-2013, 08:19
YN-560III posiada wbudowany odbiornik RT na pokładzie, ale czy ma diodę wspomagającą AF aparatu?
To manualna lampa z trybami M i Multi bez TTL.