Zobacz pełną wersję : sunpak pz42x do 600d ale z mocowaniem sony
maciek12ss
02-08-2013, 10:07
Witam.
Mam mały dylemat ponieważ mogę dostać sprawną praktycznie nie używaną lampę SUNPAK PZ42x za 100zł. lampa błysnęła może z 200 razy po czym padł korpus i leży nie używana. Ale jest jeden haczyk, otóż lampa ma mocowanie Sony . I teraz pytanie czy jeśli dokupię adapter z mocowania sony na gorącą stopkę canon to czy ta lampa będzie w pełni funkcjonalna z moim body 600d. Bardzo proszę o odpowiedź osoby które miały styczność z takim problemem .
W pełni funkcjonalna na pewno nie będzie. Będzie można używać trybu M i ręcznego sterowania mocą błysku. Nie wiem czy ta lampa ma tryb własnej automatyki.
maciek12ss
02-08-2013, 12:48
Ja tak się znam na lampach jak świnia na gwiazdach. Kurcze i dalej w kropie jestem. Czyli co ? Będę musiał ustawiać zawsze ręcznie siłę błysku i zoom tak? A jeśli ma tryb własnej automatyki to sama ustawi zoom itd czy jak to wygląda?
Jeśli tryb manualny to jak jak napisałeś Ty musisz ustawić moc błysku i zoom. W auto czyli e-ttl lampa zrobi to sama ale nie sądzę że uda się to w twoim przypadku. Lampa jest od innego systemu więc i automatyke ma pod inny system.
Natomiast możesz z powodzeniem używać jej do strobingu z kablem czy wyzwalaczami radiowymi.
Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
W auto czyli e-ttl lampa zrobi to sama ale nie sądzę że uda się to w twoim przypadku. Lampa jest od innego systemu więc i automatyke ma pod inny system.
W e-ttl na pewno nie będzie działać. Pisząc o własnej automatyce lampy miałem na myśli sytuację gdy lampa ma swój czujnik światła i sama odmierza siłę błysku. Jest to mniej zaawansowana metoda niż e-ttl, ale lepsza niż ręczny dobór mocy. Zoom musisz ustawiać ręcznie, albo zostawić na stałe na najszerszym kącie. Tyle że wtedy skraca się zasięg błysku.
Sunpak robi (robił?) bardzo dobre lampy. Niestety, PZ42X nie posiada trybu automatyki własnej. Jest obcięta tylko do TTL-u i Manuala. TTL będzie tu działał tylko z Sony. Możesz nią pracować z przejściówką na Canonie, ale tylko w trybie M, co jest raczej mało komfortowe.
maciek12ss
03-08-2013, 21:12
Ok wszystko stało się jasne jak za błyśnięciem lampy. 100 odkładam na parasolkę, sofbox, albo jakiś wyzwalacz. A za dwa tygodnie z usa dojedzie do mnie 430ex II . Oglądałem też tego sunpaka i tez jakoś taki plastikowy jest jak zabawka przekręcając palnik miałem wrażenie że go urwę. Canonowskich lamp nie miałem w ręku ale mam nadzieję że tu będzie inaczej no i w systemowej lampie będzie działało wszystko jak należy.