Zobacz pełną wersję : Marumi EXUS CPL
Czy ktoś z Was używa lub używał filtra Marumi EXUS (polaryzacyjny)? Jak się on ma do DHG Super (poza wyższą ceną)?
z ulotki: "30% lepsza transmisja swiatla..."
zdecydowanie poczekalbym z takim zakupem na opinie, ale takich fotografow, ktorzy maja pojecie o czym mowia. Hoya tez sie chwalila czyms takim w przypadku polarow HD... a efekt jest taki, ze moze i filtr troche wiecej swiatla przepuszcza, ale to sie odbywa kosztem paskudnego zafarbu i ogolnie mowiac * kolorow....
Kup sobie zwykłe Marumi CPL DHG nawet bez SUPER i będziesz zadowolony :)
cpl dhg super już mam i jestem już zadowolony :)
problem w tym, że chcę kupić jeszcze jeden i wpadł mi w oko ten exus
ale cóż - za radą Akustyka poczekam, (aż on kupi i sprawdzi :) )
Kup sobie zwykłe Marumi CPL DHG nawet bez SUPER i będziesz zadowolony :)
z doswiadczenia - zdecydowanie warto Super DHG w przypadku polara. po jakichs 4 latach uzywania jednego i drugiego - DHG jest usyfiony jak swinka i ciezko go doczyscic. po Super DHG nie widac sladow tego, jak go traktuje ;)
ale cóż - za radą Akustyka poczekam, (aż on kupi i sprawdzi :) )
to ja na Ciebie moze poczekam. juz mam taki "jasny" polar - Hoye HD - i lezy na polce nieuzywany, bo jego kolory mnie do szalo doprowadzaly...
to ja na Ciebie moze poczekam. juz mam taki "jasny" polar - Hoye HD - i lezy na polce nieuzywany, bo jego kolory mnie do szalo doprowadzaly...
no to zaryzykowałem :) jest już w drodze
o efektach poinformuję za jakieś 3 tygodnie po powrocie z Kos :)
z doswiadczenia - zdecydowanie warto Super DHG w przypadku polara. po jakichs 4 latach uzywania jednego i drugiego - DHG jest usyfiony jak swinka i ciezko go doczyscic. po Super DHG nie widac sladow tego, jak go traktuje ;)
Przymierzam się powoli do zakupu jakiegoś polara 67mm bo czasem na tele zakładam - a jakiś cwaniaczek w fabryce wymyślił że jak zrobi 67mm to będzie lepiej? taniej? dla kogo taniej i dla kogo lepiej? mam same 77mm - uważam że firma powinna standaryzować obiektywy i 70-200LIS4 pomimo że może mieć filtry 67 powinien być centymetr grubszy na końcu i mieć 77 :), jak zakładam 77 (stare super hmc pro1 nie digital) przez redukcję to osłony nie założę, myślałem o tej hoyi HD bo używam głownie hoyi, do marumi jestem trochę uprzedzony - kupiłem okrągły nd marumi, optycznie jest ok, ale jakiś z niecentryczną ramką mi się trafił - fatalnie tzn. ze zmiennym oporem się wkręca, mam worek fitrów hoya i nigdy takiego ..... (problemu) nie miałem - i jak tu żyć b+w kupić? ale oni też mają jakieś "jasne" polary. Dobiłeś mnie tą hoją HD ale dobrze wiedzieć.
Odświeżam wątek.
Czy ktoś używał już polara Marumi Exus?
Tomfoot, upłynęło już trochę czasu jak deklarowałeś zakup Exusa. Masz jakieś porównanie z Super DHG, chodzi głównie o kolory.