PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z jednoczesnym zapisem na kartach SD i CF w 5Dm3

concir
28-08-2013, 23:01
Witam serdecznie,
Tak jak w temacie napotkałem na problem z jednoczesnym zapisem zdjęć na 2 kartach w aparacie. Generalnie mam ustawioną opcję aby zdjęcia zapisywały się na 2 kartach jednecześnie w formacie RAW. Mam dzięki temu backup jak jedna karta padnie, więc to duży plus na sesji. Wszystko działa poprawnie z jednym małym ale....
Któryś raz z rzędu brakuje od kilku do nawet kilunastu fotografii na karcie SD. Na karcie CF jest zawsze komplet. CF i SD o pojemnośći 8GB. Nie wiem co jest nie tak. Szukałem w instrukcji obsługi i w internecie ale nie wygląda aby ktoś miał podobny problem. Czy ktoś z posiadaczy 5Dm3 spotkał się z podobną dolegliwością?

bucefal14
29-08-2013, 21:59
Tak. Ja się spotkałem. Ale to z mojej winy jak wyłączyłem aparat jak jeszcze zapisywał po serii... Na CF na szczęście się zapisało ale SD widocznie wolniej bo tylko jedno

Hadrian
30-08-2013, 02:12
A nie kasujesz jakiś zdjęć bo w jedynkach kasuja sie tylko z jednej (aktywnej) karty a na drugiej pozostają nie wiem jak jest w piatkach, wyłączenie aparatu raczej nie ma znaczenia bo będzie zapisywał dalej chyba ze 5 ma bug w oprogramowaniu w 1 działa to tak jak napisałem i dopiero wyjecie baterii może spowodować kłopoty.

concir
31-08-2013, 20:28
Co do kasowania to bardzo słuszna uwaga. Podczas sesji jak już zdjęcie na pierwszy rzut oka wygląda źle to je kasuje od razu w aparacie. Nie wpadłem na to że kasuje je tylko z jednej karty... W sumie tak się zastanawiam dlaczego zostało to tak skonstruowane bo przecież kasując zdjęcie już go nie chcemy to po co zostaje na drugiej karcie. Może to tylko powodować problem bo trzeba ponownie usunąć zdjęcia po przegraniu na komputer. Dodatkowo przez to nieskasowane zdjęcie/zdjęcia mamy mniej zdjęć do zrobiena bo przecież soft w aparacie nie pozowli na wykonanie zdjęć jeśli nie będzie miał gdzie ich zapisać.

betinus
01-09-2013, 13:27
Może to też dodatkowe zabezpieczenie przed przypadkowym skasowaniem zdjęcia z aparatu?

Sent from my iPhone using Tapatalk