PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 1DS a USB

annaar
04-09-2013, 10:37
Niestety, kiedy ostatni raz zalozylam podobny watek (ktorego juz nie ma lub zwyczajnie nie umiem odszukac) nikt mi nie pomogl, pomimo obietnic.
Jako ze nie mam pojecia co zrobic, prosze sie po raz kolejny o pomoc.
Canon 1ds posiada kabel USB zupelnie nie przystosowany do obecnych nosnikow ( moje lapki nie posiadaja wejscia do magicznego kabla Canona 1ds) i co teraz? Zupelnie nie jestem kablowa i nie wiem co poczac.
Nie czulam potrzeby laczenia przez USB mojego aparatu z komputerem wiec problem mi nie przeszkadzal.
Pozdrawiam wszystkich pomocnikow.
:|

adawro
04-09-2013, 12:51
Chyba do komputerów a nie nośników :-),
EOS 1DS miał FireWire (IEEE-1394) a nie USB. Zresztą w czasach EOS 1Ds FireWire było też rzadkością ( no może poza komputerami od Apple-a),
panowało USB 1.0 - które nie było zbyt szybkie ale starczało do celów amatorskich. Do celów szybszych transmisji profesjonaliści posiadali właśnie Firewire
W komputerze stacjonarnym trzeba włożyć kartę PCI z portem Firewire (IEEE-1394)
A do laptopa włożyć kartę Express Card z portami Firewire (IEEE-1394)

annaar
05-09-2013, 21:07
" Nośnik danych można zdefiniować jako medium dla danych, w celu ich przechowywania, przetwarzania i transmisji." - czyli chyba jednak komputer moze byc nosnikiem...
jak ja nie lubie tego wytykania "błędów" na dzien dobry :roll:
ale za odpowiedz dziekuje :)

cohontes
05-09-2013, 21:20
No może być nośnikiem, tylko ogromnych rozmiarów w obudowie z niepotrzebnymi rzeczami jak procesor itd :D

--- Kolejny post ---

No może być nośnikiem, tylko ogromnych rozmiarów w obudowie z niepotrzebnymi rzeczami jak procesor itd :D

artd4
05-09-2013, 21:53
Przynajmniej moja jedynka ma miniUSB i IEEE-1394.Ten pierwszy służy do pobierania zdjęć z aparatu.Ten drugi służy do ustawiania opcji w aparacie.Programowania różnych funkcji niedostępnych w menu aparatu.
Jeżeli masz takie problemy to zostaje Ci czytnik kart,ale on też jest najczęściej przez USB choć zdarzaja sie pod IEEE-1394
Pozdrawiam

nniwi
05-09-2013, 22:09
u mnie na 1dmk2n IEEE-1394 udało się uruchomić na windows XP, na win7 64bit niestety nie

artd4
17-09-2013, 16:30
u mnie na 1dmk2n IEEE-1394 udało się uruchomić na windows XP, na win7 64bit niestety nie
Nie masz co żałować.
Za pomocą tego łącza głównie ograniczasz możliwośći aparatu.
Z jednym ważnym wyjatkiem
Możesz skrócić czas od naciśnięcia spustu do rozpoczęcia ruchu migawki.
Nie wiem dlaczego w profesjonalnym aparacie nie jest nastawiony ten czas fabrycznie na minimum.
A kłopoty z tym łaczem to normalne.
Z XP chodzi .

adawro
18-09-2013, 08:55
Możesz skrócić czas od naciśnięcia spustu do rozpoczęcia ruchu migawki. Nie wiem dlaczego w profesjonalnym aparacie nie jest nastawiony ten czas fabrycznie na minimum.
W materiałach na temat jednego z korpusów 1D napisano że, domyślny czas był tak dobrany aby przysłona w obiektywie zdążyła domknąć się do wartości roboczej.
Jak ktoś fotografuje tylko na "pełnej dziurze" albo ważniejsza jest szybkość reakcji niż dokładność naświetlenia to można ten czas przestawić na minimum.