Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron AF 70-200 F2.8 IF MACRO vs Canon 70-200 USM

KA1100
06-08-2013, 17:14
Cześć , to mój pierwszy post na forum więc chciałem na wstępie ze wszystkimi się przywitać , mam nadzieje że wiele razy będę mógł wam udzielić pomocy , a wy nie będziecie wzbraniali się przed pomocą mi :) Staję przed decyzją na temat kupna obiektywu.
Używał go będę przede wszystkim do fotografii samolotów i helikopterów :)
Zastanawiam się nad kupnem tych dwóch które podałem w temacie.
I tutaj jest problem co kupić... co wybrać? ... szybszy AF w Canonie czy może światło 2.8 w tamronie .
Dodam że ze względu na mój wiek zakup obiektywu to inwestycja na pare lat więc...chciałbym korzystać z tego obiektywu 3-4 lata.
Wypowiecie się ? Co wy byście polecili ? Użytkowałbym go z 40D
Jak do tej pory moim obiektywem był C70-300 f/4.0-5.6. Który obiektyw jaśniejszy ?
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie! 8-)

cohontes
06-08-2013, 21:48
Jasniejszy... No tamron jest jasniejszy :) wiem, ze czasami brakowalo tych 100mm szczegolnie na niektorych lotniskach wiec moze warto pomyslec nad nowym tamronem 70-300 z stabilizacja?

Sent from my iPad using Tapatalk

blade-mrn
10-08-2013, 20:22
Zdjęć samolotom nigdy nie robiłem ale tak racjonalnie rozumując to pełnej dziury i tak nie będziesz używał bo samolot się w GO nie zmieści więc sądzę, że światło 2.8 nie jest ci potrzebne.
Jako użytkownik C 70-200 f4 L USM mogę go z czystym sumieniem polecić, świetny obiektyw, AF na pewno nadąży bo jest niezawodny i szybki. A sama konstrukcja na pewno wytrzyma te 4 lata bo obiektyw jest (wydaje się, bo nie testowałem :)) pancerny.
Wydaje mi się jednak że 200 mm może okazać się za krótkie do takich zdjęć ale tu musi się już wypowiedzieć ktoś z doświadczeniem w tym temacie. Tak czy inaczej ja rozważyłbym dłuższe ogniskowe.