Zobacz pełną wersję : Pytanie ostrość kontrast i nasycenie.
Witam
Na początku chciałem się przywitać ponieważ jestem nowy. Powiem szczerze że dopiero raczkuję w fotografii.Mam canona 600d z obiktyem 18-55 tzw kitem. Chcialem zapytać jak najczęściej ustawiacie ostrość kontrast i nasycenie? Wyjeżdzam na wycieczkę i nie chcę za każdym razem zmieniać tych wartości a lubieostre i nasycone zdjęcia ale nie chce też przedsadzić.
homesicalien
20-08-2013, 08:37
Nie zmieniaj nic i rób w rawach. Zmienisz po powrocie.
Jeśli chodzi o programy to pamiętam że ktoś z forum robił foty na zmodyfikowanym programie landscape. Było 4 0 2 2 jeśli dobrze pamiętam. Wychodziły dobrze. Musisz wypróbować.
tap z komóry
człowiek dopiero zaczyna, a wy doradzacie mu rawy- chore
za mwitkiem, albo strzelaj na ikonce landscape
jan pawlak
20-08-2013, 12:13
Facet jest początkujący, trzeba mu wyjaśnić.
Najprościej jest zdać się na ustawienia które producent "wybrał" dla danego typu zdjęć.
Ustawiane na górnym pokrętle z prawej strony.(programy tematyczne)
Poczytaj w instrukcji, zapamiętaj i ustawiaj w zaleznosci co fotografujesz.
Gdy będziesz miał wątpliwości to ustaw na zielony prostokąt.
Takie działanie niesie za sobą pewne ograniczenia, ale dopiero jak nabierzesz doświadczenia będziesz mógł prawidłowo zareagować.
Mając duże doświadczenie można zrezygnować z programów tematycznych i zapisywać pliki jako *.RAW
Wtedy, już w domu, na pliku *.RAW, a więc po zrobieniu zdjęcia i patrząc na monitor sam możesz decydować o wielu aspektach końcowego zdjęcia.
jp
człowiek dopiero zaczyna, a wy doradzacie mu rawy- chore
Ależ wodzu, co wódz? W najgorszym wypadku "przepuści" rawy przez DPP i dostanie to samo, co miałby w jpeg.
Jeśli ktoś robi tylko w jpegach, to większość lustrzanek po prostu go rozczaruje...
jellyeater
20-08-2013, 13:05
Real man shoot RAW. :)
Zawsze można włączyć RAW + jakiś mały JPG. Jak będzie chciał coś wydrukować w większym formacie to sobie zrobi to z RAW. A jak nie to będzie zadowolony. :)
Zadowolony z jpg albo i nie. Z raw jeśli ogarnie obróbkę na pewno. Pamiętam moje pierwsze zdjęcia i bardzo żałuję że od początku nie robiłem w raw.
tap z komóry
Ja miałem w 550d, potem w 60d, a teraz 6d, ustawione JPG-i tak, że:
ostrość +6
nasycenie +1
kontrast +1
balans - automat i reszta bez zmian.
Przy codziennym foceniu, jak dla mnie, sprawdza się idealnie.
Czasem jak robię z lampą w pomieszczeniach to daję kontrast i nasycenie na 0.
Możesz też zrobić kilka RAW-ów i potem w domu w DPP sprawdzić co jak się zmienia, bo te ustawienia w DPP można modyfikować na RAW-ie i zobaczysz co Ci pasuje.
Ale prawda jest taka, że wszystko zależy od Twoich preferencji.
Witam
Na początku chciałem się przywitać ponieważ jestem nowy. Powiem szczerze że dopiero raczkuję w fotografii.Mam canona 600d z obiktyem 18-55 tzw kitem. Chcialem zapytać jak najczęściej ustawiacie ostrość kontrast i nasycenie? Wyjeżdzam na wycieczkę i nie chcę za każdym razem zmieniać tych wartości a lubieostre i nasycone zdjęcia ale nie chce też przedsadzić.
Musisz dokładnie przeczytać instrukcję aparatu i dokładnie się zapoznać z jego funkcjami. Nie ma co za dużo kombinować na początku.
Styl obrazu - (S)tandard, nie auto.
Zapis w RAW.
Jak nie ogarniasz w pełnym (M)anualu możesz podpierać się na początku robieniem zdjęć z preselekcją przysłony Av.
Popatrz sobie sposób pomiaru światła - punktowy, wielosegmentowy itd.
Wybór punktów AF. Dobre efekty daje sam centralny.
Nie wiem w czym obrabiasz zdjęcia. Jak w Camera Raw to zobacz sobie jak zdjęcie wygląda przy Adobe Standard i Camera Standard. Włącz sobie korekcję obiektywu i znajdź go na liście.
Z czasem przyjdzie czas na balans bieli, cienie i światło itd.
Robiąc zdjęcie musisz starać się aby było dobrze (czyli tak jak chcesz i tam gdzie chcesz) naświetlone. Czyli podstawy ekspozycji. Dobór ISO, czasu i przysłony.
W rawach można wiele skorygować ale nie wszystko. Lustrzanką jest trochę trudniej zrobić dobre zdjęcie bez zmiany jego parametrów za każdym razem, ale jak już to opanujesz to zobaczysz, że możliwości są ogromne.
Przede wszystkim chciałem wam wszystkim poddziękować za odpowiedzi i zaangażowanie. Nie myślałem że tyle osób odpisze. A więc tak instrukcję mam przeczytaną przynajmniej do pewnego momentu. Wiem że żeby osiągnąć dobry efekt to trzeba robić zdjęcia w RAW-ach i potem polepszyć w photoshopie. Tylko powiem szczerze jak to na wakacjach robi się dużo zdjęć a nawet bardzo dużo i nie bardzo mi się chce( nie bardzo mam czas)żeby potem je obrabiać na kompie. Napewno bedzie parę zdjęć które zrobię i jpg i raw ale myślę że wszystkich nie ma koniczności dlatego myślałem że macie jakieś sprawdzone ustawienia że jpgi dobrze wychodzą.
A mam jeszcze jedno pytanie np nocne zdjęcie krakowkiego rynku myślałem o ustawieniach przesłona:8.0 czas:25 iso:100 balans światło jażeniowe
Czy są to dobre ustawienia czy ktoś ma jakieś lepsze sprawdzone?
Wiem że z tym obiktywem nie zwojuję za dużo ale może chociaż jako tako wyjdzie.
8 metrów od kościoła mariackiego w stronę 85 stopni na zachód, tam jest takie miejsce gdzie ustawiasz f7.1, czas na 23 sekundy i iso 200. Wychodzą superowe foty ;)
A tak na serio to na wszystkie okazje masz jakieś konkretne ustawienia czy ustawia się wszystko na miejscu, w zależności od konkretnych warunków i końcowego efektu?
Poprostu trochę przykro jak się wróci i zdjęcia nie są najlepsze a na wyświetlaczu aparatu często wyglądają dobrze w miarę ostre itp a po przerzuceniu na kompa nie zawsze tak jest. Cyba że masz sposób na to żeby na monitorze aparatu podejrzeć czy zdjęcie jest dobre czy nie.
troglodyta
20-08-2013, 23:51
do nocnych zdjęć to statyw się świetnie sprawdza ;) a ustawienia się mogą zmieniać
Ostrość na wyświetlaczu trzeba oceniać na podglądzie 100%.
Co do zdjęć nocnych to statyw jest podstawą, bez tego nie zdziałasz za bardzo nic sensowego, chyba, że gdzieś po prostu położysz aparat, np. na torbie, ale to bardzo niewygodne i masz ograniczone możliwości.
A co do krakowskiego rynku, to sugeruję raczej zdjęcia wcześnie rano – przed wschodem słońca, niż wieczorem – będzie dużo mniej ludzi ;)
Tak jak kolega wyżej napisał-ostrość sprawdzaj na wyświetlaczu ale powiększ dość mocno.
Druga sprawa pamiętaj, że nasze kitowe obiektywy są stosunkowo słabe i mają duże optyczne braki. Tym samym przymykanie ich do f8 jest koniecznością. Niestety są dwa wyjścia-sprzedać bo jakość jest słaba, bądź też robić dalej tym co się ma z braku laku. Ja w nerwach przerabiałem jedno i drugie :) Tak czy siak szeroki kąt się przydaje jak cholera, a np najtańsza stałka 50mm 1.8 mimo że optycznie dobra-to na cropie jej ogniskowa jest do niczego...
Co do ustawień - ja mam ostrość na 4 / kontrast i kolory na 1
Z ostrością nie ma co przesadzać-polecam ustawić np na 4 a potem na 9 i podejrzeć na 100% cropie-zdjęcie będzie zniszczone, a nie dobre. Niestety żaden program nie zastąpi optyki :/
Co do miejsc-nikt Ci nie powie czy takie czy inne ustawienia będą dobre pod dane miejsce/sytuację. To wychodzi w praniu...raz daj takie iso raz taki czas/przysłonę i podglądaj efekt Twojej pracy na wyświetlaczu. Do tego polecam może jakąś książkę o foto ;)
Wszystko zależy o której godzinie chcesz robić zdjęcia nocne. Czasami w brew pozorom nie trzeba czekać do "egipskich ciemności" i jest całkiem OK. Ale to pewnie już wiesz.
Oczywiście statyw jest podstawą. Z obiektywu proponuję zdjąć filtr UV jeżeli masz, bo czasami daje nieprzyjemne odbicia.
Kadrowanie na wyświetlaczu LCD i przy zaślepionym wizjerze.
Ja robię tylko na ISO100 i zwiększam odpowiednio czas. Przysłona - tu już musisz sam sprawdzić. Może jakaś opisowa: 6,3÷8, ale na f/11 też może być OK.
Strzał z wyzwalacza na podczerwień, albo wężyka spustowego, ewentualnie z samowyzwalacza z opóźnieniem.
Więcej grzechów nie pamiętam.
Co daje zasłonięcie wizjera?
tap z komóry
W instrukcji na ten temat jest informacja - jak focisz Lv to jest ryzyko, że wpadnie światło przez wizjer i zaburzy pomiar ekspozycji.
To nie był zarzut tylko pytanie :) chyba wreszcie przeczytam instrukcję :)
tap z komóry
jan pawlak
21-08-2013, 15:46
Ja gdy fotografuję ze statywu to wchodzę w tryb Live View (patrzysz nie przez wizjer lecz masz widok na ekranie).
Lepiej się ustawia. I nie zapominaj o samowyzwalaczu (kablowy lub bezkablowy) lub wyzwalanie z opóźnieniem (2s lub 10s)
jp
Jak wspomniano wcześniej rób jpg+raw.
Jeśli zdjęcie w jpgu nie będzie Ci odpowiadało, wrzucasz RAWadow dpp /Lr (triala) i poprawisz, słowem parę chwil...
Tu masz wyłożone jasno i czytelnie. http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/68-wolanie-rawow-podstawy-czyli-szkolka-55279/