Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN-568EX II - Wyzwalanie

Rav2050
31-07-2013, 21:00
Witam przymierzam się do kupna pierwszej mojej lampy wybór padł na Yongnuo YN-568EX II na oryginalną canona niestety brak kasy. Do tej pory bawiłem się tylko lampami studyjnymi i oczywiście lampą wbudowaną w aparacie. Niestety studyjnych lamp nie zabiorę w plener więc postanowiłem kupić tą lampę.
Gdzieś wyczytałem ze za pomocą Canona 60d mogę ją wyzwalać radiowo bez dodatkowych zewnętrznych nadajników czy to prawda czy jednak potrzebny jest wyzwalacz radiowy?

r_m
31-07-2013, 21:39
Gdzieś wyczytałem ze za pomocą Canona 60d mogę ją wyzwalać radiowo bez dodatkowych zewnętrznych nadajników czy to prawda czy jednak potrzebny jest wyzwalacz radiowy?
Nie radiowo, ale "błyskowo", poszukaj w instrukcji aparatu opisu trybu sterownika dla dodatkowych lamp błyskowych.

Usjwo
01-08-2013, 04:12
A dokładniej jest to sterowane podczerwienią (to samo sterownie co ST-E2 lub C580Ex jako master). Ponieważ puszki nie mają osobnego nadajnika podzerwieni, więc wysyłają dane za pomocą lampy błyskowej. Błysk (widzialny) jest niejako skutkiem ubocznym i zupełnie niepotrzebnym. Ciekawe dlaczego nie dodano osobnego nadajnika IR, czy to aż taki duży koszt?