Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : AF w 6d - szybkość i konieczność potwierdzenie ostrości ?

Romanisko
12-09-2013, 12:08
Witajcie

(1) 5d, podobnie jak większość Canonów, nie wyzwoli migawki w trybie one-shot, dopóki, dopóty nie będzie potwierdzenia ostrości w danym punkcie AF. Trochę to przeszkadza, bo po pierwsze czasem lepiej mieć trochę nie ostre zdjęcie, niż nie mieć go wcale; a po drugie, ostrość może być poza wybranym punktem AF np. na drugim planie (a takie zdjęcia też bywają ciekawe)... Każdy "canoniarz" się chyba zgodzi, że irytujące jest, gdy wciska się spust a aparat nie tylko nie łapie ostrości, ale jeszcze nie wyzwala migawki... Uprzedzając niektóre wypowiedzi, zdaje sobię sprawę, że dla niektórych to nie ma znaczenia, bo zależy im wyłącznie na ostrych w punkt zdjęciach, jednak uważam j.w., a ponadto niektórzy robią "z biodra" (czasem też z nad głowy), i takie ograniczenie canona mocno wtedy przeszkadza.

We wszystkich nikonach można to zmienić w menu: aparat może robić zdjęcie z potwierdzeniem ostrości bądź bez takiego potwierdzenia.
Pytanie: czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się, czy w nowym 6d jest już może taka opcja?

PS Wiem o istnieniu All-Servo, ale ono dość kiepsko działa, a przede wszystkim zmusza do korzystania z środkowego punktu - bo tylko ten w prawie wszystkich canonach jest najlepszy, także w 6d, a tryb All-Servo nie pozwala na przekadrowywanie po ustawieniu ostrości (a ten środkowy AF do tego zmusza...)

(2) Jak ma się sprawa z działaniem AF w 6d w porównaniu z 5d mkII? Wiem, że środkowy ma czułość -3EV, ale czy poza tym AF jest taki sam jak w 5dmk2?

Dzięki bardzo

tom517
12-09-2013, 13:03
5DII nie miałem, a jedynie 5DI, podobno w 5DII AF taki sam jak 5DI, tak widzę po sobie, że 6D trafia tam gdzie mu się każe :), w 5DI bywało różnie, zazwyczaj też był posłuszny, ale czasami dłużej myślał. Praktycznie wychodzi mi na to, że poprzez przyzwyczajenie z 5DI 6D produkuje mi zbyt dużą ilość zdjęć (w 5DI trzeba było robić na zapas, dodatkowo na ekraniku ciężko było stwierdzić czy trafione czy nie)

gregblok
12-09-2013, 16:55
Niestety, takie rzeczy dopiero w 5d3, gdzie masz opcję w ustawieniach AF priorytet wyzwolenia One Shot: wyzwalanie-ostrość.
W niższych klasach możesz:
- rozdzielić AF od spustu migawki (pod kciuk), wymaga to nowych nawyków lub odświeżenia starszych ;)
- odwrócić standardową funkcję AF-ON, i w przypadku o którym piszesz wciskać AF-ON i trzymając następnie spust migawki. No ale musisz pamiętać że AF w ogóle nie ruszy i powinieneś mieć wstępnie ustawiony.
To się czasami przydaje, gdy np. fotografujesz komunię, dzieciaki podchodzą procesyjnie, ty nie zmieniasz odległości do fotografowanego obiektu, a zależy ci na wyzwoleniu migawki w odpowiednim momencie.

Dennis
13-09-2013, 01:34
W 6D jest tak samo jak w 5D3.

Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2

gregblok
13-09-2013, 13:26
W 6D jest tak samo jak w 5D3.

Doprawdy? A gdzie? W C.Fn II p3 i owszem, ale dla Servo, autor postu pytał o tryb One Shot...

pan.kolega
13-09-2013, 17:58
Oczywiście nie ma takiego ustawienia w 6d.

Nie całkiem widzę przydatnść takiego ustawienia, bo po nieudanej próbie AF ostrość będzie ustawiona przypadkowo. Czyli po chwili czekania na AF będzie przypadkowe mydło. Chyba , że się także ustawi inna funkcję AF ( żeby nie kręcić obiektywem w razie nieudanej próby AF - wtedy w razie niemożliwego AF obiektyw się w ogóle nie ruszy)

O wiele lepsze jest ustawienie AF ON na AF OFF, które ja i tak mam ustawione, głównie dla innych korzyści .