PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw Canon 100-400 luźny pierścień zaciskowy

krispol
31-07-2013, 16:00
Z racji że to mój pierwszy post na forum witam wszystkich... Dzień Dobry :)
I na sam początek pytanie.
Jestem posiadaczem ob 100-400 L i od jakiegoś czasu pierścień zaciskowy tak jakby się rozregulował. Trzyma bardzo słabo.
Przy zaciśniętym na max pierścieniu i opuszczeniu obiektywu w dół obiektyw i tak się rozsuwa.
Próbował to może ktoś regulować, jakieś porady?
Z góry dzięki.

dr11
31-07-2013, 22:35
Odlazła Ci gąbka z pierścienia zaciskającego się na tubusie. Nie wypadała czasem w postaci czarnych farfocli podczas skracania ogniskowej?

szycho
01-08-2013, 11:06
krispol, u siebie w 100-400 mam dokładnie takie same objawy już od roku. Ciągle się zbieram, żeby puścić szkło do serwisu, ale zawsze coś wypadnie, a może się już przyzwyczaiłem?;)
dr11, gąbka powiadasz? Aż będę musiał to sprawdzić. A nie jest to tak, że się łożysko wykrzaczyło?

dr11
01-08-2013, 11:29
Może być i łożysko. Są tam dwa. Pierścień dokręcając się sciska obejmę o przekroju trapezowym, która ma na wewnętrznej (stykającej się z obudową) powierzchni jakiś taki gąbczasto-gumowo-cierny materiał. Im mocniej dokręcisz, tym silniej obejma się zaciska i stawia opór - obiektyw przestaje się wysuwać. Łożyska pozwalają na pracę pierścienia ostrości przy zaciśniętej obejmie. Jak się rozsypią, to powstaje luz i mimo, że skręcimy regulację maksymalnie, obejma nie pozostanie dostatecznie ściśnięta żeby blokować obiektyw. Podobna sytuacja jest, gdy spod obejmy wyszura się cały ten gąbkomateriał.
W każdym razie nie polecam dotykać się samemu do tego pierścienia i łożysk, jeśli chce się je mieć sprawne. Wklejanie na smar ponad dwustu kuleczek o średnicy poniżej milimetra jest ciężką próbą cierpliwości. Tym bardziej, że i tak mogą wylecieć lub przesunąć się podczas skręcania pierścienia...

krispol
01-08-2013, 19:38
Dzięki Panowie.
Myślałem że można coś samemu zadziałać ale sprawa klejenia milimetrowych kuleczek mnie z tego wyleczyła.
Cóż...trzeba się będzie przyzwyczaić :)

kurczeblade
01-08-2013, 20:39
a podobno Canony się nie psują, a tym bardziej L ki

mawiają na CB że to tylko Sigma i Tamron tak ma :D Lki nigdy !

RHF
02-08-2013, 10:40
Jeżeli "pompujesz" przy zaciśniętym pierścieniu, to dość szybko sie zetrze. Według mnie najlepiej ten pierścień używać tylko do statycznych ujęć, gdzie obiektyw mógłby sam zmienić ogniskową. Jak mam go w rękach, to pierścień zawsze max luźny. Dzięki temu działa już 5 lat bez żadnych objawów zużycia tego mechanizmu.