Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sunpak pz42x do 600d ale z mocowaniem sony

maciek12ss
02-08-2013, 10:07
Witam.
Mam mały dylemat ponieważ mogę dostać sprawną praktycznie nie używaną lampę SUNPAK PZ42x za 100zł. lampa błysnęła może z 200 razy po czym padł korpus i leży nie używana. Ale jest jeden haczyk, otóż lampa ma mocowanie Sony . I teraz pytanie czy jeśli dokupię adapter z mocowania sony na gorącą stopkę canon to czy ta lampa będzie w pełni funkcjonalna z moim body 600d. Bardzo proszę o odpowiedź osoby które miały styczność z takim problemem .

PawelB
02-08-2013, 10:21
W pełni funkcjonalna na pewno nie będzie. Będzie można używać trybu M i ręcznego sterowania mocą błysku. Nie wiem czy ta lampa ma tryb własnej automatyki.

maciek12ss
02-08-2013, 12:48
Ja tak się znam na lampach jak świnia na gwiazdach. Kurcze i dalej w kropie jestem. Czyli co ? Będę musiał ustawiać zawsze ręcznie siłę błysku i zoom tak? A jeśli ma tryb własnej automatyki to sama ustawi zoom itd czy jak to wygląda?

mwitek
02-08-2013, 13:18
Jeśli tryb manualny to jak jak napisałeś Ty musisz ustawić moc błysku i zoom. W auto czyli e-ttl lampa zrobi to sama ale nie sądzę że uda się to w twoim przypadku. Lampa jest od innego systemu więc i automatyke ma pod inny system.

Natomiast możesz z powodzeniem używać jej do strobingu z kablem czy wyzwalaczami radiowymi.

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

PawelB
02-08-2013, 13:28
W auto czyli e-ttl lampa zrobi to sama ale nie sądzę że uda się to w twoim przypadku. Lampa jest od innego systemu więc i automatyke ma pod inny system.
W e-ttl na pewno nie będzie działać. Pisząc o własnej automatyce lampy miałem na myśli sytuację gdy lampa ma swój czujnik światła i sama odmierza siłę błysku. Jest to mniej zaawansowana metoda niż e-ttl, ale lepsza niż ręczny dobór mocy. Zoom musisz ustawiać ręcznie, albo zostawić na stałe na najszerszym kącie. Tyle że wtedy skraca się zasięg błysku.

Ligo
03-08-2013, 04:10
Sunpak robi (robił?) bardzo dobre lampy. Niestety, PZ42X nie posiada trybu automatyki własnej. Jest obcięta tylko do TTL-u i Manuala. TTL będzie tu działał tylko z Sony. Możesz nią pracować z przejściówką na Canonie, ale tylko w trybie M, co jest raczej mało komfortowe.

maciek12ss
03-08-2013, 21:12
Ok wszystko stało się jasne jak za błyśnięciem lampy. 100 odkładam na parasolkę, sofbox, albo jakiś wyzwalacz. A za dwa tygodnie z usa dojedzie do mnie 430ex II . Oglądałem też tego sunpaka i tez jakoś taki plastikowy jest jak zabawka przekręcając palnik miałem wrażenie że go urwę. Canonowskich lamp nie miałem w ręku ale mam nadzieję że tu będzie inaczej no i w systemowej lampie będzie działało wszystko jak należy.