Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Marumi EXUS CPL

tomfoot
13-08-2013, 15:20
Czy ktoś z Was używa lub używał filtra Marumi EXUS (polaryzacyjny)? Jak się on ma do DHG Super (poza wyższą ceną)?

akustyk
13-08-2013, 15:47
z ulotki: "30% lepsza transmisja swiatla..."

zdecydowanie poczekalbym z takim zakupem na opinie, ale takich fotografow, ktorzy maja pojecie o czym mowia. Hoya tez sie chwalila czyms takim w przypadku polarow HD... a efekt jest taki, ze moze i filtr troche wiecej swiatla przepuszcza, ale to sie odbywa kosztem paskudnego zafarbu i ogolnie mowiac * kolorow....

Bangi
13-08-2013, 17:52
Kup sobie zwykłe Marumi CPL DHG nawet bez SUPER i będziesz zadowolony :)

tomfoot
13-08-2013, 19:09
cpl dhg super już mam i jestem już zadowolony :)
problem w tym, że chcę kupić jeszcze jeden i wpadł mi w oko ten exus
ale cóż - za radą Akustyka poczekam, (aż on kupi i sprawdzi :) )

akustyk
13-08-2013, 21:20
Kup sobie zwykłe Marumi CPL DHG nawet bez SUPER i będziesz zadowolony :)
z doswiadczenia - zdecydowanie warto Super DHG w przypadku polara. po jakichs 4 latach uzywania jednego i drugiego - DHG jest usyfiony jak swinka i ciezko go doczyscic. po Super DHG nie widac sladow tego, jak go traktuje ;)

ale cóż - za radą Akustyka poczekam, (aż on kupi i sprawdzi :) )
to ja na Ciebie moze poczekam. juz mam taki "jasny" polar - Hoye HD - i lezy na polce nieuzywany, bo jego kolory mnie do szalo doprowadzaly...

tomfoot
21-08-2013, 20:19
to ja na Ciebie moze poczekam. juz mam taki "jasny" polar - Hoye HD - i lezy na polce nieuzywany, bo jego kolory mnie do szalo doprowadzaly...

no to zaryzykowałem :) jest już w drodze
o efektach poinformuję za jakieś 3 tygodnie po powrocie z Kos :)

jaś
25-08-2013, 10:57
z doswiadczenia - zdecydowanie warto Super DHG w przypadku polara. po jakichs 4 latach uzywania jednego i drugiego - DHG jest usyfiony jak swinka i ciezko go doczyscic. po Super DHG nie widac sladow tego, jak go traktuje ;)

Przymierzam się powoli do zakupu jakiegoś polara 67mm bo czasem na tele zakładam - a jakiś cwaniaczek w fabryce wymyślił że jak zrobi 67mm to będzie lepiej? taniej? dla kogo taniej i dla kogo lepiej? mam same 77mm - uważam że firma powinna standaryzować obiektywy i 70-200LIS4 pomimo że może mieć filtry 67 powinien być centymetr grubszy na końcu i mieć 77 :), jak zakładam 77 (stare super hmc pro1 nie digital) przez redukcję to osłony nie założę, myślałem o tej hoyi HD bo używam głownie hoyi, do marumi jestem trochę uprzedzony - kupiłem okrągły nd marumi, optycznie jest ok, ale jakiś z niecentryczną ramką mi się trafił - fatalnie tzn. ze zmiennym oporem się wkręca, mam worek fitrów hoya i nigdy takiego ..... (problemu) nie miałem - i jak tu żyć b+w kupić? ale oni też mają jakieś "jasne" polary. Dobiłeś mnie tą hoją HD ale dobrze wiedzieć.

Eknana
08-07-2014, 09:16
Odświeżam wątek.

Czy ktoś używał już polara Marumi Exus?
Tomfoot, upłynęło już trochę czasu jak deklarowałeś zakup Exusa. Masz jakieś porównanie z Super DHG, chodzi głównie o kolory.