Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ostrość obiektu w ruchu

pimpek
31-07-2013, 10:21
Hola,

Próbuję ogarnąć autofocusa w swoim aparacie i mam pytanie dotyczące konkretnego
scenariusza. Wyobraźmy sobie człowieka biegnącego od lewej do prawej strony kadru.
I wyobraźmy sobie, że chcemy go (ją) sfotgrafować bez ruszania aparatu (np. dlatego,
że ostatecznie chcemy połączyć wszystkie te zdjęcia w jedno). Dodatkowo, jeśli wystarczy
nam jeszcze wyobraźni, wyobraźmy sobie, że ta osoba nie porusza się idealnie w tej samej,
prostopadłeś do osi obiektywu, płaszczyźnie, więc nie możemy ręcznie ustawić odległości
i wyłączyć AF. Jak (czy?) można wykorzystać system AF aparatu by zrobić taką serię zdjęć?

Kłaniam się nisko,
P.

piast9
31-07-2013, 11:23
Sądzę, że to zależy od aparatu. O sztuczkach typu śledzenie obiektu przemieszczającego się pomiędzy polami AF czytać można w opisach puszek z wielopolowym AF w stylu jedynek czy 5D mk III.

fro
31-07-2013, 11:58
Ale nawet w jedynkach czy 5mk3 punkty af nie pokrywają całego kadru. Najprościej chyba przymknąć obiektyw i ustawić manualnie. Osoba biegnącą musi zmieścić się w głębi ostrości.

pimpek
31-07-2013, 12:02
A jeśli założymy, że obiekt biegnie od skrajnego lewego punktu AF do skrajnego prawego, to jakie ustawienia,
np. w 5D Mk III, będą odpowiednie dla tego scenariusza?

fro
31-07-2013, 12:11
5dmkIII ma naprawdę dobry af, a to nie jest wymagająca scena dla af. Praktycznie każdy tryb ai servo się sprawdzi, spróbuj case 1, jak nie case 3, wszystkie punkty aktywne, wybierasz punkt początkowy, szybka seria i już.

pimpek
31-07-2013, 12:17
Super. Dzięki serdeczne. Pobawię się.

fro
31-07-2013, 12:24
Aha, przełącz af na guzik af-on jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś ;)
Dużo też zależy od tego jak się zbiera af w obiektywie, 50 1.8 nawet nie próbuj
:D

pimpek
31-07-2013, 13:59
Aha, przełącz af na guzik af-on jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś ;)

Tak mam już od czasów 350-ki (tylko że wtedy trzeba było gwiazdkę wykorzystać). :)
Po prostu nigdy nie miałem do czynienia z opisaną powyżej sytuacją, mimo że pstrykam
już od lat.

A obiektyw, którego użyję da radę. Bez obaw. :)