Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CHDK a 40d

er_er_er
10-08-2013, 23:26
mogl by mi ktos wyjasnic co i jak z tym CHDK
ale tak jak dziecku prosze :p
potrzebuje wyzwolic migawke z czujnika ruchu
- lis ogniskowa 18mm w odleglosci ok metra od rudzielca.
jak zainstalowac jak ustawic ten soft.
a i w koncu jak go pozniej wywalic.

pawel13a
11-08-2013, 00:06
ostatnio wgrałem najnowszą wersję do 400d. Działa praktycznie tylko płynna zmiana iso. Nie działa ani wyzwalanie z czujnika zbliżeniowego, ani zmiana punktów AF. Nie wiem dlaczego - sprawdzałem też kilka starszych wersji.

jaroz
11-08-2013, 19:43
czujnik ruchu działa na zasadzie zmiany ilości światła, którą ustawiasz po włączeniu tej opcji. i tak; im mniejsza ustawiona wartość liczbowa tym większa czułość. opcja pracuje tylko w live view.

er_er_er
11-08-2013, 21:39
czyli tak jak ja potrzebuje na lisa w nocy to lepiej zewnetrzny czujnik zamontowac jako wyzwalacz???
a w takim razie CHDK lepiej by pasowal do blyskawic ???

jaroz
12-08-2013, 00:19
czyli tak jak ja potrzebuje na lisa w nocy to lepiej zewnetrzny czujnik zamontowac jako wyzwalacz???
a w takim razie CHDK lepiej by pasowal do blyskawic ???
o ile zdąży błysnąć. podają że opóźnienie jest ok 300 milisendy. co do lisa to warto poeksperymentować, tyle że w nocy wszystko jest ciemne i efekt wątpliwy,ale spróbować można.

er_er_er
12-08-2013, 09:35
o ile zdąży błysnąć. podają że opóźnienie jest ok 300 milisendy
a jak by ustawic dluzszy czas naswietlania???
co do lisa... juz zamowilem czujnik ruchu transformatory mam puszke rowniez lada moment i bede skaladal calosc

mwitek
16-08-2013, 08:06
Podłączył bym się do pytania żeby nie tworzyć nowego wątku

Jeśli ktoś byłby łaskaw napisać jak to w ogóle ugryźć w sensie jak to wgrać, żeby nie zepsuć aparatu i jak ewentualnie wrócić spowrotem do firmowego oprogramowania :D

Będę wdzięczny!

mwitek
16-08-2013, 12:40
er_er_er

Ty masz w 40d to chdk?

P.s. Nię mogłem już edytować poprzedniego posta dlatego jest drugi

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2