Zobacz pełną wersję : matowka z kratka do 5D
matowka Ee-D czy ktos takiej uzywa???
czy oprocz kratki sa punkty AF?
DoMiNiQuE
06-03-2006, 12:28
czy oprocz kratki sa punkty AF?
z tego co widze, to nie ma
https://canon-board.info/imgimported/2006/03/402202-2.jpg
źródło (http://www.bhphotovideo.com/images/largeimages/402202.jpg)
oskarkowy
06-03-2006, 13:23
Z tego, co ja widzę, to są. Ale ja patrzę w tę dziurkę w aparacie, nie w monitor :mrgreen:
Punkty AF są wyświetlane w innym miejscu, nie na matówce.
Jak spojrzalem przez ta matowke w Jarka 5D to zaczalem szukac podobnej do 20D 8) (cala nadzieja w Andeem, tylko musialbym mu matowke/aparat wyslac bo nie ma wzorca do 20D :? ).
:lol: Vitez! Wysyłaj i zamów więcej8)
oskarkowy
06-03-2006, 22:21
Matówka architektoniczna jest ciut ciemniejsza. Kiedyś zasiał we mnie ziarenko niepewności P13tka i ostatnio sprawdziłem. Po kilku wymianach doszedłem do tego, że ta z kratką jest minimalnie ciemniejsza, ale za to bardziej ziarnista. Do tego nie ma jaśniejszego kółka po środku (wybaczcie tę fachową terminologię).
Ta z kratką jest wygodniejsza przy ręcznym ostrzeniu nawet w zoomach, do tego zdecydowanie łatwiej jest rozplanować kadr (jakoś łatwiej się myśli, jak obraz jest podzielony na kawałki).
Broncobilly
09-03-2006, 18:10
mam nadzieje że ta pokratkowana bedzie również do 30d pasowała - czy wymiana tylko na Żytniej ?
dentharg
09-03-2006, 18:16
Czyli w 5D nie ma takich problemow z punktami AF jakie ma Andee przy matowce do 350D...
KuchateK
09-03-2006, 19:08
Lepsze puszki typu 20D, 30D (5d i inne w gore zapewne tez) maja punkty AF (oraz kolko oznaczajace pomiar centralny) naniesione nie na matowce a na dodatkowym szkle powyzej matowki (do wyjecia po odkreceniu dwoch srobek w gornej czesci bagnetu). Matowka jest czysta, wiec i zamienniki sa latwiejsze do wyprodukowania.
niedawno poszukiwalem takiej matowki do mojej jedyNki. Informacje o tym czy jest na niej pole spot byly tak rozne, ze w koncu poprosilem o sprawdzenie w magazynie przed zamowieniem.
Pole SPOT jest na matowce z kratką do EOS 1/3 wiec sadze, ze o do 5D takze byc musi.
Natomiast pola AF sa wyryte na spodzie pryzmatu (lub na osobnej szybce) bo tam sa diody, ktore powodują ich podswietlanie. Matowki tego nie maja.