PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ustawić preselekcję zdjęć seryjnych w Canon EOS 60D?

libmar96
02-08-2013, 22:15
Witam.

Dziś stałem się posiadaczem nowej lustrzanki Canon EOS 60D. Znakomity aparat, ma wiele funkcji... aż za dużo. Wcześniej korzystałem z kompaktu i wszystko szybko ogarnąłem. Tutaj tak raczej nie będzie...
Dlatego mam pytanie. Interesuję się astrofotografią i potrzebuję wykonywać zdjęcia seryjne. Używam do tego opcji M i Tv (jak na razie), ale nigdzie nie mogę ustawić ilość (preselekcja). Tutaj nie chodzi ile czasu będę przetrzymywał spust migawki, ale to już za jednym wciśnięciem (np. 10 zdjęć seryjnych). Proszę o poradę, ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi.

Pozdrawiam.

piast9
02-08-2013, 23:01
Ilość czego?

libmar96
02-08-2013, 23:05
Normalnie, zdjęć. W poprzednim aparacie (kompakt) miałem możliwość ustawienia od 1 do 10 zdjęć, które były robione za pomocą jednego przycisku.

RHF
02-08-2013, 23:21
Takie cuś to chyba tylko za pomocą programowalnego pilota do aparatu otrzymasz, są radiowe i na kablu.

Demonos
02-08-2013, 23:29
MagicLantern umożliwia taką funkcjonalność.

jaco
02-08-2013, 23:55
Moim zdaniem tylko dodatkowy soft może Ci pomóc

Wysłane z Sony Xperia S

Kuba1
03-08-2013, 04:17
Witam.

Dziś stałem się posiadaczem nowej lustrzanki Canon EOS 60D. Znakomity aparat, ma wiele funkcji... aż za dużo. Wcześniej korzystałem z kompaktu i wszystko szybko ogarnąłem. Tutaj tak raczej nie będzie...
Dlatego mam pytanie. Interesuję się astrofotografią i potrzebuję wykonywać zdjęcia seryjne. Używam do tego opcji M i Tv (jak na razie), ale nigdzie nie mogę ustawić ilość (preselekcja). Tutaj nie chodzi ile czasu będę przetrzymywał spust migawki, ale to już za jednym wciśnięciem (np. 10 zdjęć seryjnych). Proszę o poradę, ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi.

Pozdrawiam.Potrzebujesz np. czegoś takiego (http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=76) (lub w wersji bezprzewodowej (http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=299)). Posiadam ten przewodowy i można tym robić to, co potrzebujesz, oraz timelapsy, bulby, zaprogramowane długie czasy, opóźnienia itp. na przestrzeni kilkudziesięciu godzin. Masz też oryginalny timer Canona TC80N3 za cenę powyżej 500 PLN. Na forum znajdziesz wątki na ten temat.

mithil
03-08-2013, 08:53
Aparat sam nie ma takiej możliwości. Jakiś czas temu potrzebowałem czegoś takiego do burz. Programowalny pilot najlepszym rozwiązaniem :)

Bangi
03-08-2013, 10:23
Miałem 60D i też brakowało mi tej funkcji, co ciekawe 550d miał taką możliwość.
Masz dwie opcje:
1 - kupujesz odpowiedni wężyk z możliwością programowania.
2 - ściągasz magic lantern i tam to jest, z super możliwościami programowania.
Opcja 2 jest darmowa :) i chyba najwygodniejsza.

libmar96
03-08-2013, 10:38
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Okazało się, że mam niedługo kupić wężyk (ale miał być do opcji B), więc na zdjęcia seryjne także się przyda. Jeszcze raz dziękuję.