Zobacz pełną wersję : Canon 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS USM i ciężkie zoomowanie
winiarro
25-08-2013, 10:26
Witam
Nie sądziłem, że przyjdzie mi to napisać. Chyba w moim 100-400 kończy swój marny żywot słynne łożysko kulkowe. Oś obrotu pierścieniem zacisku jest znacznie mniejsza niż kilka miesięcy temu, obiektyw pomimo że ma maksymalnie rozluźniony pierścień nie wysuwa się po skierowaniu w dół. Sama zmiana ogniskowej jest cięższa, w zakresie 350-400mm trzeba już się trochę siłować. Pytanie kluczowe. Ile naprawa tej genialnej i niezawodnej L-ki będzie kosztowała? Bo domyślam się, że końcowy objaw będzie taki, że z czasem obiektyw zablokuje się w konkretnym położeniu.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
To jakaś typowa usterka? Też mam to szkło ale nie słyszałem o awarii łożyska.
Przemasl1985
26-08-2013, 21:21
ja swego czasu też miałem taki problem z tym obiektywem. Jako że kolega napalił się na fotografowanie przyrody to jemu sprzedałem i nie wiem jak sprawa się skończyła. Nie wiedziałem że tam są łożyska. Prosiłbym również o odpowiedz, bo nurtuje mnie do dzisiaj ten temat:)
winiarro
28-08-2013, 15:24
To jakaś typowa usterka? Też mam to szkło ale nie słyszałem o awarii łożyska.
Wpisz w google "Canon 100-400 bearing":(. Generalnie to chyba dziś podjadę na Żytnią celem diagnozy i wyceny. Nie jestem pocieszony tym, bo na angielskich forach pisali, że po 140 funtów ichniejsze serwisy kasują...
Wpisz w google "Canon 100-400 bearing":(. Generalnie to chyba dziś podjadę na Żytnią celem diagnozy i wyceny. Nie jestem pocieszony tym, bo na angielskich forach pisali, że po 140 funtów ichniejsze serwisy kasują...
To daj znać co i jak.
Całe wakacje się zbierałem do wysłania elki do serwisu, ale... no może we wrześniu się zmobilizuję.
winiarro
29-08-2013, 11:37
To daj znać co i jak.
Całe wakacje się zbierałem do wysłania elki do serwisu, ale... no może we wrześniu się zmobilizuję.
Właśnie przyszła wycena. Nie jest źle - 370zł. Kwalifikuje się to jako "NAPRAWA MECHANIZMU ZOOM-U, PIERSCIENIA ZOOM-U ".
Oj stary, ale mnie ucieszył twój post. Już szykowałem się na jakiś mega koszt, a tu... :lol:
Btw, będziesz naprawiał?
winiarro
29-08-2013, 20:35
Tak, dam znać jak eLka wróci od doktora;).
winiarro
06-09-2013, 16:48
Dzisiaj odebrałem obiektyw. Kupiłem go używanego i teraz jestem w szoku, że ten pierścień normalnie obraca się aż o tyle stopni;). Z czasem jak widać to się pogarszało. W każdym razie jestem lżejszy o 369zł, ale wada została całkowicie usunięta i jest 6 miesięcy gwarancji na tą naprawę. Przy okazji przednią soczewkę wypucowali na błysk;).
Czyli serwis Canona jest niezły. Bo serwis Nikona to porażka i zanim ktoś kupi coś z ich stajni niech się zastanowi 2 razy czy warto ....
Bo serwis Nikona to porażka i zanim ktoś kupi coś z ich stajni niech się zastanowi 2 razy czy warto ....
Ja na przykład dla tego mam Canona 60D zamiast Nikona D7000 :D
Dzisiaj odebrałem obiektyw. Kupiłem go używanego i teraz jestem w szoku, że ten pierścień normalnie obraca się aż o tyle stopni;). Z czasem jak widać to się pogarszało. W każdym razie jestem lżejszy o 369zł, ale wada została całkowicie usunięta i jest 6 miesięcy gwarancji na tą naprawę. Przy okazji przednią soczewkę wypucowali na błysk;).
No to bardzo fajnie. Długo szkło było na warsztacie?
winiarro
15-09-2013, 14:47
28 sierpnia dałem do naprawy, a 3 września było do odebrania.