Zobacz pełną wersję : Ile za zdjęcia portretowe do kalendarza ?
Siemanko.
Ile powinno się wziąść za zdjęcia portretowe do kalendarza? Ok. 12 pozycji..
Jak to liczyć ? Od sztuki czy od godziny ? Co powinienem oddać w cenie oprucz zdjęć na DVD ? Wiem że dla Was to trochę śmieszne pytanie, ale dla mnie jak najbardziej poważne :)
Dzięki za podpowiedź.
wiktor2323
02-08-2013, 11:44
Jeśli firmowe zlecenie to 100 zł + koszta ok zdjęcia.
Jeśli dla osoby prywatnej to prawda jest taka, że nikt Ci tyle nie zapłaci ;)
Jakie zdjęcia, jakie prawa, jaka firma... Można 10zl można 10k...
Dla kogo tę zdjęcia? Jaki nakład? Jakie portrety? Kogo? To wszystko ma znaczenie
Wysłane z Sony Xperia S
marbudzyk
16-08-2013, 21:20
Jeśli firmowe zlecenie to 100 zł + koszta ok zdjęcia.
Jeśli dla osoby prywatnej to prawda jest taka, że nikt Ci tyle nie zapłaci ;)
Czemu piszesz koledze takie bzdury? To że Ty może robisz fotki za 100 PLN/szt to nie znaczy że "nikt tyle nie zapłaci".
Nie raz robiłem zdjęcia do kalendarzy dla osób prywatnych i było to min. 1000 PLN/szt.
Za 100 PLN/szt to nie opłaca się dekielka z obiektywu zdejmować :)
cohontes
16-08-2013, 21:26
Ah ta Polska mentalnosc ze nic sie nie oplaca :D
Sent from my iPad using Tapatalk
marbudzyk
16-08-2013, 21:40
Ah ta Polska mentalnosc ze nic sie nie oplaca :D
Jeśli ktoś nie ceni swojej pracy i swojego czasu...to można robić i za 9,99PLN - wolny rynek :)
Jeśli Tobie opłaca się robić zdjęcia za 100PLN/szt to... gratuluje biznesu ;)
ostatnio czytałem wywiad z włoską dziennikarką, autorką dwóch książek, której za reportaże z Syrii (teksty, nie zdjęcia) znane zachodnie agencje płaciły po 70$ od sztuki
i jeszcze były narzekania, że teksty są zbyt analityczne
więc wiktor2323 wcale nie pisze bzdur
wiktor2323
17-08-2013, 00:43
Czemu piszesz koledze takie bzdury? To że Ty może robisz fotki za 100 PLN/szt to nie znaczy że "nikt tyle nie zapłaci".
Nie raz robiłem zdjęcia do kalendarzy dla osób prywatnych i było to min. 1000 PLN/szt.
Za 100 PLN/szt to nie opłaca się dekielka z obiektywu zdejmować :)
Nie piszę koledze bzdur tylko przedstawiam mu piękne Polskie realia ;) Jeśli miałeś klientów prywatnych nie firmę która zapłaciła 12 tysi za kalendarz to gratuluje i szczerze zazdroszczę!
marbudzyk
17-08-2013, 12:37
Morfii - wracając do meritum sprawy:
1. Jakiej jakości oczekuje klient? Czy mają to być zwykłe "pstryki" koleżanek w plenerze czy profesjonalna sesja w studio np. na przystawce wiekloformatowej?
2. Jakość techniczna - inna jest wycena na zdjęcia Hasselebladem 5D-50 a inna na fotki wykonane przeciętną lustrzanką
3. Czy ew. modelki i obsługę techniczną opłaca klient czy Ty?
4. Czy klient ponosi koszty studio, wyjazdu, modelek czy Ty?
5. Czas wykonania zlecenia
6. Nakład kalendarzy - generalnie parametr dyskusyjny - często małe serie "limited editions" mają duuużo wyższe ceny niż produkcja masowa
7. Upierdliwość klienta - parametr często pomijany aczkolwiek ważny - czasem klient siedzi kilka/kilkanaście godzin z Tobą lub Twoim grafikiem nad obróbką zdjęć - ważny jest czas ile Ci to zajmie
Napisałem Ci pokrótce kilka ważnych spraw które dobrze było by uwzględnić przy ostatecznej kalkulacji.
Pamietaj też że przygotowanie zdjęć do druku różni się od tego żeby "ładnie wyglądały" na monitorze. Jeśli coś się spieprzy w druku to na bank drukarze powiedzą że "takie zdjęcia dostaliśmy". Musisz brać odpowiedzialność za swoją pracę.
Napisz coś więcej o tym zleceniiu - na razie jest za mało danych żeby podać Ci ew. wycenę tego projektu.
Pozdrawiam. Marek