PDA

Zobacz pełną wersję : 60d prześwietla w innych trybach niż zielony automat

kroppo
03-09-2013, 16:26
Od jesieni użytkuję canona 60D. Dodam, że nie jest moją pierwsza lustrzanką. Z poprzedniego canona przeniosłem wszystkie obiektywy.

PROBLEM: zwykle używam trybu Av, a pomiar światła - wielosegmentowy. Dotąd - przed erą 60d - dawało to zadowalające wyniki, a nieznaczne prze- lub niedoświetlenia powstawały w przewidywalny sposób zależny od kontrastowości kadru, różnic w oświetleniu poszczególnych części kadru itp.

Natomiast obecnie - robiąc zdjęcia w plenerze (co ważne - dotyczy to głownie pleneru, wnętrza raczej nei sprawiają takich kłopotów) - na 10 zdjęć 8 jest niedopuszczalnie prześwietlonych. Przykładowy motyw - ludzka twarz na tle niewiele od niej jaśniejszych - przepalenie. Motyw ciemnego lasu na tle szarego nieba (a pomiar centralnego okręgu na plamę drzew) - przepalenie. I tak dalej.

Przepalenia te praktycznie eliminują szczegóły we wszystkich jasnych obszarach kadru: szutrowa droga w lesie staje sie białą wstęgą z jasnoszarymi drzewami 9prześwietlonymi) na tle białego, wyżartego nieba.

Jedyna rada to kierowanie centralnego punktu ostrości w wizjerze na najciemniejsze partie obrazu - ale przeciez nei o to chodzi! Ewentualnie po stwierdzeniu syfu zrobienie kolejnego zdjęcia z korekcja -1,6 - 2EV

Dodatkowo zmiana sposobu pomiaru na punktowy, centralnie ważony nic nie daje. Mam wrażenie, że cały czas pomiar działa na zasadzie metody pomiaru punktowego.
Przykład - (obiektyw o ogniskowej 50mm odległość od modela 2m) - pomiar z ostrością uchwyconą na oku - prześwietlenie totalne.
Zdjęcie drugie z pomiarem tuż obok oka - jako takie choć duuużo za jasne.
Trzecie lub kolejne w ten sam sposób znowu inny wynik.

Tylko w trybie automatycznym "zielonym" ten problem przestaje występować, ale już w trybie P i pozostałych wyższych jest cały czas obecny.

Grzebałem w menu - ostatecznie zresetowałem całość do ostawień fabrycznych. Bez poprawy.
Przejrzałem instrukcję - nie znalazłem odpowiedzi.
Fora tez nie poruszają tego tematu - jestem w problemie chyba odosobniony.

Co robić? Czy czas wezwać na pomoc serwis gwarancyjny? Widzę, ze problem z pomiarem wielosegmentowym jest opisywany, ale brak zmiany pomiaru w innych trybach jest niepokojący.
Poradźcie, mili znawcy.
W

poszukiwacz2006
03-09-2013, 17:59
Może głupie pytanie, ale przy tym trybie AV jakie masz ustawione ISO?

mmteam
03-09-2013, 18:22
a jakie masz ustawienie korekcji ekspozycji?

marjo
03-09-2013, 18:34
a czy obiektyw ma założony jakiś filtr ochronny, UV?

Adam71
03-09-2013, 18:58
Najlepiej to wrzuć sample z exifem .

kroppo
03-09-2013, 20:13
Dziękuję kolegom za zainteresowanie.

Jeśli pozwolicie - odpowiem pakietowo:
- "przy tym trybie AV jakie masz ustawione ISO? "
- często używam ISO automatycznego, i widzę, ze efekt występuje przy jego dowolnych wartościach - od ISO 100 do maksymalnego

- "a jakie masz ustawienie korekcji ekspozycji?"
- startuję z korekcja ekspozycji "0", a potem w stanie rozpaczy koryguje w dół o 1 albo i 2EV. Zdaje sobie sprawę, ze korekcje są potrzebne i bardzo pożyteczne, ale nie jako sposób na uzyskanie zdjęcia, które nie znika kompletnie w przepałach :)

- "czy obiektyw ma założony jakiś filtr ochronny, UV? "
- w sigmie 17-70 miałem ten problem i z filtrem polaryzacyjnym i bez niego, w canonie 18-135 i 85/1,8 - wypalam matryce bez filtrów

zrobię jutro w dzień zdjęcia w parach 'szajs-skorygowane" obrazujące problem

piast9
03-09-2013, 22:02
Nie masz czasem niestandardowej matówki? Albo niewłasciwie wybranego rodzaju matówki w ustawieniach aparatu (o ile 60D ma tę opcję w menu)?

kroppo
04-09-2013, 10:00
Matówka ustawiona "fabrycznie" - Ef-A

Saapcio
04-09-2013, 10:26
Może to "gupie pytanie" - i to tak od jesieni?
Dzieje się tak od nowości? Jesteś pierwszym właścicielem, czy ktoś Ci... w sęsie czy historia aparatu jest Ci znana.
Może przeinstalowanie systemu mu poprawi.

jasiorzaca
04-09-2013, 10:57
Ja bym przeszedł na tryb manualny. Zawsze robiąc na av trzeba spodziewać się przepaleń lub niedoświetleń. Ja lubię mieć wszystko pod kontrolą :)

adawro
04-09-2013, 12:30
Jednak postaraj się i wrzuć sample z exifem, a najlepiej RAW-y na jakiś serwer hostujący pliki

krzyssp
04-09-2013, 12:55
Jednak nie zawsze jest czas na ustawianie wszystkiego manualnie, a po to w 60D są 2 kółka żeby szybko na av ustawić korekcję ekspozycji

kroppo
04-09-2013, 18:34
aparat kupiłem jako nowy, wiec jego jedyną historia jestem ja.
Kiedy analizowałem, czy to tak od jesienie - widzę, ze jest tak na otwartej przestrzeni. Sądziłem, ze w słoneczne dni, kiedy kontrasty są stosunkowo duże. Ale dzieje się tak także około zmierzchu, kiedy światło jest już słabawe, ale delikatne i niezbyt kontrastowe

pan.kolega
04-09-2013, 19:20
Jedyna rada to kierowanie centralnego punktu ostrości w wizjerze na najciemniejsze partie obrazu - ale przeciez nei o to chodzi!

Jak skierujesz na ciemne, to powinno jeszcze bardziej prześwietlać. Raczej kieruj na jasne.

Wyglada jakbyś miał pomiar punktowy właczony, mimo, że jest/wydaje się być matrycowy.

grzechu83
21-09-2013, 21:29
Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem z przepalaniem w 600D. Automat i manual z taką samą ekspozycją pstrykają lepiej, niż Av na takich samych ustawieniach. Próbowałem najróżniejszych ustawień, ale na Av nie chce zrobić tak, jak na auto. Czy to normalne? O co kaman?
Auto: http://imageshack.us/a/img534/4692/nzw4.jpg
Manual: http://imageshack.us/a/img542/7043/h8n8.jpg
Av: http://imageshack.us/a/img585/4757/cb9y.jpg

Adlatus
21-09-2013, 21:53
Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem z przepalaniem w 600D. Automat i manual z taką samą ekspozycją pstrykają lepiej, niż Av na takich samych ustawieniach. Próbowałem najróżniejszych ustawień, ale na Av nie chce zrobić tak, jak na auto. Czy to normalne? O co kaman?

Ze zdjęć wynika że masz inny problem. Nieznajomość instrukcji obsługi aparatu. Poczytaj http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/e-ttl-ii-faq-jak-dziala-nowy-system-i-czego-wymaga-2421/

pr83
21-09-2013, 21:58
na Auto masz 1/60 i F4, na Manualu te same wartości, na Av masz czas 1.6 i F4. Na Av automatyka aparatu dostosowuje czas otwarcia migawki nie biorąc pod uwagę lampy stąd czas 1.6sek.

grzechu83
21-09-2013, 23:04
Adlatus, poczytałem i dalej nie wiem w czym problem... Nie neguję przy tym swojej niewiedzy, bo domyślam się (czytaj: mam nadzieję), że stąd wynika mój problem.
pr83, wydaje mi się to trochę dziwne, poza tym, instrukcja obsługi twierdzi inaczej.
Tak na dobrą sprawę, to problem zauważyłem w zdjęciach plenerowych, a te przykłady zrobiłem tak, jak akurat mogłem - miałem nadzieję, że pomogą. Na manualu ustawiłem czas i przysłonę ze zdjęcia auto, żeby sprawdzić, czy to kwestia tylko tych parametrów, czy może jakichś innych.

lokowaty
21-09-2013, 23:18
Miałem kiedyś dwie sztuki 40d, i po pewnym czasie zauważyłem różnicę w dobieraniu parametrów przez aparaty w tych samych warunkach. Jeden dobierał te same parametry co tamten ale dopiero przy ev -1. Body pojechało na serwis w celu skalibrowania pomiaru światła, po powrocie oba ustawialy równo.
Z moich doświadczeń ustawione mam cały czas na centralnie ważony i odpowiednio koryguje od -0.33 do -0.67 i jest OK

Adlatus
21-09-2013, 23:40
Adlatus, poczytałem i dalej nie wiem w czym problem...

W trybie M to Ty ustawiasz czas i przysłonę a automatyka dobiera siłę błysku.
W trybie P masz zafiksowany czas a przysłonę automatyka aparatu ustawia sama i dobiera siłę błysku.
W trybie Av przysłonę Ty ustawiasz a aparat dobiera czas według wskazań światłomierza, lampa tylko rozświetla cienie (błysk wypełniający, bardzo ładnie to działa w trakcie robienia zdjęcia pod światło, oczywiście korekta błysku na minus aby tylko musnąć światłem).