PDA

Zobacz pełną wersję : Duży format zdjęcia 4xA4

samii
26-08-2013, 08:36
Witam
Chciałbym wydrukować zdjęcie fotograficzne na papierze fotograficznym ale nie standardowo na A4
a powiększyć je tak aby wydrukować na 4 lub 6 kartkach A6, rozumiecie ? chodzi o to aby na każdej kartce była jakaś część zdjęcia.. Jak tego dokonać??

Saapcio
26-08-2013, 10:15
Witam
Chciałbym wydrukować zdjęcie fotograficzne na papierze fotograficznym ale nie standardowo na A4
a powiększyć je tak aby wydrukować na 4 lub 6 kartkach A6, rozumiecie ?

Prawdę powiedziawszy nie całkiem (A4 = 4 x A6 - nie trzeba powiększać), ale:
- pociąć zdjęcie w programie graficznym, fragment ułożyć na A4 i druknąć.
- popanelować w sterowniku drukarki (nieco trudniejsze)

Nie wiem jaki ma być efekt finalny w kwestii tła tych fragmentów, stąd na tym etapie kończę.

człekoupiór
26-08-2013, 10:20
Ewentualnie, jeżeli chcesz mieć 4 czy 6 części oddzielnie to może warto pomyśleć o przecięciu gotowego zdjęcia A4 na gilotynie? I nie bawić się w cyfrową obróbkę. ;)

Saapcio
26-08-2013, 10:24
...warto pomyśleć o przecięciu gotowego zdjęcia A4 na gilotynie?.

No tak... zasadniczo... hmm :confused:

samii
26-08-2013, 10:31
W sumie racja. ale zależy mi właśnie na wielkości zdjęcia a nie na efekcie amm.. podzielonego zdjęcia. Spróbuje z programem

Leon007
26-08-2013, 10:54
Programy graficzne mogą mieć opcję wydruku dużego pliku na mniejszych kartkach, mój ma - Corel Draw (Corel Photopaint).
Wydaje mi się, że najlepiej, najładniej i wcale nie tak drogo po prostu zamówić wydruk wielkoformatowy - prawie każdy lab to oferuje.

hensu
26-08-2013, 14:02
Najprościej, to podziel zdjęcie w programie graficznym na 4 części i je wydrukuj. Chyba o to chodzi?

samii
26-08-2013, 21:37
nawiasem mówiąc w drukarce mam gąbeczkę która jest poplamiona tuszem, nie wiecie może gdzie zapasowe kupić oryginalnie wycięte pod canon pixma, niestety allegro nie ma

Możesz mi powiedzieć gdzie w corelu to ustawiasz ?

hensu
27-08-2013, 07:51
Na pewno jest opcja kadruj /dawno nie używałem corela/. Po kolei wytnij kolejną ćwiartkę.

Leon007
27-08-2013, 16:15
Możesz mi powiedzieć gdzie w corelu to ustawiasz ?

Jeśli mnie pytasz, to dokładnie mogę odpowiedzieć dopiero jutro, bo jestem poza domem. Z tego, co pamiętam, to w dialogu drukowania lub podglądu wydruku są odpowiednie opcje. Pamiętaj, że mówię o Corelu PhotoPaint z pakietu Corel DRAW. Nie wiem, czy taka możliwość jest w Corelu PaintShopPro - tym teoretycznie dedykowanym do obróbki zdjęć.