PDA

Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm f3.5 Aspherical IF MC Fish-eye do Canona 60D

libmar96
14-08-2013, 07:44
Witam.

Chciałbym kupić obiektyw Samyang 8mm f3.5 Aspherical IF MC Fish-eye, ale chwilowo anulowałem zakup. Jestem jeszcze świeży w te rzeczy, dlatego lepiej, abym tutaj napisał. Czy do tego obiektywu trzeba coś jeszcze dokupić, aby móc podłączyć do mojego 60D (bagnet?) Czy już on jest wyposażony, abym mógł go podłączyć i nic nie trzeba dokupywać? Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS - Obiektyw - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9355s,379d)

Znalazłem taki tekst, więc szukałem.
W systemie Canon EOS sprawa ma się odrobinę inaczej. W lustrzankach Canona występują aktualnie dwa typu aparatów: pierwszy z bagnetem EF a drugi z EF-S. Te pierwsze to aparaty wyposażone w matryce formatu 35 mm oraz APS-H i aktualnie do tego grona należą: Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 1Ds Mark III oraz Canon EOS 1D Mark IV. Wszystkie inne lustrzanki Canona to aparaty z matrycami APS-C (np. Canon EOS 60D). Niestety nie ma możliwości na użycie obiektywów z bagnetem EF-S z lustrzankami pełnoklatkowymi Canona ponieważ mechanicznie nie pasują. Tylna soczewka obiektywów EF-S wchodzi znacznie głębiej do wnętrza aparatu, niż to ma miejsce w konstrukcjach EF i jeżeli udałoby się nam coś takiego zrobić to pracujące lustro zahaczyłoby o obiektyw, co skończyłoby się uszkodzeniem lustrzanki.

Po prostu chcę mieć pewność.

Pozdrawiam

Bouli_wro
14-08-2013, 08:11
Jeśli kupisz z mocowaniem canon EF wszystko będzie działało poprawnie, 60D wypełni współpracuje z obiektywami EF.

krzyssp
14-08-2013, 11:01
Do 60D możesz używać EF i EF-S, bo w 60D jest matryca aps-c.

jaco
14-08-2013, 12:33
Kup pod Canona i nic więcej nie będzie Ci potrzebne:)

Wysłane z Sony Xperia S

mwitek
14-08-2013, 12:43
Tylko pamiętaj że to szkło nie ma autofocusa. Choć i tak nie będzie ci to przeszkadzać :)

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Bouli_wro
14-08-2013, 12:47
Do 60D możesz używać EF i EF-S, bo w 60D jest matryca aps-c.
dokładnie, problem jest dopiero gdy pod np: 5D chcesz podpiąć szkło z bagnetem EF-s bo ten bagnet został wymyślony dla korpusów aps-c

PawelB
14-08-2013, 12:56
Te dwa bagnety są ze sobą zgodne w jedną stronę. Obiekty EF podepniesz zarówno do korpusu z bagnetem EF jak i EF-S. Natomiast obiektyw EF podepniesz tylko do korpusu EF-S.
Ale w zasadzie ten problem występuje tylko przy oryginalnych szkłach Canona. Producenci niezależni robią tylko obiektywy z bagnetem EF, nawet te przeznaczone do korpusów niepełnoklatkowych. W przypadku Samyanga musisz wybrać odpowiednią wersję do Canona i używać :)

krzyssp
14-08-2013, 13:08
Bagnet jest ten sam, liczy się to co jest ZA bagnetem. I trochę pokręciłeś:

Te dwa bagnety są ze sobą zgodne w jedną stronę. Obiekty EF podepniesz zarówno do korpusu z bagnetem EF jak i EF-S. Natomiast obiektyw EF podepniesz tylko do korpusu EF-S.
Jak jest aparat z matrycą aps-c to podepniesz ef-s i ef. ef-s ma takie wystające z tyłu, i jak jest aparat pełnoklatkowy to do niego się nie podepnie ef-s, można podpiąć tylko ef.

mwitek
14-08-2013, 13:15
Zacząć trzeba od tego, że samyang 8mm to fisheye dedykowane pod aps-c czyli do twojego aparatu. Zatem kup egzemplarz pod canona i wszystko będzie jak trzeba

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

PawelB
14-08-2013, 13:34
Bagnet jest ten sam, liczy się to co jest ZA bagnetem. I trochę pokręciłeś:

Jak jest aparat z matrycą aps-c to podepniesz ef-s i ef. ef-s ma takie wystające z tyłu, i jak jest aparat pełnoklatkowy to do niego się nie podepnie ef-s, można podpiąć tylko ef.

Bagnet to nie tylko metalowy pierścień z zaczepami, istotna też jest płaszczyzna za bagnetem, i to jest główna różnica między EF i EF-S. Gdyby bagnet był taki sam to obiektyw EF-S podpiąłbyś do pełnej klatki, tymczasem jest to fizycznie niemożliwe. Rozmiar matrycy ma tu znaczenie drugorzędne. Co powiesz na 10D, który ma matrycę APS-C, ale obiektywów EF-S do niego nie podepniesz? :)

Ponury
14-08-2013, 13:42
Sprawdź tylko czy pierścień ostrzenia pracuje prawidłowo. W pierwszym który kupiłem jakimś cudem działał odwrotnie. Po wymianie egzemplarza wszystko gra.

krzyssp
14-08-2013, 14:55
Bagnet to nie tylko metalowy pierścień z zaczepami, istotna też jest płaszczyzna za bagnetem, i to jest główna różnica między EF i EF-S. Gdyby bagnet był taki sam to obiektyw EF-S podpiąłbyś do pełnej klatki, tymczasem jest to fizycznie niemożliwe. Rozmiar matrycy ma tu znaczenie drugorzędne. Co powiesz na 10D, który ma matrycę APS-C, ale obiektywów EF-S do niego nie podepniesz?

to właśnie napisałem...

PawelB
14-08-2013, 19:58
Generalnie pisaliśmy o tym samym, tylko dopiero teraz zauważyłem że faktycznie zrobiłem błąd. Powinno być "Natomiast obiektyw EF-S podepniesz tylko do korpusu EF-S." Drobna literówka a wszystko zmienia :)