Zobacz pełną wersję : Padła mi karta CF
Witam. Po powrocie ze ślubu okazało sie ze jedna karta sandisk'a 8gb padła. Aparaty pytają o format a na kompie pliki sie nie otwierają. Niektóre nie maja daty obok nazwy, nazwy plików sie pozmienialy a rozszerzania zmieniły sie na sr2. Ktoś ma jakieś pomysły ma jakieś oprogramowanie? Niestety na karcie mam wszystkie ujęcia z 24l i 35l z ceremonii i zostały mi sie tylko te z 85 i 135 :(.
Najlepsze z tego wszystkiego ze to był chyba najważniejszy ślub na jakim byłem :(
było takich kilka tematów, wraz z rozwiązaniem
nie chce mi się szukać ale to nie mnie powinno zależeć...
czyli że jest rozwiązanie takiej sprawy ?
EASEUS Photo Recovery może się uda
pozdrawiam
Dziękuje. Sorry siedzę na komórce bo nie ma mnie w domu w ten weekend.
KuzynPit
17-08-2013, 12:09
ImageRescue od Lexara spróbuj
Dziękuje. Sorry siedzę na komórce bo nie ma mnie w domu w ten weekend.
Miałem to samo, w 60% okazywało się, że czytnik (tani) uwalał mi karty także zwróc na to uwagę. Mieszał mi nazwy plików i wykrzaczał je :P
Po pierwsze w takiej sytuacji nie formatuj karty! i nie zapisuj zdjęć bo je nadpiszesz i po temacie. Program polecam : Badcopy Pro , odzyskuje mi 99%-100% zdjęc w takim wypadku, tylko inne nazwy są ale nawet exif zachowuje, przy wyborze wybierasz odpowiednie rozszerzenie które chcesz odzyskać.
Dzieki Ketras o czytniku nie pomyslalem a rzeczwyscie ostatnio kupilem nowy (jakis tak tani). Chyba bede musial zainwestowac w cos lepszego.
Ja bym się bał tego typu wpadek i używał sprzętu na 2 karty oraz dał zapis RAW na jednej i JPEG na drugiej. Ale to jeśli bym był zawodowcem.
Adam71 oświeć mnie, który z Canonów zapisuje zdjęcie równolegle na 2 kartach?
np. 1dmk2n zapisuje jednocześnie na dwóch kartach ale w jednym formacie o zapisie na jednej karcie jpg na drugie raw nie słyszałem
1d III & 1d VI dowolny format na dowolna karte, starszych modeli nie znam to sie nie wypowiadam
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m/)
np. Canon 5D mkIII ;)
i to jest drugi powód, dla którego kupiłem ten aparat (pierwszy to AF)
mad_mac, współczuję..
Wysłane z HTC One
5dmk3 i jedynki z tego co wiem. Puki co nie ma kasy na takie luksusy.
Ehh to 3 raz jak padla mi karta. Jedna zjarala mi uklady CF w 2 aparatach, a ta pozarla zdjecia ze slubu. Dziekuje bardzo Sandisk'u. Przechodze na Lexary.
Miałem to samo, w 60% okazywało się, że czytnik (tani) uwalał mi karty także zwróc na to uwagę. Mieszał mi nazwy plików i wykrzaczał je :P
Po pierwsze w takiej sytuacji nie formatuj karty! i nie zapisuj zdjęć bo je nadpiszesz i po temacie. Program polecam : Badcopy Pro , odzyskuje mi 99%-100% zdjęc w takim wypadku, tylko inne nazwy są ale nawet exif zachowuje, przy wyborze wybierasz odpowiednie rozszerzenie które chcesz odzyskać.
Potwierdzam, miałem też takie problemy przez badziewny czytnik. Kupiłem HAMA i problem zniknął. A co do odzyskiwania to życzę cierpliwości, bo raz zadziała ten program, a raz inny. Metoda prób i błędów... W wujku Googlu znajdziesz programy, a ja kiedyś odzyskałem zdjęcia przy uzyciu 4 z kolei programu, ale odzyskałem tak, że widziałem zdjęcia również skasowane kilkanascie sesji temu. Powodzenia
wiktor2323
19-08-2013, 13:58
Przed odzyskaniem danych polecam zrobić wirtualny obraz "dysku" w tym wypadku karty i na nim pracować. Dużo bezpieczniej niż praca na jedynej kopii ;)