Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak krowie na rowie...

Inezka
02-08-2013, 12:34
Dzień dobry wszystkim, jestem tu nowa i nie mam pojęcia od czego zacząć... Od roku jestem posiadaczką Canona 600d coś tam pstrykam, ale moje umiejętności są kiepskie... Dopiero się uczę, chciałabym dokupic jakies obiektywy ale nie mam pojęcia co do czego. Gdyby był ktos tak łąskawy i wytłumaczył wszystko jak krowie na rowie co do czego i z czym np obiektyw taki ble ble robi zdjęcia takie a takie
nie wiem co to szerokokatny itd jestem totalnym laikiem... proszę o wskazówki albo odesłania mnie do takowych informacji
Z góry dziekuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów

becekpl
02-08-2013, 12:39
Dla początkujących (http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/)
i tylko czytać,czytać,czytać...
ze zrozumieniem of course ;)

Inezka
02-08-2013, 12:44
och dziekuje za wyczerpującą odpowiedz ;)

krzyssp
02-08-2013, 12:51
Przede wszystkim obiektyw ma ogniskową i światło. To pierwsze to jest od powiedzmy 8mm do kilkuset mm, i im większe tym bardziej bardziej "przybliża", czyli jak staniesz w rogu pokoju i będziesz miała obiektyw 8mm to obejmiesz praktycznie cały pokój, a jak będziesz miała obiektyw 200mm to obejmiesz tylko głowę osoby stojącej w drugim rogu pokoju. Obiektyw może być też stało lub zmiennoogniskowy, stałoogniskowy inaczej stałka może mieć np 50mm, a w obiektywie zmiennoogniskowym masz zoom czyli np. od 17 do 50mm. Poza tym obiektyw ma przesłonę, która określa ile światła przez niego wpada. Jak jest mały numerek (1.4, 1.8) to można robić zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach, poza tym jak jest mała wartość przysłony to jest mała głębia ostrości (odległość w której przedmioty są ostre) więc jak zrobisz komuś portret przy przesłonie 1.8 to za nim będzie rozmazane tło. Oczywiście im wyższy numerek przesłony tym więcej rzeczy na zdjęciu będzie ostrych. Jak się kupuje obiektyw to pokazana jest przede wszystkim ogniskowa i najmniejszy możliwy numerek przesłony który MOŻE być zmienny, gdy obiektyw jest zmiennoogniskowy czyli np. przy 18mm przysłona najmniejsza to 3.5, a przy 55mm najmniejsza przesłona to 5.6. Poza tym obiektywy mają coś takiego jak skala odwzorowania, gdy mają 1:1 to możesz focić robale tak że jeden centymetr robala w rzeczywistości to jeden centymetr robala na matrycy, jak 1:2 to 1 cm robala w rzeczywistości to 0.5mm robala na matrycy itd.

mwitek
02-08-2013, 13:12
Przede wszystkim to powiedz jakiego typu zdjęcia chcesz robić. Wtedy podpowiemy Ci jakie obiektywy będą do tego dobre.

Musisz się określić :)

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Inezka
02-08-2013, 13:51
Krzyssp dziękuje bardzo właśnie o to mi chodziło :)
beckpl - jak widzisz można tylko trzeba chcieć
mwitek - interesuje mnie makro, często fotografuje psa, który ma ADHD i przyrodę, wiem, że to za ogólne ale inaczej sie nie da :) wiem tez ze jest obiektyw który ostrzy tylko jeden punkt/element reszte ,,wywraca/rozmywa". Domyślam się ze to drogi sprzęt, ale czas na kolejne inwestycje :) prosze mi doradzić jakie obiektywy sa w miare dobre i tanie... bo nie zawsze jedno wyklucza drugie

Adammm
02-08-2013, 13:58
Inezka, jak się tylko chce można te informacje samemu znaleźć, nie prosić innych o gotowca :) Ze swojej strony poleciłbym Ci poczytanie jakiejś książki o podstawach fotografii, wtedy sama będziesz wiedziała na podstawie "numerków na obudowie" jaki obiektyw "ostrzy tylko na jeden punkt" i dobrać sprzęt do własnych potrzeb. Inni tego za Ciebie nie zrobią.

jacek_73
02-08-2013, 14:15
... bo nie zawsze jedno wyklucza drugie

W przypadku sprzętu optycznego zawsze. Sorry.

flankerp
02-08-2013, 14:26
Generalnie zacznij od wymiany body bo dobre zdjęcia robi tylko pełna klatka. Do tego tylko obiektywy z takim czerwonym kółkiem.

A tak na poważnie, jeżeli nie wiesz jaki obiektyw chcesz kupić to znaczy, że powinnaś zostać z tym co masz, nauczyć się robić zdjęcia w różnych warunkach, rozumieć działanie aparatu itd.
Polecam ksiżki Scotta Kelbiego (tutaj bardizej technicznie) albo Briana Petersona (tutaj bardziej twórczo).

mwitek
02-08-2013, 14:38
Krzyssp dziękuje bardzo właśnie o to mi chodziło :)
beckpl - jak widzisz można tylko trzeba chcieć
mwitek - interesuje mnie makro, często fotografuje psa, który ma ADHD i przyrodę, wiem, że to za ogólne ale inaczej sie nie da :) wiem tez ze jest obiektyw który ostrzy tylko jeden punkt/element reszte ,,wywraca/rozmywa". Domyślam się ze to drogi sprzęt, ale czas na kolejne inwestycje :)

To kwestia głębi ostrości wynikającej z właściwości obiektywu. Ale nie wymagaj od nas wykładania podstaw. Poczytaj o głębi ostrości i wpływie przysłony i ogniskowej :)

Napisz jeszcze jaki masz budżet na zakupy :)

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

centur
02-08-2013, 14:54
proszę o wskazówki albo odesłania mnie do takowych informacji

Fotografia dla żółtodziobów :: Dom Wydawniczy REBIS (http://www.rebis.com.pl/rebis/public/books/book.html?co=print&id=K2481.006)
szczerze polecam, sam się na niej wychowałem...

Kabal_Wroc
02-08-2013, 15:10
A ja polecam zacząć od wnikliwego przeczytania instrukcji obsługi aparatu. Wbrew pozorom jest tam bardzo dużo informacji nt działania samego aparatu, ekspozycji, itp.
tak jak ktoś wcześniej napisał w przypadku optyki może być albo dobrze albo tanio.
Bez zrozumienia skąd się bierze zdjęcie, nie da się nic wytłumaczyć dalej.

Paniki
02-08-2013, 15:33
Bez przesady, dobrze i tanio zależy też od punktu siedzenia. Dla jednego dobrze będzie zwykłym kitem, a inny nawet na najdroższe elki narzeka.
Dla autorki tematu, tanio i dobrze powinien zrobić nawet EF 50 1.8 (~300-400zł), T17-50 (~600-1500zł), zależy czego ktoś szuka, ale to już samemu trzeba dojrzeć do decyzji o kupnie nowego obiektywu.

jellyeater
02-08-2013, 15:50
Na początek to:

http://www.empik.com/ekspozycja-bez-tajemnic-peterson-bryan,p1045314453,ksiazka-p

A potem już sama będziesz wiedzieć. :)

tojacc
02-08-2013, 23:33
Jak można Kelbiego polecać tfu...

koleżanko droga na dobry początek "john hedgecoe - nowy podręcznik fotografii" najlepsza moim zdaniem piguła podstawowej wiedzy foto...
peterson z linku powyżej też daje radę, ale john jest bardziej kompleksowy...

jaco
02-08-2013, 23:53
Ja może ciut złośliwie, ale wydaje mi się ze w Twoim przypadku najlepiej zainwestować w aparat kompaktowy. Jeżeli naprawdę chcesz iść do przodu to zacznij o nauczenia się podstaw, a nie szukania obiektywu. Nic Ci nie da kupienie nowego obiektywu jak będziesz pracować w dalszym ciągu w trybie AUTO
Aktualnie w internecie jest tylko informacji/wiadomości ze wystarczy cout ambicji i można samemu sobie wszystko ogarnąć

Wysłane z Sony Xperia S

ol0lo
03-08-2013, 09:39
Moim zdaniem szkoda piniądza na takie książki. Jest w nich dokładnie to samo co w instrukcji i nic więcej. Dlatego gorąco polecam instrukcje obsługi.
Co do konkretnych tematów fotograficznych polecam Let me google that for you (http://lmgtfy.com/?q=jak+zrobi%C4%87+zdj%C4%99cia+macro)
Co do obiektywów na początek jakiś w miarę uniwersalny, np 17-55, 17-40, 18-200 itp.

Adammm
03-08-2013, 10:04
17 - 40 na cropie to wywalenie pieniędzy w błoto, bo traci się jego główną cechę. Chyba, że chce się go potem odsprzedać, ale i tak lepiej zainwestować w coś jaśniejszego za te pieniądze.

ol0lo
03-08-2013, 10:15
Dla mnie jest ok, tym bardziej że w przyszłości można go podpiąć do pełnej klatki. Ale oczywiście to kwestia gustów i pieniędzy.

Adammm
03-08-2013, 10:50
Nie mówię, że nie, bo tego nie wiem :) Tylko chodzi mi o to, że na cropie tracimy bajer, za który trzeba zapłacić pewnie połowę ceny tego obiektywu.

Sezamek
03-08-2013, 21:31
Od roku smażę kotlety i nawet są zjadliwe ale chciałbym robić smaczniejsze. Jakie garnki lub patelnie kupić żeby były lepsze, tylko nie rzucajcie mi to książkami z przepisami a powiedzcie krok po kroku co robić.

Ktoś mnie podobnie potraktował kiedy prosiłem o pomoc w wyborze aparatu na tym forum. Bardzo temu człowiekowi dziękuję.

1. Jak wspominali moi przedmówcy - instrukcja aparatu
2. Pobaw się trybami Av, Tv, M w oparciu o instrukcję.
3. Słowniczek podstawowych pojęć http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/mini-slownik-forumowicza-2314/
4. Każda konkretna rada tutaj odniesie się do ściśle określonych warunków / ustawień - nikt za Ciebie tego zdjęcia nie zrobi i to od Ciebie zależy czy będzie dobre.
5. Chcesz dobrego i taniego obiektywu? Pentacon 50mm 1.8 M42 + przejściówka (w 120zł się zamknie) - mojej koleżance bardzo się podobały. Kup, porób zdjęcia, zmieszaj mnie z błotem, że są kiepskie. Wiesz dlaczego mnie zmieszasz z błotem? bo ten obiektyw jest w moim przekonaniu dobry i tani a ilu ludzi tyle opinii - poszukaj obiektywów w Twoim zasięgu a potem zapytaj wujka google o sample i wybierz najbardziej odpowiadający Tobie.
6. Rób zdjęcia tym co masz, wrzuć sobie dwie najlepsze fotki tematyczne do galerii a dowiesz się co musisz doszlifować. U mnie kuleje na pewno kadrowanie a dzięki krytyce forumowiczów nadrobiłem nieco światło.
7. Makro? Najtaniej to mieszek M42 + któryś z obiektywów 50mm+ albo drożej coś systemowego (słyszałem dobre opinie o Tamronie 90mm Macro). Robić zdjęcia aż się dojdzie do wniosku, że lepszych się nie da, wymienić sprzęt (zainwestować większe pieniądze).
8. Pierwszy link gdy wpisałem w google "podział obiektywów ze względu na kąt widzenia" Fotografia/Obiektywy - Wikibooks, biblioteka wolnych podręczników (http://pl.wikibooks.org/wiki/Fotografia/Obiektywy)
9. Rób te zdjęcia sama do ciężkiej Anielki a nie zdajesz się na aparat i narzekasz.

Wybierając aparat, zarzekałem się że chce o najlepszej automatyce i że nie będę korzystał z AF. Ludzie sprostowali moje poglądy i w rezultacie swoją 40D na automacie zrobiłem może 3 zdjęcia no i poczytałem co nieco o AF.

Bokeh, Głębia ostrości, użyteczne (akceptowalne ISO), zależność między czasem naświetlania a przysłoną (ekspozycja) - chyba podstawowe info co do obsługi aparatu.

Kilka niezłośliwych rad od młodszego stażem kolegi...

tkosiada
03-08-2013, 23:20
to ja też spróbuje cosik
mamy taki watek http://www.canon-board.info/pozostale-galerie-29/najladniejsze-zdjecia-z-obiektywow-spis-30155/
zatem z herbatka na spokojnie przejzyj sobie fotki i bedziesz mniej wiecej wiedziała co danym szkłem mozna zrobić
wiecej to już musisz szukac na Flickr
wpisz tą nazwe i dane szkło w przegladarce i... oby noc wystarczyła na oglądanie