Zobacz pełną wersję : obiektyw bez AF
Witam.
Mam problem dotyczący obiektywu "Samyang 35mm f/1.4 AS UMC".
Zastanawiam się nad zakupem tego obiektywu do canona 60d, obiektyw nie posiada AF i tu rodzą się u mnie wątpliwości.
Czy taki obiektyw całkowicie nie będzie się sprawdzał np. na sali tanecznej na weselu. Trudne warunki oświetleniowe, ludzie w ruchu itp.
ps. dodam że nie jestem żadnym fotografem ślubnym, interesuje mnie głównie zastosowanie tego obiektywu
Ten obiektyw po pierwsze, jest słaby optycznie, po drugie praktycznie niemożliwe jest skuteczne ostrzenie manualne z wizjera w cropie bez odpowiedniej matówki, a po trzecie zapomnij o zdjęciach w tańcu na sali weselnej na MF.
Tutaj nawet w większości najlepsze szkła z AF są na progu używalności, a co dopiero manual lol
Daj sobie spokój z tym Samyangiem, już lepiej dobieraj do Sigma 18-35/1.8
Wysłane z HTC One
Da radę pod warunkiem, że:
1. kupisz z innym mocowaniem (np. Nikona) i zastosujesz przejściówkę z dandelionem (ew. można nakleić dandeliona na wersję z bagdnetem EF ale, to już zawsze mniej lub bardziej trwała ingerencja w obiektyw.
2. jednoczesne zastosowanie ML i funkcji focus trap - to naprawdę wiele daje. Zanim człowiek zdąży się zorientować, ze potwierdzenie ostrości już świeci i należałoby przestać ostrzyć to migawka jest wyzwolona - oczywiście przy dłuższych czasach bezwładność układu oko-ręka powoduje, ze w trakcie wyzwalania migawki my jeszcze lekko ostrzymy ale i tak rezultaty są o niebo lepsze niż ostrzenie samym potwierdzeniem ostrości.
--- Kolejny post ---
Da radę pod warunkiem, że:
1. kupisz z innym mocowaniem (np. Nikona) i zastosujesz przejściówkę z dandelionem (ew. można nakleić dandeliona na wersję z bagdnetem EF ale, to już zawsze mniej lub bardziej trwała ingerencja w obiektyw.
2. jednoczesne zastosowanie ML i funkcji focus trap - to naprawdę wiele daje. Zanim człowiek zdąży się zorientować, ze potwierdzenie ostrości już świeci i należałoby przestać ostrzyć to migawka jest wyzwolona - oczywiście przy dłuższych czasach bezwładność układu oko-ręka powoduje, ze w trakcie wyzwalania migawki my jeszcze lekko ostrzymy ale i tak rezultaty są o niebo lepsze niż ostrzenie samym potwierdzeniem ostrości.
tyle że sigma 18-35/1.8 jest dwukrotnie droższa, a to już jest u mnie nie do przejścia.
Mam max 1500 do wydania na jasną stałke do cropa, (nie więcej niz 50mm)
Jest jeszcze Canon EF 35 mm f/2.0 tyle że w wersji bez USM. Czy to może pracować lepiej pod względem ostrości w sytuacjach lekko dynamicznych
GalaktycznyMuczaczo
12-09-2013, 12:12
Tez bez rewelacji, af jest z widelca wiec wolny i w trudnych warunkach oswietleniowych malo skuteczny, moze 50/1.4 od canona
Napisałem 50mm, ale chodziło mi o 35mm max, bo to na cropa mi przecież idzie, więc canon 50/1.4 odpada.
Patrząc na przykładowe foty i receznję tego samayang-a na optycznych i fotopolis są one same pochlebne, więc nie wiem skąd stwierdzenie że jest słaby optycznie.
Do dynamicznych sytuacji tak jak powiedzieliście odpada, ale do codziennego użytku jak sądzicie? Znajdę coś lepszego w tej cenie?
To ja polecam w takim razie Sigmę 30mm 1.4 Kupiłem ją kilka miesięcy temu i generalnie z aparatu nie ściągam praktycznie. Jeśli chodzi o AF... coż, działa, jak to w sigmie, nie 100% pewnie, ale myli się rzadko. Świetne światło, doskonała plastyka. Nie wiem czemu ludzie tak się upierają żeby te 50mm kupować... To szkło jest po prostu genialne! :)
PS na allegroszku jest do wyrwania z gwarancją jeszcze Sigma 30mm F/1,4 CANON, na gwarancji (3539205230) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-30mm-f-1-4-canon-na-gwarancji-i3539205230.html)