Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Buczenie (terkot) obiektywu EF-S 18-135 IS STM

pastorafal
21-08-2013, 22:29
Witam,
jestem użytkownikiem aparatu Canon 700 D z obiektywem EF-S 18-135 IS STM.
Aparat był ustawiony na trybie video i w pewnym momencie rozległ się dźwięk w obiektywie (tak mi się wydaje) ,ale nie pojawił się na wyświetlaczu żaden komunikat o awarii. W odpowiedzi na ten dźwięk szybko przestawiłem tryb na OFF, aparat nie zareagował i nie chciał się wyłączyć i nadal buczało. Następnie wyjąłem akumulator (oczywiście się wyłączył i dźwięk ustał). Po ponownym uruchomieniu aparatu, buczenie trwało przez kilka sekund, przestawiłem jakiś tryb w obiektywie i ucichło, zauważyłem że stan akumulatora zmniejszył się o 2 kreski. Kolejnego dnia sytuacja się nie powtórzyła, aparat i obiektyw działa poprawnie. Boję się, bo aparat nie zrobił nawet 200 zdjęć. Czy mam się z tym problemem udać na reklamację i czy ktoś z Was miał taki problem? Z góry dzięki za pomoc.

carloso
22-08-2013, 10:05
Czy to nie jest przypadkiem buczenie od silnika stabilzacji obiektywu?

Bangi
22-08-2013, 13:04
Czy to nie jest przypadkiem buczenie od silnika stabilzacji obiektywu?

Ale przecież jeszcze wyłącznik aparatu nie zadziałał... ???

carloso
22-08-2013, 13:15
przestawiłem jakiś tryb w obiektywie i ucichło,

Po prostu to mnie naprowadziło, np w 70-300 jezeli wyłaczy się aparat podczas działającej stabilizacji, aparat czeka na koniec działania silnika IS i się wyłącza

Bangi
22-08-2013, 14:03
A to tego nigdy u siebie nie zauważyłem, stąd mój komentarz ;)

pastorafal
22-08-2013, 17:44
Nagrywałem ujęcie, nacisnąłem stop, chciałem ustawić się w innym miejscu, nic nie naciskałem i zaczął buczeć, wydaje mi się że to z silnika obiektywu, stabilizacja była włączona. Dzięki za komentarze.