Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Timelapse DSLR vs mirorless

banan82
01-09-2013, 13:07
Witam!

Nie znalazłem na forum interesujących wątków o timelapse więc zakładamy nowy:)

Chciałbym rozpocząć dyskusje na temat tego czy warto używać lustrzanki czy aparatów bezlustrowych.

Jeśli możecie, opiszcie swoje techniki wykonywania timelapse, jakieś porady itp itd. Myśle że warto temat poruszyć, bo ogólnie, pomimo interesujących efektów jakie daje te technika fotografowania, dobrych, rzetelnych informacji jest dość mało.

Zapraszam do dyskusji!

jan pawlak
04-09-2013, 07:07
Nie zajmuję się filmowaniem, aparatu używam do fotografowania.
Nie wiem, czy gdyby fabryczni "pozbawić" nowoczesną lustrzankę możliwości filmowania to byłaby tańsza/lżejsza itp. ale ja bym kupił

Nie widzę też jak wpływać może w timelapse podział na lustrzanki i bezlusterkowce.
Czy mógłbyś przybliżyć zagadnienie ?

jp

fro
04-09-2013, 08:25
Mam tak samo :) Ostatnio jak chciałem coś szybko nagrać, a kamera była rozładowana to nie bardzo wiedzialem jak się za to zabrać :)

Co do pytania autora wątku, to kolega nagrywał nexem 5n długie filmy i miał problemy z przegrzewaniem aparatu mimo że obudowa była magnezowa, to jednak matryca jest spora, procek mocny, a miejsca mało. Ale filmy były bardzo wysokiej jakości.
Przy timelaps może być jeszcze gorzej z przegrzewaniem, ale tylko gdybam.

Bangi
04-09-2013, 09:26
No ale timelapse nie jest wynikiem nagrywania filmu, tylko robienia zdjęc...

--- Kolejny post ---

No ale timelapse nie jest wynikiem nagrywania filmu, tylko robienia zdjęc...

jan pawlak
04-09-2013, 10:50
No to widać jaka jest moja wiedza na ten temat !:oops:

Poczytałem trochę
Kinsman Physics Productions :: Time-Lapse FAQ (http://sciencephotography.com/how2do2.shtml)

czy założyciel wątku mógłby cos więcej na ten temat ?

jp

--- Kolejny post ---

Jednak nadal nie widzę przyczyny pytania : Lustrzanka czy bezlusterkowiec.
Prędzej to typ matrycy (nagrzewanie, stabilność parametrów itd.)

jp

mariusz2704
04-09-2013, 11:05
Witam!

Nie znalazłem na forum interesujących wątków o timelapse więc zakładamy nowy:)

Chciałbym rozpocząć dyskusje na temat tego czy warto używać lustrzanki czy aparatów bezlustrowych.

Jeśli możecie, opiszcie swoje techniki wykonywania timelapse, jakieś porady itp itd. Myśle że warto temat poruszyć, bo ogólnie, pomimo interesujących efektów jakie daje te technika fotografowania, dobrych, rzetelnych informacji jest dość mało.

Zapraszam do dyskusji!

Temat dobry! Mógłby się rozkręcić.

aciek_l
04-09-2013, 14:43
Time-lapsami można niestety szybko wykończyć migawkę.

Tapatalk 4 @ GT-N7000

banan82
04-09-2013, 18:11
Nie zajmuję się filmowaniem, aparatu używam do fotografowania.
Nie wiem, czy gdyby fabryczni "pozbawić" nowoczesną lustrzankę możliwości filmowania to byłaby tańsza/lżejsza itp. ale ja bym kupił

Nie widzę też jak wpływać może w timelapse podział na lustrzanki i bezlusterkowce.
Czy mógłbyś przybliżyć zagadnienie ?

jp

Wójek google wszystko ci powie na temat tego co to jest timelapse. W tym wątku chciałem podjąć dyskusje na temat technik, sprzętu i softu do tego celu.

Ja dopiero zacząłem robic timelapse, ale foce 5D i niestety migawka wyzwala lustro bardzo często. Na jedna sekunde timelapse potrzeba max 30 klatek więc latwo sobie policzyć ile się zdjeć robi.

Spotkałem się z opinią tego pana Timelapse Video?s Best viewed on YouTube or Vimeo with the HD settings enabled (http://myweb.tiscali.co.uk/davidwatson/MyViewfinder/Timelapse.html), który sprzedał swojego Nikona D700 i wszystkie szkła i kupił Lumixa GH3 w celu robienia timelapse.

To było dosc radykalne posunięcie ale jako główny powód podal mi właśnie zużywającą się migawkę mechaniczną. GH3 ma podobno zarówno mechaniczną jak i elektroniczna migawkę, więc można robić setki ekspozycji do timelapse, bez strachu że nadejdzie dzień kiedy migawka się zatnie i będzie do wymiany.

Niestety nie znam sie zbytnio na bezlustrowych aparatach i miałem nadzieję że w tym wątku napisze ktoś kto ma doświadczenie z aparatami innymi jak DSLR przy robieniu timelapse.

jan pawlak
04-09-2013, 18:29
Żeby robić zdjęcia 30/sec to aby nie zatkać bufora/zapisu normalnej lustrzanki trzeba ostro spuścić z jakości zdjęć
Czym więc się to różni od filmowania z "pełną jakością" ?

jp

PawelB
04-09-2013, 18:42
To nie chodzi o to, że robisz 30 kl/s, tylko że na jedną sekundę GOTOWEGO filmu potrzebujesz 30 zdjęć. A do timelapse zdjęcia robi się co określony czas, np co 5 sekund albo co minutę, zależy co chcesz złapać.
Ja na razie jestem na etapie kupienia sprzętu, z tym że właśnie ze względu na zużywającą się migawkę w lustrach kupiłem SX130IS, oprogramowanie CHDK ma interwałometr. Żadnego lapsa jeszcze nie popełniłem :)

jan pawlak
04-09-2013, 18:57
To nie chodzi o to, że robisz 30 kl/s, tylko że na jedną sekundę GOTOWEGO filmu potrzebujesz 30 zdjęć. A do timelapse zdjęcia robi się co określony czas, np co 5 sekund albo co minutę, zależy co chcesz złapać.
Ja na razie jestem na etapie kupienia sprzętu, z tym że właśnie ze względu na zużywającą się migawkę w lustrach kupiłem SX130IS, oprogramowanie CHDK ma interwałometr. Żadnego lapsa jeszcze nie popełniłem :)

Czyli chodzi o to, by na filmie około np. 10 minutowym zobaczyć jak słońce wschodzi , przechodzi przez zenit i zachodzi. I trzeba zrobić 30x60x10 = 18 000 zdjęć.
No to rozumiem Wasz ból, 10 minut to 18k zdjęć.

Ok, ale dla mnie nadal pozostaje tajemnicą dylemat : lustrzanka czy bezlusterkowiec, chodzi o trwałość lustra ?

jp

--- Kolejny post ---

Czyli chodzi o to, by na filmie około np. 10 minutowym zobaczyć jak słońce wschodzi , przechodzi przez zenit i zachodzi. I trzeba zrobić 30x60x10 = 18 000 zdjęć.

Ok, ale dla mnie nadal pozostaje tajemnicą dylemat : lustrzanka czy bezlusterkowiec, chodzi o trwałość lustra ?

jp

banan82
04-09-2013, 19:20

jp

--- Kolejny post ---

jp

Coś tu się kalkulacja chyba pokiełbasiła. Tak jak pisał kolega, Zeby utworzyc jedna sekundę filmu potrzebujesz 30 zdjęć. Zdjęcia te tworzy się w interwałach czasowych, korzystając z interwałometru (np Canon TC-80N3). Tam można sobie ustawić interwal, w moim przypadku, testowałem 4 sekundy, czyli aparat robi sam zdjęcie co 4 sekundy, na ustawieniach manualnych.

Jak robiłem timelapse to z braku czasu zrobiłem 15klatek na sekunde (też się da) czyli na 1 sekunde timelapse potrzebowałem 1 minutę robienia zdjec co 4 sekundy.

Zeby zrobić 30 sekundowe timelapse z danego kadru potrzeba z powiedzmy 30 klatkami robionymi z założeniem interwału 4s potrzeba 900 zdjeć oraz godziny czasu. Sam widzisz więc że nie jest szybkie zajęcie oraz migawka zuzywa się bardzo szybko. Przeciętny aparat ma migawkę na 100000 klapnięć, niektóre 150000 lub 200000. Gdy migawka padnie, należy ja wymienic, koszt to około 600zł chyba.

Z tego powodu lepszym pomysłem wydawałoby się focenie aparatem który mechanicznej migawki nie ma. Kompaktem np. Ale z drugiej strony kompakty maja kiepskie obiektywy, często bez bardzo szerokiego kąta itp itd.

Ja osobiście zacząłem robic timelapse w Lightoomie, używając presetów do modułu Slideshow, dostępnych za darmo w sieci. Lightroom tworzy slideshow wyświetlający np 15, 24, 25, 30 klatek na sekundę. Taki slideshow mozna wyeksportować jako plik video i w ten sposób powstaje timelapse.

Jest to jedyny znany mi sposób na robienie timelapse ale ja jeszcze bardzo zielony w temacie jestem:)

jan pawlak
05-09-2013, 02:15
W przykładzie ruchu słońca na nieboskłonie :

- 10 minut to 600 sekund, na 1 sekundę filmu potrzebujesz 30 zdjęć co daje 18 000 zdjęć na 10 minut filmu
- zdjęcia będą powstawały "cały dzień"

Jeśli żywotność migawki to np. 180 000 zadziałań to możesz zrobić filmy o łącznym czasie trwania 100 minut.
Przy koszcie wymiany 600 zł to 1 minuta filmu "kosztuje Cię" 6 zł (z powodu wymiany migawki)

jp

swishu
07-09-2013, 08:20
ja mialem nadzieje, ze nikon i canon w swoich najnowszych modelach dslr rozwiążą sprawę timeleapsów trochę inaczej - nagrywamy wideo cały czas, natomiast niech system wycina po jednej klatce wg ustalonych interwałów z filmu. Wówczas migawka zrobiła by jedno klapnięcie, a nie tysiące... Wadą niestety jest przeskalowany wynik z pełnej matrycy do full hd oraz rozgrzewanie matrycy (długie wideo).. ale alternatywnie mogłaby taka powstać :) Zwłaszcza, że i tak docelowo takie video leci najczęściej tylko/aż do full hd :)

banan82
07-09-2013, 13:42
swishu - tak dobrze to to nie jest, i tak jak piszesz, nagrzewanie matrycy mogłoby być problemem. Musiałoby to wszystko byc rozwiązane w jakiś softwarowy sposób.

puki co chyba wszystko stoi za tym, żeby do timelapse luster po prostu nie używać.

fro
07-09-2013, 15:40
Kup smartfona. Joke, of course :D Ale czasami naprawdę robię timelapsy smartfonem i do domowego zastosowania jest cool :cool:

swishu
07-09-2013, 18:43
Musiałoby to wszystko byc rozwiązane w jakiś softwarowy sposób.

tak, dokładnie software miałem na myśli :)

a najlepiej gdyby zrobić hybrydową matrycę, która dla funkcji timeleapsów zachowywałaby się jak non-luster. Odcinając zaczyt danych matrycy w niepotrzebnych momentach, uruchamiając na czas naświetlenia interwału. A samo lustro i migawka cały czas ON.

CACTUS
19-09-2013, 12:55
elektroniczna migawka i brak lustra - pokazuje że wspomniany panasonic GH3 jest stworzony do timelapsów i nawet nieźle sobie radzi :

https://www.youtube.com/watch?v=MdWGn5EGdKI :)

może robić takie przebiegi które dla migawki mech. są zabójstwem :cry:

teo5ooD
02-01-2015, 22:11
Witam

Przymierzam się do zrobienia timelaps. Mam 6D i nie wiem jak do tego się zabrać... Nie mam wężyka ale mam iPhona z aplikacją canona. Jakieś porady?

mrenias
06-01-2015, 11:02
teo sam się zastanawiam dosyć mocno nad timelaps, myślę, że bez wężyka spustowego się nie obejdzie ja znalazłem coś takiego WĘŻYK INTERWAŁ RS-80E3 C3 DO CANON 5D MII 6D W-wa (4856532082) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/wezyk-interwal-rs-80e3-c3-do-canon-5d-mii-6d-w-wa-i4856532082.html).

Mam jeszcze pytanie do Was bo szkoda mi mojego 6d do tylu klapnięć migawki, dlatego zastanawiałem się czy by nie kupić jakiegoś taniego body ukierunkowanego tylko pod timelaps, a który przy okazji byłby np. prezentem dla wiecznie marudzącej w domu Żony (Ty nic tylko zdjęcia robisz) :)

Coś w stylu Canona 1200?

Pozdrawiam

tuto95
06-01-2015, 16:18
teo sam się zastanawiam dosyć mocno nad timelaps, myślę, że bez wężyka spustowego się nie obejdzie ja znalazłem coś takiego WĘŻYK INTERWAŁ RS-80E3 C3 DO CANON 5D MII 6D W-wa (4856532082) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/wezyk-interwal-rs-80e3-c3-do-canon-5d-mii-6d-w-wa-i4856532082.html).

Mam jeszcze pytanie do Was bo szkoda mi mojego 6d do tylu klapnięć migawki, dlatego zastanawiałem się czy by nie kupić jakiegoś taniego body ukierunkowanego tylko pod timelaps, a który przy okazji byłby np. prezentem dla wiecznie marudzącej w domu Żony (Ty nic tylko zdjęcia robisz) :)

Coś w stylu Canona 1200?

Pozdrawiam
Według mnie, lepiej chyba by było w takim przypadku zainwestować w 40D/30D ceny dosć śmieszne bo za 800zł dostanie się 40D w naprawde dobrym stanie i z małym przebiegiem.

Przemek_PC
06-01-2015, 18:44
I na ile timelapsow migawka wystarczy? Godzinny timelapse to 90tys. klatek przy 25fps. Zamiast lustrzanki kupic gopro 4 albo jak wczesniej ktos napisal Panasonica czy cos w tym stylu z elektroniczna migawka.

teo5ooD
12-01-2015, 16:17
I na ile timelapsow migawka wystarczy? Godzinny timelapse to 90tys. klatek przy 25fps. Zamiast lustrzanki kupic gopro 4 albo jak wczesniej ktos napisal Panasonica czy cos w tym stylu z elektroniczna migawka.

Tyle że gopro4 silver mam i na 3 h bateria starczy :P

Przemek_PC
12-01-2015, 17:36
A w lustrzance starczy na dluzej?

teo5ooD
14-01-2015, 17:25
A w lustrzance starczy na dluzej?

Oczywiście 2x org bateria w gripie i jedziesz całą noc :)

Przemek_PC
14-01-2015, 20:15
A do Gopro podlaczasz bank energii i jedziesz przez tydzien.

AquaFoto
14-01-2015, 22:27

Godzinny Tima Lapse? zanudzisz odbiorcę. Robisz sekwencje do max 15 sekund i z tych sekwencji możesz stworzyć coś bardzie rozbudowanego. Masz wtedy poniżej 400 klatek na ujęcie.

Przemek_PC
14-01-2015, 23:28
60 minutowych timelapsow to 90 tys klatek. Jak myslisz 60 razy 1 minuta to to samo co jedna godzina?