Zobacz pełną wersję : Tokina - lensiki, czyli to co rasowi ... lubia najbardziej :)
https://canon-board.info/imgimported/2006/03/tokina2006-1.jpg
źródło (http://www.tokina.co.jp/news/tokina2006.jpg)
komu 16-50/2.8? :shock: :shock: :shock:
djtermoz
03-03-2006, 04:41
Eee tam, tylko do cropa. Odpada.
No , no.. fajnie :) Ciekawe jak optycznie i ceny... zakresiki super.
Riccardo
03-03-2006, 10:16
komu 16-50/2.8? :shock: :shock: :shock:
ja poprosze. Masz co wiecej o nim?
bardzo ciekawe, zobaczymy moze 80-400 bedzie calkiem niezly, a i 10-17 do cropa tez wyglada ciekawie :-)...
ja poprosze. Masz co wiecej o nim?
nic. znalazlem na:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=17432213
i bede tam zagladal po wiecej informacji.
komentarz ode mnie: wreszcie producenci szkiel przestaja strzelac z ... i zaczynaja myslec o robieniu rasowych standardowych zoomow do cropa. a 16mm w krotkim koncu to piekna sprawa
von Klamke
03-03-2006, 11:57
bardzo ciekawe, zobaczymy moze 80-400 bedzie calkiem niezly, a i 10-17 do cropa tez wyglada ciekawie :-)...
...tyle, że to fisheye :(
Ja raczej tak jak większość, z zainteresowaniem czekam na 16-50. Kto wie kiedy tych szkieł mozna się spodziewać na rynku i co najważniejsze - po ile?
Riccardo
03-03-2006, 12:00
komentarz ode mnie: wreszcie producenci szkiel przestaja strzelac z ... i zaczynaja myslec o robieniu rasowych standardowych zoomow do cropa. a 16mm w krotkim koncu to piekna sprawa
jeszcze tak milimetr mogliby urwac :)
80-400 juz jest na polkach sklepowych. przyszle modele (te ktore Tokina ma zapowiedziec na PIE 2006) to te bez obrazkow
jeszcze tak milimetr mogliby urwac :)
tez prawda. choc z okazji posiadania 12-24 juz mnie brak tego milimetra tak nie boli :) ale jako podstawowy walkaround w plenerze takie 15-50... mozna pomarzyc... :-)
...tyle, że to fisheye :(
albo, naszczescie to fisheye :-)... szklo jak dla mnie w tym zakresie bardzie efektowe niz efektywne wiec fisheye jet to czego szukam, gdyby ni ecrop pewnie juz bym mial jakiegos pelenga 3,5/8 ...
80-400 juz jest na polkach sklepowych. przyszle modele (te ktore Tokina ma zapowiedziec na PIE 2006) to te bez obrazkow
na polkach moze byc, na pbase sampli nie znalazlem no chyba ze to jest to (http://www.pbase.com/cameras/tokina/atx_840_af) to wtedy porazka bo strasznie mieciutki delikatnie mowiac, mam nadzieje ze to bedzie nowsza wersja tego szkla ...
ja z tych tokin to bym chciał 100/2,8 macro...:roll:
bardzo ciekawe, zobaczymy moze 80-400 bedzie calkiem niezly
80-400 jest już dawno, to stary obiektyw. Taki sobie przeciętny, sądząc po opiniach. W rękach nie miałem.
80-400 jest już dawno, to stary obiektyw. Taki sobie przeciętny, sądząc po opiniach. W rękach nie miałem.
skoro jest w zapowiedziach na 2006r to chyba bedzie to remake? dlatego pisze ze jesli poprawia go optycznie to bedzie calkiem ciekawym rozwiazaniem, o tym ze taki juz istnieje wiem, zreszta podalem tez wyzej link (#11 slowko 'to' ;-) ) do sampli z niego...
skoro jest w zapowiedziach na 2006r to chyba bedzie to remake?
Hm... Przy symbolu doszła literka 'D'. Niestety, sądzę że tu będzie tak jak z sigmą i obiektywami 'DG'. Optyka taka sama, ulepszone powłoki.
dlatego pisze ze jesli poprawia go optycznie to bedzie calkiem ciekawym rozwiazaniem, o tym ze taki juz istnieje wiem, zreszta podalem tez wyzej link (#11 slowko 'to' ;-) ) do sampli z niego...
Strasznie subtelny ten link... ;)
http://www.dcpai.com/lens/tokina-840d.htm - pierszy link z googli, moze mi sie zdaje ale w tej nowszej jest wieksza soczewka przednia, a jezeli chodzi o sigme to nie tylko powloki ale takze soft w obiektywie i mechanizmy w niektorych modelach.
mi się bardzo podobają zapowiedzi Tokiny.
intryguje mnie 50-135/2.8 czyli 80-216mm dla cropa, ciekawe czy odniesie sukces.
a zakres 16-50 (~26-80) jak najbardziej mi odpowiada, jeśli cena i wykonanie będą Tokinowskie a jakość optyczna przyzwoita to się chyba skuszę
ja z tych tokin to bym chciał 100/2,8 macro...:roll:
Dziś jadę po nią, albo po tamrona 90/2.8 Di są w tej samej cenie i tak samo dobre optycznie, jak i tak samo dobrze wykonane
(ale chyba kupie tamrona ze względu na bardziej odpowiadającą mi ogniskową)
Michu (Pentax)
04-03-2006, 11:06
Szkła 16-50/2.8 i 50-135/2.8 to kooperacja Tokiny i Pentaksa (podobnie jak wcześnijesze rybie oko 10-17).
Być może zobaczymy te szkła już pod koniec marca na PIE w Japonii.
Pszczola
05-03-2006, 11:08
BTW: Tokina to inzyniernia 'wsteczna' czy tez moze bazuje na licencji Canona w produkcji szkiel? Spraw moze byc wazna po zmnianie kiedys body na nowsze w stajni C.
No , no.. fajnie :) Ciekawe jak optycznie i ceny... zakresiki super.
Jeśli 16-50 będzie działać z dSLR jak 28-80 w analogu i będzie równie solidna... to chyba bedę szukać kupca na Tamrona :D
BTW: Tokina to inzyniernia 'wsteczna' czy tez moze bazuje na licencji Canona w produkcji szkiel? Spraw moze byc wazna po zmnianie kiedys body na nowsze w stajni C.
Chyba mają licencję. Przynajmniej w FOTO pisali ze Tokiny z 28-70/2,8 maja canonowskie chipy. Z moich doświadczeń: Stara Tokina 28-70 f2,6-2,8 działa z 350D/20D
zastanawiałem się nad tokiną 28-70/2.8 jest naprawdę świetnie zbudowana :) ale zdjęcia na 2.8 i 70mm to jest raczej katastrofa :( mam nadzieję że tokina kiedyś wstawi lepszą optykę w ten obiektyw
zastanawiałem się nad tokiną 28-70/2.8 jest naprawdę świetnie zbudowana :) ale zdjęcia na 2.8 i 70mm to jest raczej katastrofa :( mam nadzieję że tokina kiedyś wstawi lepszą optykę w ten obiektyw
Może nie katastrofa, ale rzeczywiście z cyfrą ostrość na pełnej dziurze na długim końcu jest taka sobie. Trzeba przymykać. Z analogiem - ok. Co do nowej optyki do tego szkła - nie spodziewałbym się. To jest stara konstrukcja, przewidziana do analoga. Cyfrowym odpowiednikiem (mam nadzieję) będzie ów 16-50...