Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : fotografia t-shirtow

burn
04-09-2013, 00:53
witam,

potrzebuje zrobić takie oto zdjęcia t-shirtow i koszulek polo.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/834/w9v3.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Czego potrzebuje do tego typu zdjeć? Chodzi mi o setup oswietleniowy. Manekina mam.

Pozdrawiam

Kuba1
04-09-2013, 03:38
witam,
[...]

Czego potrzebuje do tego typu zdjeć? Chodzi mi o setup oswietleniowy. Manekina mam.

Pozdrawiam
1 softbox i blendy.
Chyba, że mają być identycznie oświetlone, to dwa softboxy i blendy.

wiktor2323
04-09-2013, 11:55
Na zdjęciu masz duży softxob od lewej i lekko od tyłu jakiś strip na kontrę :) A jeśli chodzi o to zeby koszulka wyglądała jak na człowieku to są do tego stojaki:)

Kuba1
04-09-2013, 13:58
Na zdjęciu masz duży softxob od lewej i lekko od tyłu jakiś strip na kontrę :)[..]Z zaznaczeniem, że ten może strip, a może nie - to jest z boku z przodu, a nie z tyłu. Omiata koszulkę świecąc do tyłu. Gdyby był w kontrze, trochę inaczej by to wyglądało. No ale to drobiazg, bo do światowego sfotografowania t-shirtów nie musi być identyczny setup, co na tym zdjęciu. Jak pisałem, wystarczy jeden softbox i blendy- jedna srebrna i reszta choćby styropian.

canon_user
04-09-2013, 17:20
Myślę, że autorowi wątku bardziej chodziło o samo ułożenie koszulki i "efekt ducha" niż o samo światło itp.

Kuba1
04-09-2013, 17:37
Myślę, że autorowi wątku bardziej chodziło o samo ułożenie koszulki i "efekt ducha" niż o samo światło itp.I jesteś pewien, że przeczytałeś jego pierwszy wpis w całości, ze zrozumieniem? ;)

canon_user
04-09-2013, 17:42
I jesteś pewien, że przeczytałeś jego pierwszy wpis w całości, ze zrozumieniem?

Aaaa... się zapędziłem. Zwracam honor:) Nie zauważyłem dalszej treści postu pod załączonym zdjęciem:)

burn
04-09-2013, 22:02
dokladnie tak, chodzi wlaśnie taki efekt jakby ducha. Mam manekina ale zwykłego.
Ogolnie przydalby mi się caly zarys setupu oswietleniowego (pomijajac manekina).

Mam biale tło i różne lampy i modyfikatory światła.

Kuba1
04-09-2013, 22:12
No to brakuje Ci manekina do takich zdjęć.
Reszta to banał. Jak chcesz białe tło bez szparowania, to jeszcze dwie lampy z gołymi czaszami na tło oprócz tego, co już zostało wspomniane. Skoro lampy masz, to chyba wiesz jak poświecić?

Hazel
15-09-2013, 04:32
No to brakuje Ci manekina do takich zdjęć.
Reszta to banał. Jak chcesz białe tło bez szparowania, to jeszcze dwie lampy z gołymi czaszami na tło oprócz tego, co już zostało wspomniane. Skoro lampy masz, to chyba wiesz jak poświecić?
a czym się różni manekin do "takich" zdjęć od zwykłego?

Kuba1
15-09-2013, 14:29
a czym się różni manekin do "takich" zdjęć od zwykłego?Nie widziałem jak wygląda, bo nie robiłem takich zdjęć. Generalnie trzeba rozwiązać kwestię tylnej części szyi.. Z tego co zorientowałem się w sieci, to nie jest to jeszcze podane na tacy. Jedynie wspomina się o domalowaniu tej części koszulki w PS (Wyniki wyszukiwania z datą poprzednich postów, dziś być może znalazłoby się coś nowego, ale nie mam na to czasu - przygotowuję 2000 innych produktów), ale malować to można wszystko, tylko że nie o to chodzi.
Z dołem tułowia i rękawami sprawa jest prostsza, bo kąt patrzenia jest z góry i nie widać otworu tak jak w przypadku szyi. Więcej nie podpowiadam.

Można też zrobić jeden montaż lub rendering 3D i nakładać kolory i napisy w PS - to dobrze zrobione, również nie będzie tanie, chyba że w Polsce..

Hazel
16-09-2013, 04:19
dzięki za doinformowanie :)

Bart
26-05-2014, 14:55
burn
i jak sobie poradziłeś, pokażesz efekty? Jaki setup oświetleniowy ostatecznie zastosowałeś?

Bart
04-06-2014, 11:11
Pytanie wynika stąd, że również stanąłem przed zadaniem fotografii odzieży, głównie właśnie t-shirtów. Zdjęcia mają być typu ghost (duch) oraz na manekinie. To właściwie jednorazowe zadanie, ale muszę to zrobić.. możliwie doskonale. :)
Jako źródła światła posiadam 4 lampy błyskowe YN 560 III (oczywiście sprzęt studyjny typu statywy oświetleniowe, wyzwalacze, tła, blendy itp. również) z uchwytami z mocowaniami typu Bowens.
Jednak bardzo proszę o pomoc w wyborze modyfikatorów, przez pryzmat posiadanego oświetlenia. Bowiem myślę i myślę, i ciągle zmieniam plan. W tej chwili skłaniam się ku dwóm stripom 40x120. Chętnie także podpowiedź a propos najlepszego ustawienia setu oświetleniowego.

sebfoto
22-06-2014, 12:37
Zobacz to https://www.youtube.com/watch?v=qUhT_GnRpzw

Kuba1
23-06-2014, 13:24
Zobacz to https://www.youtube.com/watch?v=qUhT_GnRpzwDzięki za link. No tak, idealny manekin byłby z plexi :). Bo inaczej kluczowy problem pozostaje - dla czarnego t-shirta wysprayować problematyczny obszar na czarno, a dla średniróżowobladobiałego wysprayować na średniróżowobladobiało... I tu już nie jest różowo.

Bart
06-07-2014, 11:18
Czy ktoś spotkał się z możliwością zakupu (w Polsce czy Europie) manekina do zdjęć odzieży typu ghost? Szukam i nijak nie mogę znaleźć, a wiem że są takie manekiny.