PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw bez AF

turnau
12-09-2013, 10:49
Witam.
Mam problem dotyczący obiektywu "Samyang 35mm f/1.4 AS UMC".
Zastanawiam się nad zakupem tego obiektywu do canona 60d, obiektyw nie posiada AF i tu rodzą się u mnie wątpliwości.
Czy taki obiektyw całkowicie nie będzie się sprawdzał np. na sali tanecznej na weselu. Trudne warunki oświetleniowe, ludzie w ruchu itp.
ps. dodam że nie jestem żadnym fotografem ślubnym, interesuje mnie głównie zastosowanie tego obiektywu

BeatX
12-09-2013, 11:36
Ten obiektyw po pierwsze, jest słaby optycznie, po drugie praktycznie niemożliwe jest skuteczne ostrzenie manualne z wizjera w cropie bez odpowiedniej matówki, a po trzecie zapomnij o zdjęciach w tańcu na sali weselnej na MF.
Tutaj nawet w większości najlepsze szkła z AF są na progu używalności, a co dopiero manual lol
Daj sobie spokój z tym Samyangiem, już lepiej dobieraj do Sigma 18-35/1.8

Wysłane z HTC One

Demonos
12-09-2013, 11:38
Da radę pod warunkiem, że:

1. kupisz z innym mocowaniem (np. Nikona) i zastosujesz przejściówkę z dandelionem (ew. można nakleić dandeliona na wersję z bagdnetem EF ale, to już zawsze mniej lub bardziej trwała ingerencja w obiektyw.

2. jednoczesne zastosowanie ML i funkcji focus trap - to naprawdę wiele daje. Zanim człowiek zdąży się zorientować, ze potwierdzenie ostrości już świeci i należałoby przestać ostrzyć to migawka jest wyzwolona - oczywiście przy dłuższych czasach bezwładność układu oko-ręka powoduje, ze w trakcie wyzwalania migawki my jeszcze lekko ostrzymy ale i tak rezultaty są o niebo lepsze niż ostrzenie samym potwierdzeniem ostrości.

--- Kolejny post ---

Da radę pod warunkiem, że:

1. kupisz z innym mocowaniem (np. Nikona) i zastosujesz przejściówkę z dandelionem (ew. można nakleić dandeliona na wersję z bagdnetem EF ale, to już zawsze mniej lub bardziej trwała ingerencja w obiektyw.

2. jednoczesne zastosowanie ML i funkcji focus trap - to naprawdę wiele daje. Zanim człowiek zdąży się zorientować, ze potwierdzenie ostrości już świeci i należałoby przestać ostrzyć to migawka jest wyzwolona - oczywiście przy dłuższych czasach bezwładność układu oko-ręka powoduje, ze w trakcie wyzwalania migawki my jeszcze lekko ostrzymy ale i tak rezultaty są o niebo lepsze niż ostrzenie samym potwierdzeniem ostrości.

turnau
12-09-2013, 11:52
tyle że sigma 18-35/1.8 jest dwukrotnie droższa, a to już jest u mnie nie do przejścia.
Mam max 1500 do wydania na jasną stałke do cropa, (nie więcej niz 50mm)
Jest jeszcze Canon EF 35 mm f/2.0 tyle że w wersji bez USM. Czy to może pracować lepiej pod względem ostrości w sytuacjach lekko dynamicznych

GalaktycznyMuczaczo
12-09-2013, 12:12
Tez bez rewelacji, af jest z widelca wiec wolny i w trudnych warunkach oswietleniowych malo skuteczny, moze 50/1.4 od canona

turnau
12-09-2013, 14:26
Napisałem 50mm, ale chodziło mi o 35mm max, bo to na cropa mi przecież idzie, więc canon 50/1.4 odpada.
Patrząc na przykładowe foty i receznję tego samayang-a na optycznych i fotopolis są one same pochlebne, więc nie wiem skąd stwierdzenie że jest słaby optycznie.
Do dynamicznych sytuacji tak jak powiedzieliście odpada, ale do codziennego użytku jak sądzicie? Znajdę coś lepszego w tej cenie?

pr83
12-09-2013, 14:51
To ja polecam w takim razie Sigmę 30mm 1.4 Kupiłem ją kilka miesięcy temu i generalnie z aparatu nie ściągam praktycznie. Jeśli chodzi o AF... coż, działa, jak to w sigmie, nie 100% pewnie, ale myli się rzadko. Świetne światło, doskonała plastyka. Nie wiem czemu ludzie tak się upierają żeby te 50mm kupować... To szkło jest po prostu genialne! :)

PS na allegroszku jest do wyrwania z gwarancją jeszcze Sigma 30mm F/1,4 CANON, na gwarancji (3539205230) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-30mm-f-1-4-canon-na-gwarancji-i3539205230.html)