Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać efekt a'la HD
WItam,
Ostatnio natknąłem się na blog pewnego fotografa.
Bardzo mnie interesuje obróbka zastosowana w tym wpisie
ANNA I PAWEŁ ť Sebastian Małachowski | Fotografia (http://sebastianmalachowski.pl/blog/2013/08/anna-i-pawel-2/)
czy ktos moze pomoc? naprowadzic?
strideer
11-09-2013, 12:16
Chodzi o fejkowany efekt pokłonu? W nowych PS-ach jest gotowy filtr do tego.
co rozumiesz pod pojęciem efekt HD?
chodzi Ci o wygładzenie skóry? to chyba raczje nie HD, bo w HD to chodzi wg mnie o pokazanie szczegółów właśnie, a nie ich wygładzenie.
Moim zdaniem na tych zdjęciach pzegięte na maksa :(
strideer - efekt pokłonu? chodzi o tilt shift?
jeśli chodzi o efekt HD to mialem na mysli coś w stylu obrazu high definition ktory mozna zobaczyc na ekranach telewizorów (nazwa wymyslona przeze mnie)
chcialbym uzyskać efekt taki jak na tych zdjeciach, ostrość, kolory? Jakich suwaków użyć? Filtrów?
Zdaje sobie sprawe ze jednym moze się podobać a drugim nie, kwestia gustu oczywiście :)
strideer
11-09-2013, 13:03
strideer - efekt pokłonu? chodzi o tilt shift?
Pokłon to tilt. Shift to zupełnie inna historia.
Akurat jesli chodzi o taka obrobke to nie spodziewaj sie ze ktos ci tu poda ''jak na talerzu''. Ta osoba razem z innym fotografem prowadza warsztaty z obrobki wiec jesli chcesz zglebic temat musisz tam uderzac, chociaz szczerze watpie zeby panowie prowadzacy sprzedali ci cala wiedze ktora pozwoli na osiaganie takich rezultatow. Do tego to sa fotografowie/graficy ktorzy maja za soba juz pare ladnych lat doswiadczenia i nie jest latwo to nadrobic nawet intensywnymi warsztatami.
KuzynPit
11-09-2013, 14:14
Na moje oko to: pełna klatka, dobry obiektyw, dobre opanowanie światła i obróbka o której ktoś wyżej powiedział. Nikt tego na tacy Ci nie poda bo w tym momencie swój patent na takie zdjecia a co za tym idzie klientów, straci bo Ty zaczniesz takie robić zdjęcia:)
GalaktycznyMuczaczo
11-09-2013, 17:16
WItam,
Ostatnio natknąłem się na blog pewnego fotografa.
Bardzo mnie interesuje obróbka zastosowana w tym wpisie
ANNA I PAWEŁ ť Sebastian Małachowski | Fotografia (http://sebastianmalachowski.pl/blog/2013/08/anna-i-pawel-2/)
czy ktos moze pomoc? naprowadzic?
Drogi kolego, efekt o który ci zapewne chodzi o umiejętna praca ze światłem a potem delikatna obróbka, która tak naprawdę sprowadza się do podciagnięcia kontrastu , jasności, nasycenia pewnych kolorów a innych obniżenia, itp itd, zwykłe wywołanie raw'u . Cały sekret jest w tym , że jak przerobisz kilka tysięcy zdjęć zaczynasz wiedzieć co i jak, jak uzyskać naturalny kolor skóry względem tego co złapał aparat. Wielkiej filozofii w tym nie ma. umiejętne wywoałeni rawu, a do tego dobre body i dobre szkło :)
a co za tym idzie klientów, straci bo Ty zaczniesz takie robić zdjęcia:)
Totalna bzdura! Z tego co piszesz to wystarczy być mistrzem komputera, żeby klienci walili drzwiami i oknami. Bzdura!
Totalna bzdura! Z tego co piszesz to wystarczy być mistrzem komputera, żeby klienci walili drzwiami i oknami. Bzdura!
Nie wystarczy, ale trzeba.
homesicalien
11-09-2013, 23:13
kolory, kontrast świetne. kadry ok. dużo obróbki lokalnej, niestety w wielu zdjęciach na twarzach to widać. wygląda to jakby wkleić zdjęcie twarzy na głowę. np. pan młody zdj 2 i 14. autor próbował wczuć się i rozjaśniać tylko część twarzy lepiej oświetloną, ale za bardzo namieszał w naturalnym światłocieniu i miejscami wyszła masakra.
tak na marginesie na pierwszych zdjęciach myślałem, że to zdjęcie panny młodej jak ubiera suknie, a ona tak cały czas była. następny krok - kostiumy kąpielowe, niceeee.
manfred1
12-09-2013, 06:00
Ci panowie na swoich warsztatach sprzedają całkowitą swoją wiedzę. Dodatkowo to fotograficy z poczuciem humoru i pozytywnie nastawieni do innych amatorów. Na warsztatach zobaczysz od a do z jak obronić materiał. Niestety nie zobaczysz jak wykonać zdjęcie a obawiam się że jest to też bardzo ważna sprawa.
xxkomarxx
12-09-2013, 07:08
Sebastian stosuje tu swoja obrobke. Nawet jak pojedziesz na warsztaty to niewiele ci to da tak na prawde bo do tego co robia potrzeba lat pracy i wyczucia co z czym laczyc by dobrze wygladalo. Duzo osob po wyjsciu z warsztatow nie potrafi tego powtorzyc nawet w 10%. Caly sekret praca, praca, uczenie sie widziec. Oczywiscie najwazniejsze by dobrze naswietlic zdjecie. ale tego nikomu mowic nie trzeba bo to powinno byc oczywiste.
manfred1
12-09-2013, 07:23
Ja bym własnie przygodę zaczął od takich warsztatów a nie od ( pewnej części ciała) strony
blackninja
12-09-2013, 22:38
Drogi kolego, efekt o który ci zapewne chodzi o umiejętna praca ze światłem a potem delikatna obróbka, która tak naprawdę sprowadza się do podciagnięcia kontrastu , jasności, nasycenia pewnych kolorów a innych obniżenia, itp itd, zwykłe wywołanie raw'u . Cały sekret jest w tym , że jak przerobisz kilka tysięcy zdjęć zaczynasz wiedzieć co i jak, jak uzyskać naturalny kolor skóry względem tego co złapał aparat. Wielkiej filozofii w tym nie ma. umiejętne wywoałeni rawu, a do tego dobre body i dobre szkło :)
Widać, że nie wiesz o czym piszesz. Jeżeli Małachowski/Tkacz stosują delikatną obróbkę, to ja jestem ksiądz. Wywołują jednego rawa na kilka sposobów (jasność, WB, kontrast..., osobno skóra, osobno ubrania, osobno tło i to w paru wersjach czasem), potem maskują w PS. Do tego pewnie stosują D&B, dzięki czemu uzyskują twarze, których nie poznają ich właściciele :D
Zdjęcia Sebastiana Małachowskiego i Krzyska Tkacza są na bardzo wysokim poziomie nie tylko ze względu na obróbkę:) Wspomniane warsztaty polecam. Są świetne!
Chociaż cena dla kogoś nie czerpiącego dochodów z fotografii może być zaporowa;)
Myślę, że warto jeszcze dodać iż warsztaty to nie jest kurs. To jest dzień z mistrzem. Bez względu o jakich warsztatach mówimy.
Co do obróbki - każda na wyższym poziomie wymaga korekt lokalnych. Mimo, że wiem jakie to daje możliwości czasami człowiek ma już dość tego całego postprocesu i chce po prostu skorzystać tylko z krzywych w DPP albo i nie. Trzeba chyba kupić instaxa;)
manfred1
13-09-2013, 05:28
Teraz mi osobiście bardziej podobają się zdjęcia DR5000 jak dla mnie rewelacja. Tylko chyba warsztatów nie organizują
Wysłane listem poleconym z Nexus 4
Tylko z tego co wiem DR5000 nie obrabiają swoich zdjęć (ile w tym prawdy trudno powiedzieć)
homesicalien
13-09-2013, 18:17
Wystarczy działania w lightroomie nazwać interpretacją/wywoływaniem i śmiało można promować się jako fotograf nieobrabiający zdjęć. I tak jest w tym przypadku.
Tylko z tego co wiem DR5000 nie obrabiają swoich zdjęć (ile w tym prawdy trudno powiedzieć)
jak wszyscy,
tak, oczywiście, jak wszyscy xD