Zobacz pełną wersję : Obiektyw 18 - 200mm ze stabilizacją - CANON, SIGMA czy TAMRON???
Witam,
Z uwagi na to, że jestem nowym forumowiczem chciałbym serdecznie się z Wami przywitać.
Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem już dawno wymarzonego EOSa 40D (przesiadka z OLYMPUSA E-520 - przepaść, której chyba nie da się porównać :-) ).
Bardzo proszę o pomoc w dokonaniu wyboru obiektywu. Myślę o 18 - 200mm ze zmienną ogniskową oraz ze stabilizacją i pytanie, czy CANON, SIGMA lub TAMRON??? Wykonuję zdjęcia w 99% plenerowe. Interesuję się motoryzacją, więc są to zdjęcia ze zlotów oraz plenerowe sesje z udziałem pojazdów. We wspomnianym wcześniej E-520 podwieszony był standardowy kitowy słoik 14-42mm, drugi z całego zestawy 40-150mm był przeze mnie użyty góra dwa razy.
Wiedząc jakiego rodzaju zdjęcia wykonuję macie może jakieś sugestje co do zakresu??? A przede wszystkim proszę Was o wskazówki w wyborze marki oraz o podpowiedzi, czy ryzykować z zakupem używki.
Pozdrawiam serdecznie!
Marek
Pascalekk
11-09-2013, 22:07
Bardzo pomocne byłoby określenie jakim budżetem dysponujesz "jeszcze" po zakupie 40D ;) zawęzi to grupę badawczą :p lub da nam pole do popisu ;)
No tak, zapomniałem o najważniejszym :-) - na chwilę obecną jest to suma 1000 - 1200zł.
Jak chcesz takiego mocno uniwersalnego spacer-zooma to 18-200 chyba się nadaje, jeżeli chciałbyś natomiast coś jaśniejszego, to dobrym wyborem będzie polecany przez wielu Tamron 17-50 f/2.8
Ja tam mój 18-200 lubię, zazwyczaj za 200 :)
Jeżeli 18-200 to tylko i wyłącznie Canon 18-200 IS, Tamron i Sigma wypadają zdecydowanie gorzej, jednak ja na Twoim miejscu, jeżeli chcesz już faktycznie coś dłuższego niż zakres 18-55, kupił Canona 18-135 IS i do tego 50 1.8 lub 40 2.8 ;)
C18-135 ma obudowę "zbugowaną" tubus się chwieje i giba. Ponoć w wersji STM to poprawili.
Miałem kiedyś C 18-135 i z czystym sumieniem mogę polecić. Nic się nie chwiało, wysuwało, itp. itd. Byłem ogółnie zadowolony.
Jako "uniwersalne szkło spacerowe" za przyzwoitą cenę jest wg mnie jak najbardziej OK.
Za kwotę, którą dysponuję jeśli CANON, to tylko używany. Czy Waszym zdaniem nie będzie to zbyt duże ryzyko?
Ja też polecę canona. Mam, używam od czasu do czasu z 50D jak potrzebuję uniwersalności i nie chce mi się targać plecaka ze stałkami ;). Miałem sigmę, canon wypada zdecydowanie lepiej. O tamronie sie nie wypowiem, bo nie znam. Nie oczekuj rewelacyjnej jakości, bo to nie w tym zakresie, ale jako spacerzoom sprawdzi się dobrze. Nie ma się co obawiać używki, tylko trzeba ją sprawdzić a nie kupować w ciemno.
Za kwotę, którą dysponuję jeśli CANON, to tylko używany. Czy Waszym zdaniem nie będzie to zbyt duże ryzyko?
Kupowałem łącznie 5 szkieł używanych - 2 z testami przed zakupem, a 3 "w ciemno" przez Alle...
Nic się nie działo z nimi, zresztą 2 nadal używam.
Dziękuję Wam za pomoc i porady.
Wybór padł na CANONA EFS 18-135 f/3.5-5.6 IS.
Canon 18-200 vs Sigma 18-250 vs Tamron 18-250 and 18-270 [JuzaPhoto] (http://www.juzaphoto.com/article.php?l=en&article=35)
Juza fajny koleś, zacny obalacz mitów, często zaglądam na jego stronę
Jeżeli 18-200 to tylko i wyłącznie Canon 18-200 IS, Tamron i Sigma wypadają zdecydowanie gorzej, jednak ja na Twoim miejscu, jeżeli chcesz już faktycznie coś dłuższego niż zakres 18-55, kupił Canona 18-135 IS i do tego 50 1.8 lub 40 2.8 ;)
Dokładnie taki zestaw sama kompletuję, od znajomej odkupiłam body Canona 40D, bo się zaopatrzyła już w 7D. Miałam okazję pracować na obiektywie Canona 18-135 IS i 50 1.8f/II i wiem, że właśnie na taki zestaw się decyduję. A jeśli miałabym wybierać Tamrona, czy Sigme to polecam Tamrona. Lepiej współdziała z Canonem niż Sigma.